7.2 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialHaiducii anticomunişti ai Dobrogei

Haiducii anticomunişti ai Dobrogei

La sediul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia s-a desfăşurat o lecţie deschisă având ca temă rezistenţa anticomunistă din Munţii Babadagului.

Lecţia de istorie a fost organizată de Muzeul Callatis, în colaborare cu Liceul Teoretic „Callatis” şi cu susţinerea Primăriei Municipiului Mangalia. Pe parcursul derulării evenimentului, prof. Elena Sanda Pădureanu, a declarat că rezistenţa anticomunistă din Dobrogea se încadrează în fenomenul naţional de rezistenţă faţă de noul sistem, dar are şi unele particularităţi, una dintre ele fiind aceea că organizatorii mişcării de rezistenţă erau, în cea mai mare parte, aromâni.

“Rezistenţa din Dobrogea a fost declanşată în 1948, sub conducerea: fraţilor Nicolae şi Dumitru Fudulea, în nordul Dobrogei, Nicolae Ciolacu, în centrul Dobrogei şi Gogu Puiu, în Dobrogea de Sud. Grupul de rezistenţă purta numele de Haiducii Dobrogei. Ascunzându-se în permanenţă de comunişti şi Securitate, ei au reuşit să formeze o reţea de peste 2000 de partizani, luptători activi şi cei care îi ajutau, activând în aproximativ 300 de celule”.

Îndrumaţi de prof. Elena Sanda Pădureanu, elevii au realizat şi au susţinut câteva scurte comunicări, cu referire la rezistenţa anticomunistă din Dobrogea. Mai mult, pentru că lecţia deschisă face parte din proiectul „Să descoperim istoria Dobrogei”, elevii s-au gândit să creeze şi un site, unde vor prezenta istoria teritoriului dintre Dunăre şi Marea Neagră, din antichitate până în prezent.

„Despre rezistenţa anticomunistă din Dobrogea nu s-a vorbit până în 1989 şi puţini sunt cei care abordează acest subiect în zilele noastre. A fost o lecţie de istorie în care s-au descris represiunile şi crimele Securităţii de după al doilea război mondial. Elevii Liceului Teoretic „Callatis” au prezentat eroii dobrogeni, care s-au opus colectivizării şi instalării noului regim comunist.

Toţi cei interesaţi de istoria Dobrogei pot citi astăzi memoriile publicate de acei supravieţuitori care au făcut parte din grupurile de rezistenţă anticomunistă”, a menţionat directorul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia, cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc.    

Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă