30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialGreve pe banda rulanta

Greve pe banda rulanta

Sindicalistii din Constanta s-au raliat la miscarea nationala ce are ca obiectiv marirea salariilor. In mai toate domeniile de activitate exista un conflict de munca. Greva din CFR a afectat deja zeci de mii de calatori. Asistentii medicali strang semnaturi pentru declansarea grevei generale pe 20 iunie. Sindicalistii de la Daewoo Mangalia au iesit ieri, inca o data, in strada. CEC se pregateste la randul sau de greva (ar fi prima actiune de acest fel din domeniul bancar). Lucratorii de la Posta au inaugurat si ei o premiera prin greva de luna trecuta, anulata insa de instanta. Chiar si in randul “multinationalelor” au aparut greve generale si proteste, culminand cu greva foamei.

Sanatate

Sindicalistii din domeniul sanatatii sunt unii dintre cei mai indreptatiti la manifestari de protest, cel putin prin prisma salariilor. Un asistent debutant castiga 3.550.000 lei, salariul putand ajunge la 6.200.000 lei dupa zeci de ani de munca. Nemultumirea asistentilor medicali s-a vazut luna trecuta la mitingul de protest organizat in capitala. Acum ei se pregatesc de greva generala. Ani Borsi, liderul sindicatului Siampa Sanitas – filiala Constanta, a declarat ca in prezent se strang semnaturi pentru declansarea grevei. Actiunea a inceput deja de trei zile iar ieri, in cadrul Consiliului Judetean, reprezentantii din judet au predat tabelele. “Data-limita de strangere a semnaturilor este 20 iunie, data la care declansam si greva generala. Eu vreau insa sa strangem toate adeziunile mult mai devreme”, spune Ani Borsi.

CFR

Greva din Caile Ferate, declansata pe 8 iunie, continua dupa ce instanta a declarat-o ieri legala. Ceferistii cer o majorare salariala de 10,7%, 20 de bonuri de masa lunar si imbunatatirea conditiilor de munca. Liderii sindicali asteapta chiar ca presedintele Romaniei, Traian Basescu, sa intervina in acest conflict, in buna traditie postdecembrista, cand orice conflict de munca trebuie sa fie mediat de liderul tarii. Daca nu se ducea presedintele la ei, veneau ei la presedinte: exemplul ortacilor care bateau drumul Capitalei este bine cunoscut. Guvernantii nu uita sa mentioneze ca CFR este o unitate cu datorii, monitorizata de Fondul Monetar International, astfel ca fondul de salarii nu poate fi majorat cu mai mult de 4% anual. Potrivit ministrului Transporturilor, Gheorghe Dobre, datoria totala a Companiei Nationale CFR la sfarsitul anului trecut se ridica la 19.900 miliarde de lei. Din aceasta cauza salariile nu vor fi majorate cu 10,7%. In prezent, surse neoficiale spun ca salariul mediu in CFR, cu sporurile aferente, este de 10 milioane de lei. In Constanta greva a afectat mii de calatori, dar a avut si efecte benefice aspura… firmelor de transport care efectueaza curse regulate cu microbuzele. In aceasta saptamana cifra lor de afaceri s-a dublat practic. Oricum, potrivit legii, greva ceferistilor nu poate dura mai mult de 20 de zile.

Navalistii

Sindicalistii de la Santierul Naval Daewoo Mangalia au organizat ieri un miting in municipiul Mangalia. Situatia de aici este ceva mai complicata: exista un contract colectiv de munca valabil pana in august, de aceea Directia de Munca si Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale au refuzat inregistrarea conflictului de munca. Revendicarea numarul 1: majorarea salariilor. Procentul cerut: 30; procentul oferit: 3,5. La SN Mangalia ultima majorare salariala a avut loc anul trecut, tot in urma unei greve generale. Astazi are loc prima infatisare in instanta in cadrul acestui conflict la Judecatoria Constanta. Potrivit liderului de sindicat Marin Florian, salariul mediu net in santier este de 6,4 milioane de lei, sub media pe tara. Salariul brut, care include sporurile, se ridica la 16,6 milioane de lei.

CEC

Pe 8 iunie salariatii Casei de Economii si Consemnatiuni au depus cererea de reconciliere la Ministerul Muncii. In functie de rezultate, greva generala in sistem se poate declansa maine, 15 iunie. Revendicarile principale: majorarea salariilor cu 20%, in doua etape, si acordarea a 12 sau 15 salarii compensatorii in caz de disponibilizare.
Reprezentantii administratiei au oferit 15%, in doua transe, si 9 sau 12 salarii compensatorii, in functie de vechime. Salariul mediu brut pe ramura este, potrivit sindicalistilor, de 5 milioane de lei brut.

Banul – ochiu' dracului

Desi printre cauze sunt trecute intotdeauna puncte ca “imbunatatirea conditiilor de munca”, substratul raman banii. In unele cazuri protestele sunt de inteles, pentru ca salariile sunt intr-adevar mici. Exista insa situatii cand angajatii care castiga dublul mediei pe tara isi plang de mila in fata mass-media si culmea intra in greva foamei, asa cum s-a intamplat de curand cu angajatii unei fabrici care produce bauturi racoritoare de renume.
Si mai socanta a fost afirmatia unui lider sindical, care spunea ca patronatul nici nu trebuie sa se gandeasca la aducerea altor muncitori in perioada grevei pentru ca protestatarii nu vor ingadui acest lucru. Atitudine incredibila, care frizeaza penalul.

Cele mai citite

Rotiri gratuite la cazino. Chiar sunt gratuite? Cum le activezi și ce câștiguri poți obține

Rotirile gratuite fac parte din campaniile promoționale pe care operatorii de cazino online din țara noastră le desfășoară constant. Ele oferă utilizatorilor posibilitatea să...

În timp ce PNL și PSD ar căuta un înlocuitor pentru Cîrstoiu, Sebastian Burduja își prezintă “Planul pentru București”

Sebastian Burduja, ministru al Energiei și președinte al filialei PNL București, își prezintă noua lui carte, care se intitulează "Planul pentru București". Sebastian Burduja vorbește...

Tapetul din living: Sfaturi utile pentru alegere și îngrijire

Livingul este spațiul în care petrecem o bună parte din timpul liber de acasă, fie că o facem pentru a ne relaxa sau pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă