7.9 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialFurturile au distrus agricultura

Furturile au distrus agricultura

Culturile agricole ale judetului Constanta sunt afectate de lipsa apei. Cu toate acestea, judetul Constanta dispune de 422.000 hecatre de teren arabil amenajat pentru irigat, ceea ce reprezinta 16% din suprafata irigabila totala a Romaniei. Trebuie mentionat si ca regimul pluviometric are o medie anuala situata intre 250 si 280 mm, distribuiti neuniform, si ca temperaturile in perioada iunie-august sunt extrem de ridicate, variind intre 26 si 30 grade Celsius.

Sistemul de irigatii al judetului Constanta a fost distrus intre anii 1992 si 1998, se arata intr-un comunicat al Comisiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala din cadrul Consiliului Judetean Constanta. Statistica intocmita de institutie arata ca in anul 1997 din cele 422.000 de hectare s-au irigat 33.793 ha, iar in anul 1999, numai 26.461 ha.
Lucrurile au inceput sa se schimbe dupa anul 2000, cand a inceput un vast program de punere in functiune a suprafetei arabile amenajate la irigat, aceasta crescand treptat de la 110.584 ha in 2001 la 170.120 ha in 2004.
In acelasi timp s-au achizitionat de catre producatorii agricoli 642 de echipamente moderne de udare, in valoare de peste 101 miliarde lei. In prezent exista mai mult de 700 de exploatatii agricole care detin aproximativ 312.000 ha de teren arabil si 33 de organizatii ale utilizatorilor de apa care detin 65.000 de ha in exploatare.

Hatis legislativ

Reprezentantii CJC afirma ca, incepand din 13 octombrie 1999, data la care apare ordonanta de urgenta 147, producatorii agricoli sunt “bombardati” cu nu mai putin de 9 ordine, legi si HG-uri care nu respecta un program pe termen lung in domeniu. Ultimele patru ordine sunt date in mai putin de o luna, in intervalul 8 martie 2005-4 aprilie 2005.
Practic, in prezent s-a ajuns ca tariful anual pentru un hectar irigat sa fie de 465.000 lei, la care se adauga pretul apei livrate, in medie de 9.700.000 lei/1.000 mc.
De asemenea, producatorul este ingradit si de existenta contractelor pe un areal de 20% la ceilalti producatori din zona, de plata in avans a 20% din tariful anual si a 10% din tariful de livrare a apei.
Dupa un calcul simplu, reiese ca, pentru a iriga un hectar de grau, un producator va trebui sa suporte contravaloarea a 2.500 kg de grau la o productie de 4.000 de kg/ha, luand in calcul un pret de 4.000 de lei la kilogram, ceea ce inseamna 65% din productia realizata. Consecintele sunt simple si implacabile: falimentul fermierilor.

Solutii exista

Specialistii Comisiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala din cadrul Consiliului Judetean Constanta solicita insistent factorilor responsabili revizuirea legislatiei din domeniu.
De asemenea, este necesara reabilitarea urgenta a sistemelor hidroameliorative Carasu, Sinoe si Seimeni, dar si reabilitarea a 62.000 de hectare in terasa Carasu-Sud, acoperind sapte sisteme hidrotehnice alimentate de Canalul Magistral Negru Voda.

Atacul rozatoarelor

Pe langa toate aceste probleme, agricultura constanteana se confrunta si cu atacul soarecilor de camp. Aproximativ 10% din suprafetele cultivate, de exemplu, cu cereale paioase si rapita au fost distruse de rozatoare, cei mai importanti daunatori ai agriculturii constantene. Reprezentantii Institutului National pentru Protectia Plantelor au determinat, in data de 25 mai 2005, in sudul judetului, 35 de galerii pe o lungime de 80 de metri la cultura de grau si 22 de galerii la rapita.
Comisia de Agricultura si Dezvoltare Rurala solicita amendarea Legii 381, prin nominalizarea culturilor agricole de catre comisiile de specialitate ale Ministerului Agriculturii. In afara soarecilor de camp, spun specialistii, suprafete intinse de teren arabil limitrofe Dunarii (Topalu, Seimeni si Adamclisi) au fost scoase din circuitul agricol din cauza atacului carabusului de stepa. Comisia solicita, de asemenea, arderea miristilor in vara acestui an, respectand Legea protectiei mediului, cosirea vegetatiei spontane de pe aliniamentele soselelor, tratarea acestora cu insecticidele omologate si tratamentul culturilor de paioase, care se vor semana in toamna anului 2005, cu substante chimice subventionate de la buget.

Cele mai citite

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă