15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialFurnizorii de gaze, eliminati din procedurile de derulare a subventiilor

Furnizorii de gaze, eliminati din procedurile de derulare a subventiilor

Persoanele care beneficiaza de ajutoare pentru incalzirea locuintei vor putea depune cererile si declaratiile pentru obtinerea ajutorului doar prin asociatiile de proprietari si chiriasi si prin furnizorii de energie termica, nu si prin furnizorii de gaze naturale, au decis senatorii.
Cu unanimitate de voturi, senatorii au decis sa-i elimine pe furnizorii de gaze naturale din procedurile de acordare a subventiilor pentru caldura din prevederile Ordonantei de Urgenta nr. 57/2006 privind modificarea Ordonantei de Urgenta nr. 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru incalzirea locuintei, precum si a unor facilitati acordate populatiei pentru plata energiei termice.
Furnizorii de gaze naturale sunt cei care le-au solicitat senatorilor sa-i elimine din procedurile de derulare a subventiilor pentru caldura, pana la clarificarea acestora prin normele metodologice de aplicare a Ordonantei de Urgenta nr. 57/2006.
In plus, senatorii au simplificat procedurile de acordare a ajutoarelor, prevazand ca factura de gaze – trimisa de furnizor asociatiilor de chiriasi sau proprietari – sa fie insotita de un borderou care cuprinde titularii ajutoarelor pentru incalzirea locuintei si ajutoarele efective calculate pentru acestia. Conform ordonantei, obligatia completarii borderoului cu sumele de plata calculate ca diferenta intre contravaloarea consumului si ajutoarele de incalzirea locuintei – stabilite de primari – revine asociatiilor de locatari si chiriasi.
Senatorul Viorel Stefan a ridicat problema transferarii catre autoritatile locale nu doar a sarcinii de a asigura personalul care sa se ocupe de acordarea subventiilor, ci si a sumelor cu care sa fie plati. Senatorul Viorel Stefan a facut si un calcul, aratand ca se vor pierde aproximativ 15 milioane de euro cu plata celor aproximativ 800 de angajati din cadrul directiilor judetene ale Ministerului Muncii, care continua sa fie platiti de la bugetul ministerului, desi sarcinile lor au fost preluate de primarii.
Ordonanta modifica limitele veniturilor si ale cuantumului ajutorului pentru incalzire si prevede subventionarea facturilor de energie termica si gaze pentru familiile sau persoanele singure al caror venit de persoana este cuprins intre 125 lei si 500 lei pe luna.
Totodata, cuantumul subventiilor va varia in functie de zona, pe baza unor date statistice, Executivul impartind tara in doua zone: rece si temperata. Conform Ministerului Muncii, administratiile locale vor avea si ele posibilitatea sa modifice cuantumul subventiilor.
Proiectul de lege pentru aprobarea acestei ordonate, in forma adoptata de Senat, a fost trimis la Camera Deputatilor, care este decizionala.

Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă