19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialFocar de infectie in resedinta judetului Hunedoara

Focar de infectie in resedinta judetului Hunedoara

Un camin din Deva, situat pe strada Aleea Motilor, a fost debransat de aproape doua saptamani de la reteaua de distributie a apei potabile a municipiului resedinta de judet. Cei aproape 200 de locatari ai caminului 1 EM sunt obligati sa-si aduca apa de la o fantana situata in spatele cladirii, sau de la o cismea aflata la cateva sute de metri, in fata cladirii Salii Sporturilor.
“Ne-am saturat sa tot ducem apa cu bidoanele. Anul trecut nu am avut apa timp de opt luni, iar acum au luat-o din nou. Prima oara i s-a spus ca s-a spart o conduca, apoi am aflat ca au luat apometrul din cauza datoriilor. Eu sunt la zi cu plata apei si nu stiu de ce se intampla lucrurile astea. Sunt batrana si nu pot sa car toata ziua apa”, a afirmat Valeria Mihut, una dintre locatarele caminului.

O factura pentru camin

Cladirea apartine de Compania Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului “Minvest” Deva care, de mai multi ani, a refuzat sa mai achite facturile de energie electrica si apa potabila pe motiv ca acolo nu mai locuiesc salariatii firmei. De atunci, in urma unei intelegeri intre cei care locuiesc in imobil si societatea care efectueaza aceste servicii in Deva, factura pentru apa potabila consumata era eliberata pentru camin, preluata de un locatar care facea un calcul simplu si impartea cantitatea de apa la numarul de persoane, stabilind cat are fiecare de plata. Oamenii acuza faptul ca Petru Josan, cel care strange banii si plateste factura a folosit sumele in scop personal, mai ales ca nu le-a eliberat niciodata o chitanta.
Barbatul a respins, insa, acuzatiile vecinilor. “Factura de apa o primesc eu, pentru ca nimeni altcineva nu a vrut sa se inhame la treaba sa umble printre locatari si sa adune banii datorati pentru apa consumata. Cand primesc factura eu impart cantitatea de apa la numarul de locatari si inmultesc cu pretul unui metru cub de apa si, in felul acesta, este stabilita suma pe care fiecare o are de platit. Am facut tabel cu oamenii, care imi dau banii si apoi semneaza, ca sa nu fie probleme. Nu pot sa le dau chitanta in schimb, deoarece nu suntem constituiti intr-o asociatie si nu detin stampila”, sustine Petru Josan.
Deveanul a mai afirmat ca intreg caminul datoreaza SC “Apa Prod” 13,7 milioane de lei, plus penalitati, in total vreo 16 milioane de lei, la are se adauga alte 88 de milioane de lei restante din anii '90, cand in imobil locuiau alte familii. “Multi nu isi platesc apa, pentru ca nu au nici un fel de venit. Pentru ei suferim si noi, ceilalti. Nu este corect, dar nu avem ce face. Apomentrul este pe intreg caminul, prin urmare trebuie sa ne gospodarim singuri. In plus, baile sunt comune si nu le putem ingradi accesul celor care nu platesc”, a mai spus Josan.

Nu exista contract

Seful Serviciului Comercial al Sucursalei “Apa Prod” Deva, Mugurel Pacurari, sustine ca acel camin are datorii de peste 100 de milioane de lei pentru apa folosita, motiv pentru a propus debransarea de la retea. “Pana acum, din omenie, a fost furnizata apa potabila caminului respectiv. Insa, datoriile se tot acumuleaza si nu nu platesc decat uneori, cate unul, doua milioane de lei. In aceste conditii nu putem continua furnizarea apei. Ei ar trebui sa achite factura curenta, plu o parte din datorii. Mai mult, in acest moment intre Sucursala "Apa Prod" si camin nu exista incheiat nici un contract. Oamenii care locuiesc acolo trebuie sa faca o asociatie, sa desemneze un reprezentant care sa se prezinte la noi si sa ceara esalonarea datoriilor”, a mai afirmat Pacurari.

Pericol de imbolnavire?

Locatarii caminului se tem ca, din cauza lipsei apei, sa nu izbucneasca o epidemie. Directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica, Otilia Sfetcu, sustine ca astazi o comisie a Inspectiei Sanitare se va deplasa la locul respectiv pentru a constata cat de mare este riscul de imbolnaviri.

Cele mai citite

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă