Foamea scoate minerii din Apuseni in strada

» Minerii de la Rosia Poieni au protestat impotriva disponibilizarilor.»  Ei nu si-au mai primit salariile pentru lunile ianuarie si februarie.Peste 200 de mineri angajati la societatea Energomineral ...

Share

Dorin Timonea 0 comentarii

20.03.2009 - 00:00

» Minerii de la Rosia Poieni au protestat impotriva disponibilizarilor.

»  Ei nu si-au mai primit salariile pentru lunile ianuarie si februarie.

Peste 200 de mineri angajati la societatea Energomineral Bucuresti au protestat ieri la Abrud impotriva disponibilizarii celei mai mari parti a muncitorilor. De asemenea, minerii au cerut achitarea salariilor restate pe lunile ianuarie si februarie 2009. Energomineral Bucuresti are un numar de 470 de angajati la punctul de lucru din Abrud, dintre care 367 urmeaza sa fie disponibilizati de luni. Sindicalistii au inaintat conducerii societatii o lista cu patru revendicari. "Sindicatul considera ca ilegala concedierea colectiva pe care intentioneaza sa o faca administratia societatii. Vrem un raspuns la intrebarea incotro si cu sanse se indreapta activitatea unitatii Energomineral pe viitor privind exploatarea zacamintelor de la Rosia Poieni", a declarat liderul sindicatului "Avram Iancu", Ioan Cabulea.

 

Sindicalistii au avut o intalnire cu reprezentantul societatii, Lacramioara Popeea, care a confirmat faptul ca saptamana viitoare vor incepe disponibilizarile. Aceasta le-a promis minerilor ca, in perioada urmatoare, va incerca si achitarea salariilor restante. Minerii s-au aratat, insa, destul de sceptici pentru ca au primit astfel de promisiuni inca din luna ianuarie. Lacramioara Popeea a refuzat sa faca declaratii in legatura cu situatia conflictuala din interiorul societatii. "Rata somajului in Abrud se ridica la 32%. sanse imediate pentru disponibilizatii de la Abrud nu se intrevad. Zona Abrudului este monoindustriala si nu exista inca o strategie pentru industria miniera", a spus primarul din Abrud, Tiberiu Ratiu.


In ultimul an si jumatate, Energomineral a exploatat zacamantul de cupru de la Rosia Poieni ca urmare a unui contract de asociere semnat cu SC Cuprumin SA Abrud, firma subordonata Ministerului Economiei. In aceasta perioada, Energomineral a avut o cifra de afaceri de peste 30 de milioane de euro si un profit estimat la sase milioane euro. Pe langa aceste cifre, Energomineral mai are o datorie fata de Cuprumin SA in valoare de aproape patru milioane de euro. Pe langa aceasta, compania ce apartine oamenilor de afaceri Horia Simu si Horia Pitulea nu a realizat nici investitiile asumate prin contractul de asociere. Firma din Bucuresti a oprit activitatea la Rosia Poieni dupa ce pretul cuprului pe piata mondiala a scazut cu 70%. Energomineral SA face in prezent obiectul unui dosar de insolventa aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti.

Citește totul despre:

Comentarii