12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024

Flash

CJ Hunedoara a lansat obligatiuni de 600 miliarde lei

Consiliul Judetean Hunedoara a aprobat, luni, lansarea unei emisiuni de obligatiuni pe piata interna de capital in valoare de aproximativ 600 de miliarde vechi, cu maturitate de minim 20 de ani. Cu fondurile obtinute din lansarea acestor obligatiuni, autoritatile locale intentioneaza sa reabiliteze infrastructura pentru turism durabil in zona Parang-Petrosani, Drumul Judetean 709 F, sa modernizeze DJ 686, Rau Mare-Cabana Rausor, sa reabiliteze DJ 687 Santuhalm-Hunedoara, sa modernizeze DJ 664 Lupeni – zona de agrement Straja, precum si DJ 705 Costesti-Sarmizegetusa si Aeroportul de la Saulesti, in apropiere de Deva.
“Imprumutul obligatar ofera autoritatii locale o mobilitate deosebita in structurarea finantarii. Avem posibilitatea introducerii unor perioade de gratie mai mari, plati trimestriale sau semestriale de dobanda si nu in ultimul rand posibilitatea introducerii contului escrow cu scopul administrarii eficiente a disponibilitatilor autoritatilor locale in concordanta cu necesitatile noastre reale”, a declarat presedintele CJ, Mircea Molot.

Liderii UDMR, nemultumiti de restrictiile la trecerea frontierei cu Ungaria

Liderii UDMR vor conditii preferentiale de trecere a granitei pentru persoanele care calatoresc in Ungaria. Presedintele formatiunii politice, vicepremierul Marko Bela, a declarat ca a solicitat ministrului Administratiei si Internelor (MAI), Vasile Blaga, sa gaseasca o solutie pentru romanii care calatoresc in tara vecina, dar ca aceasta solutie nu a fost gasita inainte de intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta.
Demnitarul a criticat, totodata, modul in care s-a facut publicitate in jurul modificarii legislatiei privind trecerea frontierei, fapt ce a atras dupa sine un numar mare de persoane intoarse de la granita. “Am primit foarte multe semnale cu privire la dificultatile intampinate la trecerea frontierei”, a spus Marko Bela. Presedintele UDMR a adaugat ca inca de la data la care s-a pregatit modificarea conditiilor de trecere a frontierei a cerut MAI sa caute o solutie speciala in ceea ce priveste relatiile dintre Romania si Ungaria.

“Filosofia europeana la Universitatea clujeana”

“Filosofia europeana la Universitatea clujeana” este genericul unui simpozion, ce va avea loc in zilele de 7-8 octombrie, si care se va inaugura in Sala “Jean Monet” a Facultatii de Studii Europene de la Universitatea “Babes-Bolyai”, manifestare in organizarea profesorilor Vasile Musca si Marta Petreu. In program figureaza si o masa rotunda pentru studenti cu tema “A studia filosofia la Cluj, oportunitati, probleme, perspective”.
Tot in 7 octombrie, de la ora 10.00, in Foaierul Colegiului Academic se va deschide expozitia “Filosofia la Cluj”, organizata de Biblioteca Centrala Universitara, ce va ilustra evolutia cercetarilor filosofice si a studiilor de filosofie la UBB.

“Portile Timisoarei” intr-o expozitie de fotografii

Fundatia Interart “Triade” din Timisoara va gazdui maine, 5 octombrie, de la ora 19.00, vernisajul unei expozitii de fotografie cu genericul “Portile Timisoarei”, a artistului fotograf dr. Walter Konschitzky, originar de pe aceste meleaguri banatene, care traieste acum in Germania. Evenimentul va fi onorat de prezenta primarului Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, si de Radu Radoslav, arhitectul-sef al orasului. Cu acelasi prilej va fi lansat albumul de fotografie “Portile Timisoarei”, editat de Fundatia Interart “Triade”, in cadrul colectiei “Patrimoniu”, una dintre cele mai valoroase din tara. Manifestarea va mai cuprinde un recital sustinut de prestigioasa violoncelista Alexandra Gutu.

Obiecte de cult achizitionate de Muzeul “Astra” din Sibiu

O impresionanta colectie de obiecte de cult a fost recent achizitionata de catre etnografii Complexului National Muzeal “Astra” din Sibiu, pentru a fi inclusa in patrimoniul institutiei. Obiectele au fost achizitionate de la familii de religie ortodoxa din zece localitati de pe Valea Sebesului, zona recunoscuta ca o sursa de valori muzeale, reprezentative pentru traditia populara romaneasca din Ardeal.
Printre aceste obiecte se remarca un set complet de vestminte de preot ortodox, unic prin tehnica de realizare si decoratiunile aplicate. Potrivit muzeografilor, materialul este tesut din fir de lana aurit si argintat, iar vestmintele sunt croite dupa tiparul ortodox si se afla in stare de buna conservare, desi au o vechime de peste o suta de ani.

Concert de flasnete la Sibiu

Un extraordinar concert de flasnete a avut loc la Muzeul in Aer Liber din Sibiu, duminica trecuta, sustinut de compania franceza “Crevecoeur” din Paris. Potrivit directorului institutiei, Mirela Lebu, sibieni de toate varstele au putut descoperi farmecul minunatelor cutii muzicale ambulante interpretand sansonete frantuzesti, melodii pe care varstnicii si le aminteau cu nostalgie din anii tineretii lor, cand strazile oraselor erau cutreierate de flasnetarii epocii; iar tinerii descopereau deodata calitatile muzicale ale acestor instrumente mecanice de interpretat anumite compozitii devenite, pe atunci, slagare.
Acum, la Sibiu, “Cutiile cantatoare” au fost insufletite de doi animatori ai genului, Pascale Barouline si Patrice Giraud, membrii companiei “Crevecoeur”

Studenti premiati de CL Alba Iulia

Consiliul Local Alba Iulia a aprobat, in ultima sedinta, un proiect de hotarare privind premierea celor mai buni studenti ai Universitatii “1 Decembrie 1918” in anul universitar 2004-2005. Astfel, in cadrul festivitatii de deschidere a anului universitar, ce a avut loc ieri la Casa de Cultura a Studentilor, primarul Mircea Hava i-a premiat cu 300, 200 si, respectiv, 100 RON pe cei mai merituosi studenti ai fiecareia din cele patru facultati ale institutiei de invatamant superior. Au fost premiati 13 tineri, care au primit in total de la municipalitate suma de 2.700 RON (27 milioane lei vechi). Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia consemneaza dupa fiecare an rezultate deosebite, atat prin prisma calitatii academice a invatamantului de aici, cat si prin evolutia celor peste 6.500 de studenti care urmeaza cursurile Facultatilor de Istorie si Filologie, Stiinte, Teologie Ortodoxa sau Drept si Stiinte Sociale.

Un sfert din poluare, redusa in “Ziua fara autoturism”

Nivelul de zgomot in centrul istoric al municipiului Bistrita si cel al poluarii aerului au fost cu circa un sfert mai mici in data de 22 septembrie, declarata “Ziua fara autoturism”, comparativ cu perioadele in care autovehiculele au acces in zona. Primaria a dat, luni, publicitatii rezultatele analizelor efectuate pentru determinarea nivelului de poluare fonica si a nivelului de poluare a aerului in cadrul actiunii “Bistrita – Centru istoric. O zi fara autoturism”.
Din studiu reiese ca atat poluarea aerului, cat si cea fonica s-au redus. Agentia de Protectie a Mediului a informat ca, in “Ziua fara autoturism”, dioxidul de carbon a inregistrat o scadere cu 21,15 la suta, dioxidul de sulf a scazut, iar amoniacul a inregistrat o scadere de 6,5 la suta.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă