14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024

Flash

Ministagiune cu casa inchisa la Alba Iulia

Cele trei spectacole ale Teatrului National de la Sibiu, prezentate publicului din Alba Iulia pe parcursul saptamanii trecute, au reusit sa umple sala mare (500 de locuri) a Casei de Cultura a Sindicatelor. Ministagiunea face parte din programul manifestarilor dedicate Zilei Nationale a Romaniei. Primul spectacol, “Omul care a vazut moartea” (in regia lui Puiu Serban), a fost gandit ca o veritabila satira politica si a reusit sa starneasca valva, astfel incat la urmatoarele doua piese, “Take, Ianke si Cadir” si respectiv “Gaitele”, biletele s-au epuizat cu mult timp inainte de ora inceperii. “Take, Ianke si Cadir” a fost regizat de Dan Glasu (care a jucat, de altfel, si rolul Take), iar “Gaitele” de catre Florin Zamfirescu. Cele trei spectacole au adus in fata publicului albaiulian si cativa dintre actorii tineri ai teatrului de la Sibiu, printre care ii amintim pe Pali Vecsei, Viorel Rata, Ofelia Popii si Catalin Patru.

Turnee externe ale trupelor din Timisoara

Teatrul German de Stat din Timisoara intreprinde, in perioada 27-30 noiembrie, un scurt turneu in Croatia, la invitatia etnicilor germani din tara respectiva. Aseara, la Sijek au sustinut o reprezentatie cu piesa “Chip de foc” de Marius von Mayenburg, iar astazi, 29 noiembrie, vor prezenta un spectacol pentru copii cu muzicalul “Scufita rosie, Scufita rosie”, de Ernst A. Ekker si Serghei Dreznin. Turneul a fost realizat cu sprijinul Fundatiei Landului Baden-Wurttemberg pentru Cultura Svabilor Dunareni si al Institutului pentru Relatii Externe din Stuttgart.
La randul sau, Teatrul Maghiar de Stat “Csiki Gergely” participa la “Seara teatrelor maghiare de peste hotare”, ce are loc la Budapesta. Trupa timisoreana va prezenta asta seara, la Teatrul “Thalia”, piesa “Salcamul mov” de Szep Erno, iar maine spectacolul “Don Juan & Faust” de C.D. Grabbe.

Spectacolele saptamanii

– Teatrul National din Timisoara prezinta, in premiera absoluta in Romania, la 1 decembrie, piesa “Absolventul” de Terry Johnson, in traducerea lui Peter Bokor.
– Teatrul German de Stat din Timisoara prezinta duminica, 4 decembrie, la ora 16.00, la Casa “A.M. Guttenbrunn”, comedia muzicala “Nunta cu bucluc”. Asta seara, de la ora 19.00, Ionel Pantea din Luxemburg va interpreta, sub genericul “Calatorie de iarna”, lieduri de Fr. Schubert. Concertul cunoscutului solist va avea loc in Sala “Ion Vidu”, gazda fiind Filarmonica “Banatul”.
– Teatrul Maghiar din Timisoara va sustine, duminica, la ora 17.00, spectacolul “Tara posibilitatilor”, dupa “Leonce si Lena” de Georg Buchner.
– La Teatrul National din Cluj-Napoca se joaca asta seara, la ora 20.00, spectacolul “O noapte la Union” dupa I. L. Caragiale.
– Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca, maine, la orele 20.00 se joaca “Woyzeck” de G. Buchner, vineri, la aceeasi ora, “Discipolii” de Visky Andras, iar duminica, spectacoul muzical pentru copii, “Tortul fermecat” de Muszti Bea si Dobay Andras.
– La Sibiu, Teatrul National “Radu Stanca” prezinta, maine, la sectia germana, “Am angajat un ucigas profesionist” de Aki Kurismaki. Iar la 1 decembrie, un spectacol gratuit, “C'est l'amour” – in memoriam Edith Piaf. Apoi, in 3 decembrie, sectia romana prezinta “O noapte furtunoasa” de I. L. Caragiale, iar in 4 decembrie, “Casa de pe granita” de Slavomir Morizk, tot la sectia romana.

PNL, in criza de consilieri judeteni

TIMIS. Sedinta ordinara a Consiliului Judetean Timis a trecut si de aceasta data cu jumatatea liberala in inferioritate numerica fata de colegii democrati din Alianta “D.A.”. Doi dintre membrii PNL alesi consilieri judeteni au, de la inceputul anului, alte functii, in locul lor nefiind propusi liberalii care urmau pe lista. Asta, desi presedintele filialei partidului, prefectul Ovidiu Draganescu, a promis ca la urmatorul plen va intregi numarul de mandate acordate formatiunii politice pe care o reprezinta. Sedinta de plen de ieri l-a luat, insa, prin surprindere pe Draganescu. Intrebat de ziaristi cum de nu au fost anuntate nici de aceasta data numele celor doi consilieri, liderul liberal s-a declarat surprins ca nu a fost instiintat, cum se intampla de obicei de sedinta de CJ. Urmatorii pe lista pentru a deveni consilieri sunt Ioan Paun Otiman si Abin Canea.

Adjunct nou la Politia de Frontiera

ORADEA. Politia de Frontiera Oradea are un nou director adjunct. Aceasta functie a fost ocupata in urma concursului desfasurat la sediul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera de catre inspectorul principal de politie Ioan Cosma. Predecesorul lui Cosma a fost comisarul-sef Nicolae Mihu, care s-a pensionat. Noul adjunct al Politiei de Frontiera este absolvent al Academiei de Politie “Alexandru Ioan Cuza”. Cosma mai este absolvent al unui masterat, iar din anul 2004 este doctorand in management. Ultimul post detinut a fost cel de ofiter in cadrul Serviciului de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Baia Mare.

URR, pe picior de plecare din PPCD

ARAD. Un nou scandal politic a izbucnit la Arad. Membrii URR, formatiune care a fuzionat cu PNTCD, in cadrul PPCD, au anuntat ca vor parasi in curand partidul. Ei acuza modul de desfasurare al alegerilor pentru conducerea organizatiei din municipiul resedinta de judet a formatiunii politice conduse de Gheorghe Ciuhandu. In cadrul scrutinului s-au depus initial doua motiuni, una a fostilor taranisti si una a fostilor ureristi. Biroul judetean al PPCD a respins ultimul dintre documente. La alegeri, totusi a ramas la vot, desi s-a incercat boicotarea scrutinului prin lipsa de cvorum. Cert este ca din actuala conducere a organizatiei municipale nu mai face parte nici un urerist. Virgil Florea, candidatul invins in cursa pentru functia de presedinte, i-a acuzat pe taranisti ca nu vor sa reformeze partidul, ci lupta doar pentru pastrarea si conservarea functiilor pe linie politica. Florea a anuntat ca va pleca din partid. Intrebat daca fostii sai colegi cu care a venit de la URR vor face acelasi lucru, raspunsul a fost unul afirmativ.

Prima rezervatie speologica din Banat

CARAS-SEVERIN. Conducerea Parcului National “Semenic – Cheile Carasului” a declarat pestera Rasuflatoarea ca prima rezervatie speologica stiintifica din Banat. “Documentatia privind obtinerea statutului de rezervatie stiintifica pentru pestera Rasuflatoarea, a fost studiata la Academia Romana si a primit avizul acestei institutii”, a afirmat directorul parcului, Ion Sandru.
Odata cu declararea oficiala a pesterii ca rezervatie speologica stiintifica, aceasta nu va mai putea fi vizitata de public, ci va fi destinata, in exclusivitate, cercetarii stiintifice de specialitate.

Dorin Florea scoate PD la raport

MURES. Presedintele interimar al PD Mures, primarul Dorin Florea, a chemat directorii institutiilor descentralizate promovati de partid la raport. Intentia oficiala a convocarii ar fi fost, se pare, intrarea acestora direct in contact cu noul lider al filialei.
Potrivit unor surse din cadrul organizatiei democratilor, intalnirea a avut drept scop atentionarea unora dintre oamenii propulsati de PD ca ar putea sa-si piarda functiile. Sedinta a avut loc ieri, insa nu a fost onorata de 3 democrati, printre care si Suzana Ganta, seful ISJ.

Cele mai citite

Un bărbat a fost arestat după ce a amenințat că se aruncă în aer la consulatul Iranului la Paris

Poliția franceză a arestat un bărbat care a amenințat că se va arunca în aer la consulatul Iranului din Paris, dar la percheziție s-a...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă