12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024

Flash

“Fant Fest” exploziv la Rosia Montana

Timp de trei zile, in perioada 26-28 august, pe un platou din apropierea comunei Rosia Montana (judetul Alba) se desfasoara Festivalul “Fan Fest”. Evenimentul este organizat de Asociatia “Salvati Rosia Montana”, care militeaza impotriva proiectului minier initiat de compania “Rosia Montana Gold Corporation”.
Organizarea manifestarii nu a fost lipsita de probleme. Cea mai importanta este reprezentata de prezenta in apropierea locului in care se desfasoara evenimentul a celui mai mare depozit de explozibili din Transilvania. Aceasta unitate apartine Exploatarii Miniere “Cuprumin” Abrud si este un obiectiv strategic, aflat la doar un kilometru de platoul Jig-Vaidoaia, unde are loc “Fan Fest”.
Directorului minei, Sorin Vatajelu, a declarat ca a solicitat ajutorul Politiei pentru asigurarea pazei depozitului de explozibili. “De asemenea, am marit numarul paznicilor la acest obiectiv si am organizat patrule in zona. Nu stim cine poate participa la acest festival si nu ne putem permite un incident in zona”, a adaugat Vatajelu.
De asemenea, directorul “Cuprumin” a spus ca s-a impotrivit ca drumul industrial administrat de exploatarea miniera de la Rosia Poieni sa fie folosit de participantii la “Fan Fest” pentru a ajunge pe platoul Jig-Vaidoaia. Organizatorii festivalului au dorit sa obtina accesul a 4.000 de autovehicule spre platou, fara sa fie supuse controlului.
In urma unui proces, organizatorii au obtinut prin ordonanta presedintiala dreptul de acces pentru 400 de masini, care vor fi supuse controlului paznicilor. Sorin Vatajelu a declarat, insa, ca nu este de acord cu aceasta decizie, deoarece exista drumuri comunale, pietruite pe care se poate circula fara probleme, iar faptul ca vor trebui controlate sute de autoturisme nu face decat sa ingreuneze activitatea companiei.

Un milion de SMS pentru festivalul medieval de la Sibiu

Cea de-a cincea editie a Festivalului Medieval “Cetati Transilvane” a debutat, ieri, la Sibiu. Noutatea manifestarii din acest an consta in faptul ca organizatorii au realizat o campanie de promovare derulata prin intermediul retelelor de telefonie mobila.
Potrivit lui Dragos Pandele, unul dintre organizatorii festivalului, clientii retelelor de de telefonie mobila au trimis sms-uri unui numar de peste un milion de persoane prin intermediul carora erau anuntati asupra evenimentului cultural si, totodata, erau invitati sa ia parte la manifestare.

“Karaoke” pe bani publici in CJ Sibiu

Consiliul Judetean Sibiu a achizitionat recent o performanta instalatie de sonorizare care, potrivit unor surse din cadrul institutiei, a costat in jur de 20.000 de euro. “Cu aparatura asta putem face si karaoke”, a afirmat unul dintre consilieri in momentul in care le-a fost prezentat sistemul.
Astfel, in urma modernizarii, fiecare consilier judetean va avea la dispozitie un monitor pe care va putea urmari cine vorbeste si va putea semnaliza ca doreste la randul sau sa ia cuvantul. Alte doua microfoane digitale mobile cu raza buna de acoperire vor sta la dispozitia invitatilor la sedintele CJ, astfel incat toti cei prezenti in acel moment in sala sa se poata face auziti fara probleme.
O alta noutate pe care o ofera sistemul o reprezinta faptul ca secretarele institutiei vor putea de acum inainte sa inregistreze desfasurarea lucrarilor si sa redacteze apoi un proces-verbal de sedinta complet.

Proiect de transformare a Vaii Jiului in municipiu

Presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Ioan Molot, isi doreste unificarea oraselor din Valea Jiului intr-un singur municipiu, acelasi idee fiind sustinuta si pentru Deva – Hunedoara – Simeria. Molot a afirmat ca in acest fel fondurile externe necesare pentru dezvoltarea zonei sunt mai usor de accesat si a dat exemplu ca exemplu in acest sens Regia Autonoma a Apei Valea Jiului (RAAVJ).
“Ati vazut ca nu s-a reusit pentru un singur oras, cand a fost vorba despre credit extern iar regia functioneaza acum la nivelul Vaii cu succes”, a afirmat presedintele CJ. Acesta a adaugat ca ideea de a uni mai multe orase intr-o mare “metropola” ia- venit in perioada in care ocupa functia de viceprimar al municipiului Deva.
“Ne zbateam sa atragem fonduri ISPA la Deva si am realizat ca pentru 70.000-80.000 de locuitori nu discuta nimeni despre finantare”, a mai spus Molot.

Focare de pesta porcina in municipiul Arad

Inspectorii Directiei Sanitar-Veterninare (DSV) Arad au descoperit mai multe focare de pesta porcina pe raza municipiului resedinta de judet. Astfel, in urma examenului clinic si anatomopatologic s-a stabilit ca in oras au fost descoperite 13 focare de pesta separat identificate.
Conform raportului intocmit de seful serviciului entiepizootic din cadrul institutiei, Dumitru Nisculescu, focarul principal a fost descoperit in cartierul Sanicolaul Mic, pe strada Pascani, unde se aflau sase capete porcine infestate. Dupa analiza situatiei, specialistii DSV au decis sa instituie supravegherea gospodariei de catre doi medici veterinari.
Totodata, potrivit specialistilor, s-au instituit masuri de dezinfectie a incaltamintei, la intrarea si iesirea din exploatatie, masuri de restrictie privind circulatia persoanelor, animalelor si a materialelor. Ancheta epidemiologica este in derulare.
De mentionat ca nici unul dintre animale nu fusese vaccinat in vederea prevenirii imbolnavirii cu pesta porcina clasica.

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă