11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024

Flash

Ansamblul “Ana Lugojana” in Italia

Ansamblul folcloric “Ana Lugojana” al Casei de Cultura a Municipiului Lugoj participa la un festival international de foclor cu genericul “Lady of Carmelo's Day” din orasul italian Marsico Nuovo, alaturi de alte formatii de prestigiu din Spania, Grecia, Bulgaria, Serbia si Muntenegru, Ucraina si tara gazda. Desfasurata intre 24 iulie si 3 august, sub egida Comitetului International de Organizare a Festivalului Folcloric (CIOFF), manifestarea cuprinde pe langa spectacole folclorice, parade ale portului popular, ateliere de lucru, intalniri cu oficialitati locale etc.
Turneul in Italia al artistilor lugojeni va continua si in localitatile invecinate: Matera, Policoro si Paterno. La mijlocul lunii viitoare, cu ocazia “Rugii lugojene” municipiul de pe malurile Timisului va gazdui Festivalul International de Folclor “Ana Lugojana”.

Arta fotografica la “Triade”

La galeria Fundatiei Interart “Triade” din Timisoara va avea loc, joi, 28 iulie, de la ora 19.00, vernisajul expozitiei de fotografie cu genericul “Interioare taranesti” si “Dincolo”. Lucrarile apartin artistilor Richard Wayne din Germania si respectiv Andrei Petru Jecza. Expozitia va fi prezentata de criticii Adriana Babeti si Robert Serban. Ca de obicei, manifestarea de la “Triade” se va incheia cu un recital muzical sustinut de Cristian Padurariu (voce, flaut) si Horea Crisovan (chitara).

Festivalul “Noptile Art Cafe” de la Sibiu

Festivalul “Noptile Art Cafe” de la Sibiu continua si in zilele urmatoare. Dupa un concert de exceptie cu Florin Chilian si o multime de alte manifestari dedicate artei plastice si teatrului neconventional, o a treia expozitie de pictura vine acum sa intregeasca programul acestei manifestari. “Dupa cinci minute” este denumirea expozitiei realizata din lucrarile a patru sibieni, ce au realizat replici ale unor tablouri celebre din istoria artei universale, insa, desigur, “putin schimbate”. Lucrarile intruchipeaza aceleasi personaje sau actiuni din originale, dar vizualizate fantastic la “cinci minute” dupa realizarea lor. Dana Turcu, Marius Vatamanu, Ciprian Muntiu si Mihai Prodea sunt cei care au incercat sa-si imagineze ceea ce creatorii celebrelor tablouri ar fi incercat sa schimbe la lucrarile lor doar la cinci minute dupa tusa finala. Rezultatele pot fi inca vazute in sala de expozitii a Galeriei “ArtVo” din Sibiu.

Turisti maghiari, salvati in Muntii Fagaras

Doi turisti maghiari aflati in excursie pe creasta Muntilor Fagaras, in zona Balea Lac, au fost recuperati de pe munte dupa ce, in noaptea de sambata spre duminica, acestia au sunat la numarul de urgenta “112”. Imprudenti, ungurii au plecat pe creasta Fagarasului fara sa fie echipati corespunzator cu conditiile meteo din zona si fara sa tina cont de faptul ca noaptea se apropia vertiginos. Strainii doreau sa ajunga la Cabana Negoiu, dar din cauza intunericului cei doi barbati (putin in varsta peste 30 de ani) au pierdut la un moment dat poteca si s-au ratacit. O echipa de salvamontisti sibieni a plecat imediat pentru a gasi turistii, iar in jurul orei 2.00, in noaptea de sambata spre duminica, au reusit sa ii recupereze pe cei doi tineri, iar acestia au coborat de pe munte fiind intr-o stare buna de sanatate.

Accident rutier cu trei morti si opt raniti, la intrarea in Dej

O femeie si doi adolescenti au murit, iar alte opt persoane au fost ranite, luni dimineata, la intrarea in orasul Dej, judetul Cluj, dupa ce un sofer a facut o depasire neregulamentara, iar autoturismul sau a lovit doua masini de pe marginea drumului si a ajuns pe trotuar, unde a lovit cinci pietoni. Potrivit sefului Serviciului Politiei Rutiere, Alexandru Muresan, conducatorul auto vinovat de producerea accidentului, un tanar in varsta de 20 de ani, din Dej, care avea permis auto de doar trei luni, se afla la volanul unei Dacii. El a depasit neregulamentar o alta Dacie, dupa care a ajuns pe marginea drumului, unde a lovit alte doua masini, autoturismul ajungand apoi pe trotuar si lovind cinci pietoni. La randul lui, soferul Daciei depasite neregulamentar a pierdut controlul volanului si a intrat pe contrasens, lovind un Jeep. O femeie si fiica ei de 15 ani, precum si un baiat de 12 ani, din Dej, care se aflau pe trotuar in momentul accidentului, au murit pe loc. Din Dacia depasita, doua persoane au fost ranite grav, fiind transportate cu elicopterul SMURD la Targu-Mures, iar alti doi pasageri au fost raniti usor si dusi la Spitalul din Dej. Soferul de 20 de ani a suferit si el leziuni. Ceilalti trei raniti sunt pietoni, ei fiind transportati la spitale din Dej si Cluj-Napoca. Tanarul vinovat de producerea accidentului a fost retinut de politisti si va fi cercetat pentru ucidere din culpa. Din cauza incidentului, circulatia in zona a fost blocata timp de doua ore.

Cele mai citite

Aerisirea în baie și reguli generale pentru a funcționa optim

Umiditatea excesivă din baie poate dăuna atmosferei generale, dar și nivelului de confort resimțit. Așadar, aerisirea corespunzătoare este obligatorie - atât pentru a asigura...

Neuropatie diabetică: Tipuri, simptome și cauze

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează sistemul nervos. Este o boală progresivă, iar simptomele se agravează în timp. Neuropatia diabetică apare atunci...

Aerisirea în baie și reguli generale pentru a funcționa optim

Umiditatea excesivă din baie poate dăuna atmosferei generale, dar și nivelului de confort resimțit. Așadar, aerisirea corespunzătoare este obligatorie - atât pentru a asigura...
Ultima oră
Pe aceeași temă