10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024

Flash

Hrana minerilor din Valea Jiului, donata sinistratilor

Ortacii de la minele Paroseni si Lonea din Valea Jiului (judetul Hunedoara) au renuntat la hrana calda care le este oferita zilnic, pentru ca banii astfel stransi sa poata fi folositi pentru ajutorarea sinistratilor din Moldova. Presedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, Zoltan Lacatas, a afirmat ca timp de o saptamana minerii nu vor mai lua masa la cantinele unitatilor, pentru ca din sumele de bani sa fie cumparate alimente neperisabile care vor fi transportate in zonele inundate. Lacatos a mentionat ca saptamana aceasta la actiune s-ar putea ralia si angajatii celorlalte exploatari miniere din Valea Jiului, astfel incat suma adunata sa fie mai mare.
Nu este pentru prima data cand ortacii din Valea Jiului renunta la masa in favoarea sinistratilor. La inceputul lunii mai, minerii au donat alimente neperisabile si 10 milioane de lei sinistratilor din judetul Timis, hrana fiind transportata de lideri pana la zonele inundate.
De asemenea, aproape 5 tone de alimente, obiecte de imbracaminte si materiale de stricta necesitate, donate de populatia din Valea Jiului la solicitarea societatii civile, au plecat catre zonele afectate de ape din Galati, oamenii reactionand prompt la drama prin care trec semenii lor. De asemenea, pompierii care actioneaza in zonele calamitate vor primi furtunuri de absorbtie, donate de organizatorii campaniei.

Ambasadoarea ONU la Bucuresti, la Festivalul “Sighisoara Medievala”

Ambasadoarea ONU la Bucuresti, Soknan Han Jung, va fi prezenta la editia din acest an a festivalului de arta medievala de la Sighisoara (judetul Mures), care va avea loc in perioada 29-31 iulie. Organizatorii au afirmat ca si-au anuntat prezenta la eveniment si alte personalitati de peste hotare, printre care primarul localitatii Baden din Elvetia, si o intreaga delegatie din Kiskunfeleghyhaza (Ungaria), orase infratite cu Sighisoara. De asemenea, la manifestare sunt asteptati parlamentari si ministri din cabinetul Tariceanu, dar si alti oficiali din ambasadele straine la Bucuresti. Potrivit programului definitiv al festivalului, dat publicitatii saptamana trecuta, 23 de trupe de teatru si 12 folkisti vor evolua in fata publicului incercand sa refaca atmosfera medievala. Programul va fi impartit in mai multe sectiuni: teatru, dans medieval, comunicari stiintifice, expozitii de fotografii, de costume medievale, recitari de poezii medievale si concerte de muzica folk.

Tinerii liberali din Arad au un nou presedinte

Noul presedinte al tinerilor liberali din judetul Arad este Calin Abrudan, ales, sambata, de majoritatea delegatilor prezenti la Conventia de alegeri. Noul lider este presedinte al organizatiei de tineret a PNL din Ineu si consilier local. De altfel, Abrudan a mizat pe voturile colegilor de partid din zona Ineu – Sebis – Gurahont si a reusit, astfel, sa-l devanseze pe favoritul alegerilor, Achim Zeno, care a detinut pana acum functia. Acesta din urma a contat pe sprijinul organizatiei municipale si suportul celor din organizatia de seniori, mai ales din partea grupului de sustinatori ai presedintelui PNL Arad, deputatul Titus Gheorghiof.
In cursa pentru conducerea organizatiei judetene de tineret a PNL s-au inscris patru candidati. Astfel, alaturi de Calin Abrudan si Achim Zeno au mai candidat Paul Munteanu si Daniel Trifon.
Procedura alegerilor a fost identica cu cea folosita de seniori si a prevazut alegerea individuala a fiecarui membru din conducerea organizatiei. De remarcat ca aceasta a fost ultima sesiune de alegeri din tara, deoarece liberalii au anuntat ca se pregatesc pentru alegerile anticipate care ar urma sa se desfasoare in aceasta toamna.


Schimbari de “garda” la institutiile de mediu din Bistrita

Directorul Agentiei de Protectie a Mediului (APM) Bistrita-Nasaud, Adrian Muresan si comisarul-sef al Garzii de Mediu, Elena Nistor, vor fi schimbati din functiile de conducere, in locul lor urmand sa fie numite persoane agreate de partidele care fac parte din coalitia de guvernare. Presedintele filialei democratilor din judet, deputatul Ioan Oltean, a declarat ca decizia de inlocuire a celor doi a fost luata, la sfarsitul saptamanii trecute, in cadrul sedintei care a avut loc intre liderii PD, PNL, UDMR si PC. Informatia a fost confirmata si de prefectul Szilagyi Ioan, care ocupa, totodata, si functia de presedinte al organizatiei judetene a UDMR. Acesta a anuntat si numele celor doua persoane care vor fi numite pe posturile ce vor ramane vacante. Astfel, conducerea APM va fi preluata de Stefan Muresan, iar la Garda de Mediu va fi instalat Gratian Morariu, ambii independenti din punct de vedere politic.
“Exista aceasta preocupare din partea noastra sa numim in functii oameni care sa nu fie implicati politic, dar care sa-si faca datoria cu constinciozitate”, a mai spus Ioan Oltean.

Teren de golf langa Cluj-Napoca

Cel mai mare teren de golf din Transilvania va fi construit la 15 kilometri de municipiul Cluj-Napoca. Complexul se va intinde pe o suprafata de cel putin 70 de hectare. Terenul de golf va fi realizat la initiativa primarului din comuna Apahida, Ionel Farcas, care a stabilit ca acesta va fi amenajat pe dealurile din apropierea lacurilor din satul Campenesti, care vor fi ingradite. In prezent, pe aceste dealuri se afla o pasune in mare parte nefolosita.
Amenajarea terenului si asfaltarea drumului de acces in zona, precum si prelungirea retelelor de utilitati, vor costa opt milioane de euro. Deocamdata exista doua surse de unde pot fi obtinuti banii. Una ar fi un investitor suedez, iar cea de-a doua varianta ar putea fi oferita de un consortiu format din Consiliul Judetean Cluj, Banca “Transilvania” si Primaria Apahida. Astfel, administratia locala va contribui cu cele 70 de hectare de teren. Pe 40 dintre acestea va fi amenajat terenul de golf, iar pe alte 30 de hectare ar urma sa fie ridicat un club, un hotel, un restaurant si o serie de vile.

Traficul feroviar pe Defileul Jiului a fost restabilit

Traficul feroviar pe Defileul Jiului a fost restabilit, iar trenurile care circula prin zona nu mai prezinta intarzieri. Nu acelasi lucru se poate spune, insa, despre circulatia auto pe drumul national 66, unde traficul se desfasoara cu dificultate. Reprezentantii Statiei CFR Petrosani au mentionat ca la ora actuala nu mai sunt probleme pe Defileu in ceea ce priveste circulatia feroviara. De asemenea, nici devierile trenurilor nu se mai fac pe aceasta ruta, ci pe zona Brasov, astfel ca problema unor eventuale intarzieri a fost rezolvata. Totusi, din cauza posibilelor blocari ale circulatiei autovehiculelor sau a trenurilor, pe raza orasului gorjean Bumbesti-Jiu au fost amenajate 550 de locuri de cazare, la Centrul de Pregatire si Perfectionare Jandarmi, Colegiul National “Mihai Viteazul” si scoala generala din oras.

Liberalii bistriteni, obligati sa stranga bani pentru sinistrati

Membrii PNL din judetul Bistrita-Nasaud au adunat peste 150 de milioane de lei vechi pentru sinistratii din Moldova. Presedintele filialei, Sabin Iliesi, a declarat ca actiunea a inceput la sfarsitul saptamanii trecute cu donatii din partea liderilor judeteni ai partidului, respectiv a persoanelor care detin functii de conducere.
Liberalii se alatura astfel campaniei incepute vineri si de membrii PD din judet. Presedintele organizatiei, deputatul Ioan Oltean, a declarat ca toti alesii democrati, dar mai ales cei care detin functii de conducere, sunt obligati sa contribuie cu bani, sumele minime stabilite pentru primari fiind de 100 de euro.

Cele mai citite

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

VIDEO. Caz halucinant la Sibiu. Bolid de zeci de mii de euro, dar fură 20 de lei dintr-o cofetărie

Proprietarul unui lanț de cofetării din zona Sibiului a luat măsuri în urma unei creșteri a furturilor și a instalat camere de supraveghere în...

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă