7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024

Flash

Primaria Cluj-Napoca, in conflict cu o companie franceza

Primarul orasului Cluj-Napoca, Emil Boc, a anuntat ca va sesiza astazi Comisia Europeana de la Bucuresti si Oficiul de Plati si Contractare Phare cu privire la prejudiciile aduse de compania franceza “Sade”, care se ocupa de lucrarile la retelele de apa si canalizare din municipiu. El a mai spus ca firma nu respecta termenele din contract, acestea fiind depasite in unele situatii cu luni de zile.
De asemenea, lucrarile nu au fost semnalizate in mod corespunzator, Primaria primind in fiecare zi plangeri din partea soferilor ale caror masini au fost avariate din aceasta cauza. Nici pamantul care a rezultat in urma sapaturilor nu a fost evacuat, ci a fost lasat pe strazi si in urma ploilor acestea s-au umplut de noroi, iar pe unele strazi exista santuri si transee neacoperite de mult timp. Emil Boc a mai afirmat ca din cauza neglijentei lucratorilor au fost avariate atat cabluri electrice, costurile pentru reparatiile acestora ridicandu-se la peste 400.000 euro, cat si o serie de conducte pentru care s-au platit aproape 32.000 euro in vederea repararii lor.

Pescar salvat de pompieri in Hunedoara

Pompierii hunedoreni au salvat, luni, un barbat care fusese luat de o viitura, ramanand izolat pe o insulita, pe cursul raului Strei, in timp ce se afla la pescuit. Petru Parvan, de 54 de ani, din municipiul Petrosani, a fost luat de o viitura produsa din cauza ploilor si a ramas izolat pe o insulita de pe rau. Barbatul a sunat la pompieri, de pe telefonul sau mobil, iar in scut timp acestia au sosit la fata locului. “Am incercat de mai multe ori sa ajungem la el, dar de doua ori nu am reusit, barca pneumatica fiind luata de curent”, a declarat Dorin Popa, ofiter de serviciu la Grupul de Pompieri “Iancu de Hunedoara”.

estivalul de folclor “Paunul de aur” la a XIII-a editie

Cea de-a XIII-a editie a Festivalului de folclor “Paunul de aur”, initiat de managerii culturii judetului Cluj, a debutat sambata. Ca si in editiile anterioare, manifestarea are un caracter international, la el urmand sa participe, pana la gongul final din 15 august, 116 ansambluri de cantece si dansuri populare traditionale din Rusia, Israel, Italia, Bulgaria, Turcia, Ungaria, Polonia, Bulgaria si, desigur, din tara noastra. O caracteristica a acestei editii este si aceea a locatiilor unde formatiile participante vor prezenta spectacole: Cluj-Napoca, Dej, Iclod, Campia Turzii, Huedin, comuna Rascruci si Jibou din judetul Salaj. Deschiderea a avut loc in orasul Jibou. Aproape in toate localitatile unde au avut loc deja manifestari programate in cadrul festivalului cat si-n cele din zilele urmatoare vor avea loc si parade ale portului popular din zonele etnografice romanesti si cele ale tarilor reprezentate.

Sarbatoarea mestesugurilor populare si a artei naive

Muzeul Satului Banatean din Timisoara a gazduit, timp de trei zile, cea de a VI-a editie a Festivalului de mestesuguri populare si arta naiva, la care au participat cei mai cunoscuti creatori din toate zonele tarii: sculptori in lemn, ceramisti, iconari etc. Desi vremea n-a fost tocmai ospitaliera, la eveniment au fost prezenti circa 40 de iscusiti mesteri din Horezu, Targu-Mures, Negresti Oas, Baia Mare, Suceava, Valcea, Hunedoara, Caras-Severin etc Unii dintre participanti au sustinut demonstratii pe viu pentru publicul prezent. In cadrul manifestarii a avut loc o sesiune de comunicari stiintifice si o dezvoltare cu tema “Sarcinile muzeului privind promovarea mesterilor populari contemporani”, organizate de muzeograful Aristida Gogolan, o buna cunoscatoare in materie. Festivalul s-a incheiat duminica seara cu un amplu spectacol folcloric, in ton cu mestesugurile populare, asa cum s-au transmis ele din tata in fiu.

Festivalul Etniilor din Banat, la Resita

Mai nou, municipiul Resita isi propune sa organizeze un Festival al Etniilor intitulat “Numele meu este banatean”, programat in perioada 11-14 august. Desi se afla la prima editie, organizatorii spera sa atraga peste 600 de participanti ce apartin unor formatii artistice de prima marime din Banat si chiar din afara lui.
Manifestarea va debuta cu o mare parada a costumelor populare pe strazile orasului de pe malurile Barzavei si va continua cu spectacole de tinuta pe parcursul a patru zile. Ea va fi “asortata” cu preparate culinare specifice fiecarei etnii participante la festival. Concomitent, institutiile de cultura din oras vor gazdui expozitii de arta plastica si populara, ale caror vernisajevor avea loc chiar in zilele acestei sarbatori a etniilor din Banat.

Sarbatoare de suflet a sarbilor din Banat

Sarbii din partea de vest a tarii sarbatoresc, ca in fiecare an, “Schimbarea la fata”, prin mai multe manifestari culturale, ce se vor desfasura in perioada 17-19 august, dupa cum ne-a informat Slavomir Gvozdenovici, scriitor si deputat al Uniunii Sarbilor din Romania. Evenimentul va debuta, de data aceasta, la Bazias, in judetul Timis, si se va incheia la Arad.
Pe langa localnicii din cele trei judete, la sarbatoare vor participa reputati oameni de cultura, sarbi din tara-mama si din alte colturi ale lumii, chiar din SUA, care isi propun o intalnire a sarbilor de pretutindeni. Va fi prima astfel de manifestare programata sa aiba loc la Timisoara, in cel mai propice spatiu multietnic si multicultural.

Muncitorii de la “Stimin” au iesit in strada

Circa 150 de muncitori de la SC “Stimin” SA Oradea, fosta “Infratirea”, au iesit, ieri, in strada. Insotiti de cateva zeci de jandarmi, acestia au pornit intr-un mars din fata sediului societatii, au trecut prin fata Primariei Oradea si s-au oprit in fata Prefecturii, unde au stat pret de cateva ore. Angajatii din cadrul “Stimin” nu si-au primit salariile din luna februarie a acestui an. Sindicalistii au spus ca, desi patronatul le datoreaza sase salarii, acestia nu au dat nici un semn ca ar intentiona sa le dea banii.
“Nu am primit salariile din februarie, patronul ne trimite sa muncim cand mergem sa ne cerem banii. Dar unde sunt banii pe munca noastra?”, a declarat unul dintre reprezentantii sindicatului. Ieri, trei membri ai Sindicatului Liber “Infratirea” din cadrul firmei s-au intalnit cu prefectul de Bihor, Ilie Bolojan, pentru a-i cere sprijinul in acest demers. Reprezentantul Guvernului in teritoriu a afirmat ca cei 370 de muncitori care sunt angajati ai “Stimin” SA au oprit lucrul inca din 18 iulie, cand au intrat in greva.
“Acesta este primul protest pe care l-am facut in strada. Daca nu se vor rezolva problemele s-au putea sa mai facem astfel de manifestari”, a mai spus reprezentantul muncitorilor.

Doctorul Raed Arafat, cetatean de onoare al orasului Copsa Mica

Consiliul Local din Copsa Mica (judetul Sibiu) a decis sa confere titlul de “Cetatean de onoare al orasului”, seful SMURD Targu-Mures, medicul Raed Arafat. Acest serviciu are, de la inceputul lunii august, un punct de lucru si la Copsa Mica. Cel care i-a inmanat titlul si placheta omagiala doctorului Arafat a fost chiar primarul localitatii, Daniel Tudor Mihalache. De altfel, cei doi au fost principalii sustinatori ai infiintarii unui punct de lucru SMURD la Copsa Mica, iar aparitia acestuia li se datoreaza si lor, in mare masura, alaturi de ceilalti parteneri implicati in realizarea proiectului. “Primesc acest titlu in numele tuturor celor care s-au implicat in realizarea acestui proiect”, a declarat medicul, care a tinut sa remarce faptul ca populatia incepe sa constientizeze necesitatea de avea la indemana asemenea posibilitati de interventie medicala rapida, care pot salva vieti. El i-a felicitat si pe locuitorii comunelor asociate cu orasul Copsa Mica pentru finantarea proiectului SMURD local.

Furtuna a intrerupt operatiunile Directiei de Posta Mures

O ploaie toretiala care s-a abautut asupra judetului Mures au afectat operatiunile on-line ale Directiei de Posta. In timpul furtunii au fost distruse o serie de componente ale antenei principale VPS, amplasata pe cladirea Oficiului Postal nr. 1 din Targu-Mures. Deranjamentul s-a produs vineri, iar defectiunea a stopat toate operatiunile on-line din cele noua oficii postale din Targu-Mures si din oficiul care deserveste orasele Ludus, Iernut, Reghin si Sighisoara. Sefa Directiei de Posta, Emilia Iacob, a afirmat ca sistemul va fi repus in functiune, mai ales ca echipele Directiei Regionale Brasov si ale Companiei Nationale Posta Romana lucreaza la remedierea defectiunilor. Potrivit sursei citate, prin intermediul acestei retele se efectueaza operatiuni de plati electronice asigurate de servicile e-mandat si e-post, (fostele servicii telegraf) precum si “Western Union” si “Eurogiro”.

Cele mai citite

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...
Ultima oră
Pe aceeași temă