22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialFinantele verifica buzunarele sutanelor preotesti

Finantele verifica buzunarele sutanelor preotesti

TIMIS. Fetele bisericesti din judetul Timis s-au obisnuit sa bage in propriul buzunar sumele de bani pe care enoriasii le acorda pentru nunti, inmormantari, botezuri, spovedanii si alte slujbe. Pentru nici unul din aceste servicii religioase, preotii nu elibereaza chitante si, deci, nu platesc nici taxe oficiale. Cel putin asa reiese din inregistrarile Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) din judet.
Directorul adjunct al institutiei, Octavian Cret, a afirmat ca nici unul din cei aproximativ 200 de preoti nu si-a declarat veniturile obtinute in acest fel, ceea ce ar insemna ca activitatile pe care le presteaza se fac gratuit, iar ei traiesc doar din salarii. La randul sau, contabil-sef al Mitropoliei Banatului, Georgeta Ardelean, a spus ca situatiile contabile sunt “cu circuit interior”, aici fiind inscrise si incasarile suplimentare de la credinciosi.
Problema e ca aceste evidente nu sunt verificate de nimeni, asa ca totul se bazeaza pe constiinta fiecaruia fata de Dumnezeu. Consilierul economic al Mitropoliei Banatului, preotul Aurel Popescu, considera ca biserica nu este obligata sa dea socoteala nimanui pentru veniturile incasate. Oricum, sumele cerute de preoti, in plus fata de taxa oficiala pentru biserica, pentru inmormantari, nunti sau botezuri, sunt considerate a fi donatii, fiind scutite de impozit.
Numai Tipografia Mitropoliei Banatului aduce, anual, venituri de circa 200.000 de lei noi (doua miliarde lei vechi), din vanzarea cartilor, iar atelierul de fabricat lumanari mai umple vistieria cu peste 6 miliarde lei vechi. Pentru serviciile cele mai frecvente (nunti, inmormantari, botezuri), preotii incaseaza sume intre 30.000-1.000.000 lei vechi.
Salariul mediu al unui slujitor al Domnului se invarte in jurul a 6.000.000 lei vechi, in functie de vechime, gradul ierarhic si pregatire. Majoritatea preotilor de la tara au, insa, salariul mediu pe economie. De la inceputul anului, Fiscul a efectuat inspectii la 25 de parohii, biserici si manastiri din judet care au solicitat restituiri de TVA, respingand cererile de returnare a sumei de aproximativ 85 de milioane lei vechi, documentele justificative neindeplinind conditiile legale.

Cele mai citite

UE se angajează să aloce 3,5 miliarde de euro pentru protejarea oceanelor

Uniunea Europeană va aloca 3,5 miliarde de euro (3,71 miliarde de dolari) pentru a proteja oceanele și a promova durabilitatea printr-o serie de inițiative...

În timp ce PNL și PSD ar căuta un înlocuitor pentru Cîrstoiu, Sebastian Burduja își prezintă “Planul pentru București”

Sebastian Burduja, ministru al Energiei și președinte al filialei PNL București, își prezintă noua lui carte, care se intitulează "Planul pentru București". Sebastian Burduja vorbește...

Tu cum îți crești șansele de câștig la păcănele? TOP 5 sfaturi pentru a NU te baza doar pe noroc!

Lumina orbitoare a reflectoarelor, sunetul amețitor al clopoțeilor și senzația inimii care pulsează odată cu rotirea tamburului. Păcănelele online reușesc să ne captiveze cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă