12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialFaliment cu substrat penal la "Algeroco" SRL Baia de Aries

Faliment cu substrat penal la “Algeroco” SRL Baia de Aries

Lichidarea judiciara a SC “Algeroco” SRL Baia de Aries din judetul Alba, firma despre care cercetarile indica faptul ca a prejudiciat Statul Roman cu 371 miliarde lei, se lasa cu dosare penale. Fostul asociat unic si administrator al societatii, omul de afaceri Gelu Iancu, este cercetat in doua dosare penale, unul aflandu-se in prezent la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar celalalt la Parchetul de pe langa Tribunalul Alba. In legatura cu ultimul, exista informatii ca s-a intors la Inspectoratul Judetean de Politie, pentru completarea unor date.
Gelu Iancu este cercetat de procurorii Parchetului de pe langa Tribunal pentru delapidare cu consecinte deosebit de grave, existand suspiciuni legate de faptul ca si-a insusit suma de 3.299.500.000 lei vechi din patrimoniul SC “Algeroco” SRL. Surse din cadrul acestei instante au mentionat ca dosarul a fost returnat politistilor de la IPJ pentru completarea cercetarilor. Al doilea dosar, mult mai “consistent”, este pe masa procurorilor de la DIICOT, omul de afaceri fiind cercetat pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune si fals intelectual.

Cesiune catre un maghiar “evaporat”

De mentionat ca, in 20 decembrie 2003, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia a dispus scoaterea de sub urmarire penala a lui Gelu Iancu in ceea ce priveste modul in care au “disparut” din patrimoniul SC “Algeroco” SRL mai multe utilaje tehnologice, despre care se afirma la momentul respectiv ca ar fi ajuns, prin intermediari, la o alta firma patronata de acesta Ð SC “Lider Prodcarn” SRL Alba Iulia. Tot atunci, Parchetul a dispus disjungerea cauzei cu privire la activitatea de productie a “Algeroco”, si acest dosar fiind trimis la IPJ pentru continuarea cercetarilor.
Dosarul de lichidare a firmei din Baia de Aries este pe rolul Sectiei Comerciale a Tribunalului Alba din martie 2003, cand Agentia de Dezvoltare Regionala (ADR) “Centru” a solicitat deschiderea procedurii de lichidare judiciara pentru restituirea unor taxe vamale in valoare de 721 de milioane de lei, de care a beneficiat societatea in perioada cat a functionat in zona defavorizata “Apuseni”. ADR “Centru” a retras SC “Algeroco” SRL, care avea obiect de activitate in domeniul productiei, prelucrarii si conservarii carnii, certificatul de invesitor in zona defavorizata in ianuarie 2002, cand firma din Baia de Aries il mai avea inca asociat pe Gelu Iancu.
Exact in aceeasi perioada la nivel guvernamental se dicuta in legatura cu anularea facilitatilor de care beneficiau societatile din zonele defavorizate. Intentia Executivului viza “anihilarea” afacerilor ilegale care se derulau in aceste zone, care, in numai cativa ani, au devenit adevarate paradisuri fiscale. In 31 mai 2002, administratorul si asociatul unic Gelu Iancu a cesionat in intregime partile sociale ale SC “Algeroco” SRL, cetateanului maghiar Tar Nandor, care isi avea domiciliul in Kecskemet, Ungaria.
Demersul juridic al ADR “Centru” a fost precedat de o corespondenta cu reprezentantii “Algeroco” la care nu s-a primit nici un raspuns, respectiv de mai multe vizite la sediul societatii, unde nu au fost gasite persoanele care trebuiau sa ofere informatii legate de activitatea desfasurata. In iunie 2003, in cauza de lichidare isi face aparitia si Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP), care s-a inscris in tabelul creditorilor cu 172,9 miliarde lei, suma calculata in urma unui control efectuat la firma din Baia de Aries la sfarsitul lunii mai.
Tribunalul Alba a decis deschiderea procedurii de reorganizare judiciara si faliment in 23 septembrie 2003. Ulterior, administratorul judiciar desemnat de instanta a incercat sa ia legatura cu cetateanul maghiar la adresa declarata la Registrul Comertului, insa Tar Nandor a fost de negasit. Intr-o scrisoare existenta la dosar, Gelu Iancu afirma ca pana in 31 mai 2002, cand a cesionat partile sociale cetateanului maghiar, “bunurile pentru care "Algeroco" a beneficiat de facilitati s-au aflat in sediul societatii din Baia de Aries, strada Brazilor nr.1, unde erau folosite in procesul de productie”.
Cercetarile efectuate dupa declansarea falimentului au relevat faptul ca imobilul in care si-a desfasurat activitatea societatea se afla in proprietatea unei persoane fizice din Alba Iulia, care a declarat ca l-a cumparat de la “Algeroco” SRL.

Suspendarea procedurii, respinsa de instanta

Avand in vedere lipsa documentelor pe baza carora sa se poata stabili daca firma mai are in proprietate bunuri ce pot fi valorificate, administratorul judiciar Ioan Jibetean a cerut instantei suspendarea procedurii de lichidare.
Conducerea DGFP Alba nu a fost de acord cu aceasta solicitare. Intr-un document existent la dosar, reprezentantii institutiei a incercat sa atraga o eventuala raspundere si din partea fostului administrator, Gelu Iancu. “Organele de control fiscal au semnalat un circuit de sume intre debitoare, "Lider Prodcarn", prin contul de disponibil in lei si Iancu Gelu, la acea data administrator si director, prin contul personal. Totodata, organele de control fiscal au semnalat efectuarea unor transferuri de bunuri de la societati de acelasi profil ("Elit" SRL Cugir, "Lider Prodcarn" SRL Alba Iulia), inainte de data cesiunii partilor sociale. Prin adresa 142/P/2003 trimisa de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia ne-a fost comunicat faptul ca s-a dispus continuarea cercetarilor in ce priveste activitatea de productie a SC "Algeroco" SRL in perioada cand Iancu Gelu a fost administrator al debitoarei”, se afirma in documentul semnat de fostul director al DGFP, Adrian Zanca.
Conducerea institutiei a mai mentionat ca s-a incercat efectuarea unor controale la “Lider Prodcarn”, care, insa, nu au fost finalizate deoarece reprezentantii firmei au cerut intreruperi pe motiv de boala sau de aducere la zi a evidentei contabile. Implicarea SC “Lider Prodcarn” SRL in dosar a fost determinata de faptul ca aceasta firma a primit aproape 4,5 miliarde lei prin programul “Dezvoltarea judetului Alba”, pentru modernizarea activitatii de productie.
La vremea respectiva existau suspiciuni ca utilajele achizitionate de “Lider Prodcarn” ar fi provenit de la “Algeroco”, prin “filiera” “Elit” SRL Cugir si “Unicom Inter Carn” SRL Deva. “Nepunerea la dispozitie a documentelor si a evidentei contabile a impiedicat stabilirea relatiilor economice dintre firme”, se sustine in adresa DGFP.
In noiembrie 2004, Tribunalul Alba a respins propunerea administratorului referitoare la inchiderea procedurii de faliment. O luna mai tarziu, DGFP a solicitat acestei instante atragerea la raspundere a administratorului Tar Nandor, insa acesta nu a fost gasit nici de aceasta data. La inceputul anului 2005, in 24 ianuarie, reprezentantii aceleiasi institutii au formulat cerere de suspendare a procesului “avand in vedere ca impotriva lui Iancu Gelu exista un dosar penal nr. 8/P/2004”.
Dosarul este in continuare pe rolul Tribunalului Alba, urmatorul termen de judecata fiind stabilit pentru luna septembrie a acestui an.

Cele mai citite

Premierul Poloniei Donald Tusk are pneumonie. Cum îi va fi afectată agenda politică

Premierul polonez Donald Tusk îşi va restrânge apariţiile publice în următoarele zile după ce a fost diagnosticat cu pneumonie, a anunţat joi biroul său...

România are un stand la expoziția economică din Kazahstan

România are, în premieră, un stand la expoziția economică din Kazahstan, anunță Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România. "România, promovată în premieră la Almaty,...

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...
Ultima oră
Pe aceeași temă