11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialFaliment "clocit" la SC "Avicola" SA Alba

Faliment “clocit” la SC “Avicola” SA Alba

Falimentul SC “Avicola” SA Santimbru, din judetul Alba, a lasat in urma datorii de peste 60 de miliarde lei, suma care nu va mai putea fi recuperata niciodata in intregime de catre creditori. Incepand cu anul 2001, Casa Judeteana de Pensii a cerut deschiderea procedurii falimentului firmei, care a fost admisa in 28 februarie 2002 de catre magistratii Tribunalului Alba.
La patru ani de la introducerea dosarului pe rol, nici judecatorii si nici administratorul judiciar desemnat in cauza nu au reusit sa gaseasca o solutie pentru recuperarea datoriilor. Nici nu prea aveau cum, avand in vedere ca din patrimoniul SC “Avicola” SA, in valoare initiala de 38,6 miliarde lei, au mai ramas foarte putine active, a caror vanzare Ð inca nereusita Ð nu va umple nici pe departe golurile lasate in bugetele creditorilor.
Asa cum se intampla de obicei in astfel de cazuri, datoria de peste 60 de miliarde are la baza o teapa de 26 miliarde lei, incasata de creditori de la un cetatean arab despre care nu se cunoaste in prezent absolut nimic. La momentul declansarii procedurii falimentului, “Avicola” SA avea urmatoarea structura a actionariatului: cetateanul irakian Shafaa Jasim Sh. Kunbar, care detinea 92,3086 la suta din capitalul social; Marin State Ð 0,0103 la suta si alte persoane fizice (7,6811 la suta). Marin State, unul dintre fostii directori ai “Avicola”, in perioada comunista si actionar la “Avicola” SA Deva, a fost actionar majoritar al firmei de profil din Alba incepand cu 19 mai 2000, cand a preluat de la Fondul Proprietatii de Stat procentul majoritar.
Cateva luni mai tarziu, in octombrie 2000, State a cesionat pachetul de 92,3086 la suta din actiuni arabului, obtinand, se pare, un profit de cateva miliarde lei. Dupa numai doua luni, in decembrie 2000, Shafaa Jasim Sh. Kunbar a vandut societatea omului de afaceri albaiulian Franti Itul, care detinea SC “Itul” SRL.
Valoarea contractului incheiat intre cei doi a fost de 17,5 miliarde lei, suma care ar fi trebuit achitata in rate pana in anul 2009. Franti Itul a virat, insa, in contul irakianului 26 de miliarde lei imediat dupa incheierea contractului, motivul invocat fiind necesitatea invocata de acesta din urma de a cumpara furaje pentru pasari.
Dupa ce s-a vazut cu miliardele in cont, arabul a ridicat banii si s-a facut nevazut, acesta nefiind de gasit pana astazi. Insusirea sumei de catre cetateanul strain este considerata in prezent principalul motiv pentru care societatea a ajuns in insolvabilitate.
In lipsa arabului, administratorul judiciar a incercat sa obtina informatii de la fostul actionar majoritar, Marin State. Acesta a motivat ca nu are acces la documente, care s-ar afla la sediul firmei aflate in proprietatea SC “Itul” SRL. In dosarul cauzei exista mai multe fotografii cu incaperi pline cu documente imprastiate, apartinand SC “Avicola” SA.
Cei mai importanti creditori ai societatii sunt Directia Generala de Finante Publice, Casa Judeteana de Pensii, firme cu profil avicol din tara, “Electrica” SA, Directia Apelor Mures si alte institutii ale statului.
Urmatorul termen in dosarul falimentului “Avicola” SA a fost stabilit pentru data de 21 septembrie 2005. Pana atunci, ar trebui rezolvata situatia de carte funciara a unor hale apartinand firmei, din Vintu de Jos, iar fostii salariati vor trebui sa depuna acte din care sa rezulte ca acestia au ipoteca de rangul intai.

Cele mai citite

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Gabriela Firea: “Sunt absolut convinsă că împreună vom schimba faţa Capitalei”

Gabriela Firea, președintele PSD București și candidatul partidului pentru Primăria Capitalei, și-a exprimat speranța că locuitorii Bucureștiului vor vota pentru un oraș fără gropi,...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă