11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialExport blocat de lipsa unei licente la UM Cugir

Export blocat de lipsa unei licente la UM Cugir

“Uzina Mecanica Cugir” SA are pe stoc o cantitate impresionanta de armament si munitie, respectiv 52 de mitraliere cu trepied in valoare totala de 174. 000 de dolari, un numar similar de tevi de schimb si 500.000 de bucati de cartuse, care nu poate fi vanduta deoarece nu exista licenta de export necesara valorificarii produselor. Directorul societatii, Toader Ulise, a declarat ca marfa ar fi trebuit sa ajunga, printr-o firma intermediara din Bulgaria, intr-o tara straina. Este vorba despre statul african Eritreea, care este situat in vestul continentului, la malul Marii Rosii si care si-a obtinut independenta in anul 1993 si unde au avut loc mai multe confruntari armate.
“Cei de la Ministerul Afacerilor Externe ne-au spus doar ca nu ar fi bine sa exportam in tara respectiva. In aceasta tara am mai trimis produsele noastre si in anii trecuti. Acum majoritatea produselor pe care vrem sa le exportam sunt piese de schimb si munitie pentru armamentul deja exportat”, a afirmat Ulise. Pentru valorificarea armamentului, firma a obtinut acceptul de pret al beneficiarului, iar nerespectarea contractului si nelivrarea produselor poate avea consecinte grave pentru activitatea uzinei, atat in plan comercial, cat si in ceea ce priveste aspectul social.
“Nematerializarea acestui export de tehnica militara poate conduce la stoparea iremediabila a procesului de rambursare a datoriilor importante pe care societatea din Cugir le are catre bugetul de stat, precum si la imposibilitatea asigurarii sumelor necesare platii salariilor angajatilor. Desi avem acceptul de principiu al Agentiei Nationale de Control al Exporturilor Strategice, comisia din cadrul Ministerului de Afaceri Externe, singura abilitata pentru aprobarea licentelor de export, amana nejustificat acordarea acestei licente catre SC “Uzina Mecanica Cugir” SA, ducand la sapa de lemn un oras intreg care traieste de pe urma societatii”, a precizat, la randul sau, deputatul Conservator de Alba, Nicolae Popa, intr-o scrisoare deschisa adresata ministrului Afacerilor Externe, Mihai Ungureanu.
Parlamentarul ii solicita demnitarului sa intervina pentru ca uzina sa poata obtine cat mai rapid licenta de export. “Nerespectarea contractelor de export va pune intr-o lumina nefavorabila activitatea SC “Uzina Mecanica Cugir” SA in plan extern, o consecinta directa fiind pierderea credibilitatii firmei, iar obtinerea unor noi angajamente pe pietele internationale va fi extrem de anevoioasa in lipsa licentelor necesare”, mai sustine deputatul conservator in scrisoarea deschisa.
Situatia in care se afla fabrica de armament este si in atentia deputatului PNL Tiberiu Barbuletiu. Acesta a declarat ca, desi linia de fabricatie munitie de tip NATO functioneaza, produsele nu vor primi certificarea si omologarea internationala prea curand din cauza costurilor foarte mari impuse de procedura.
“Pentru rezolvarea problemei ar exista doua solutii. Fie “Romarm” aloca fondurile financiare necesare, fie uzina va intra intr-o relatie contractuala cu un partener strain interesat care sa aloce sumele necesare testarii si certificarii munitiei”, a spus Barbuletiu.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă