6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialExploatarea miniera "RosiaMin" se inchide in doua saptamani

Exploatarea miniera “RosiaMin” se inchide in doua saptamani

Exploatarea minera “RosiaMin” SA Rosia Montana, ultima din judetul Alba care a functionat in domeniul exploatarii zacamintelor de aur si argint, va fi inchisa la 1 iunie. Potrivit subprefectului Clement Negrut, 427 de mineri se afla din 15 mai in preaviz, urmand sa fie disponibilizati efectiv la inceputul lui iunie. Dupa disponibilizare, la exploatarea miniera vor mai ramane sa lucreze aproximativ 50 de persoane, care vor fi preluate de societatea care se va ocupa de inchiderea exploatarii – “Conversmin” SA Deva. Negrut a precizat ca in functie de vechimea minerilor, acestia vor primi 65 de milioane de lei vechi, 150 de milioane lei si 210 milioane lei, reprezentand plati compensatorii.
De asemenea, fiecare disponibilizat va incasa, la plecarea din societate, doua salarii medii pe economie, iar timp de doi ani va primi lunar plati de completare in cuantum de maxim 8,26 milioane lei vechi. Suma totala preconizata a se cheltui cu despagubirile acordate disponibilizatilor se apropie de 80 de miliarde lei.
Inchiderea minei, preconizata initial pentru toamna anului 2006, a fost grabita de imposibilitatea exploatarii de a mai gasi un partener de afaceri, care sa achizitioneze concentratul aurifer existent pe stoc.
Dupa inchiderea societatii din Baia Mare care a cumparat concentratul, conducerea “RosiaMin” nu a mai gasit un alt cumparator. Subprefectul Clement Negrut a afirmat ca a existat, totusi, o companie din Serbia interesata in preluarea si prelucrarea concentratului, insa a renuntat in momentul in care a descoperit “urme” de mercur in concentratia produsului.
De asemenea, a mai existat un contact cu o firma din Chile, care a renuntat si ea, in conditiile in care exploatarea miniera din Muntii Apuseni nu putea sa ofere cantitatea de concentrat dorita de societatea din America de Sud. Acum, in stocul “RosiaMin” se afla 1.627 tone de concentrat, din care dupa prelucrare s-ar obtine 46 de kilograme de aur si 263 kg de mercur.
O problema in viitor ar putea pune si iazul de la Valea Salistei, unde este depozitat sterilul rezultat in urma procesului de exploatare a concentratului aurifer. Negrut a completat ca exista in derulare un program de punere in siguranta a iazului, proiect in valoare de 42 miliarde lei vechi, din care au mai ramas de cheltuit aproximativ 10 miliarde.
Filiala a companiei “Minvest” Deva, “RosiaMin” SA va intra, foarte probabil, dupa inchidere in faliment, la fel ca si celelalte doua exploatari miniere inchise in ultimii ani in Alba – “AriesMin” SA Baia de Aries si “ZlatMin” SA Zlatna.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă