23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialEvaziune de 4 miliarde de lei la Cuza Voda

Evaziune de 4 miliarde de lei la Cuza Voda

Localitatea Cuza Voda este plina de societati comerciale infiintate de cetateni de etnie rroma care se ocupa cu traficul ilegal de deseuri metalice. Din 2004 pana in prezent, Garda Financiara Ð Comisariatul Regional Constanta a intocmit peste 60 de dosare penale pentru evaziune fiscala efectuata de administratorii acestor firme, care sistematic se sustrag controlului, desi se actioneaza in comun cu fortele de politie.
Marcel Petre, comisarul sef adjunct al Comisariatului Regional, spune ca, desi actiunile institutiei pe care o conduce se desfasoara acum preponderent pe litoral, actiunile de combatere a evaziunii fiscale cu fier vechi nu se vor opri: “Ori de cate ori, din verificarile noastre incrucisate, pe care le efectuam in permanenta la diferite firme, vor rezulta situatii asemanatoare, acestea vor fi tratate si sanctionate asa cum se cuvine, in vederea reducerii acestor fenomene de evaziune si frauda fiscala”.

Patron nomad

In perioada august 2002-ianuarie 2004, SC Papusica SRL, cu sediul in localitatea Cuza Voda, judetul Constanta, a livrat mai multor societati din municipiul Constanta deseuri metalice in valoare de 7,475 miliarde lei vechi, fara sa contabilizeze operatiunile, deci fara sa inregistreze veniturile si profitul realizate si fara sa plateasca impozitele si taxele datorate statului.
Firma il are ca asociat unic pe Ion Stanescu, din Castelu, localitatea Cuza Voda, care nu a putut fi depistat pentru a da explicatiile necesare si pentru a pune la dispozitia organelor de control documentele societatii.
Un raport al Garzii Financiare arata ca, “potrivit domnului Stanescu Marin, bulibasa comunitatii de rromi din localitatea Cuza Voda, Ion Stanescu si familia lui duc o viata de nomazi, sustragandu-se astfel de la efectuarea verificarilor de catre comisarii Garzii Financiare”.
Acestia spun ca firma Papusica SRL a savarsit o evaziune fiscala de 2,764 miliarde lei vechi, dintre care 1,570 miliarde ROL impozit pe profit si 1,194 miliarde ROL TVA. Urmare a acestor fapte, Ion Stanescu are acum dosar penal, care a fost inaintat Parchetului de pe langa Judecatoria Medgidia.

Infractiune la indigo

Prin aceeasi metoda a actionat Mihai Frant, asociat unic al SC Nadiusa SRL, cu sediul tot in Castelu, localitatea Cuza Voda. Comisarii Garzii Financiare au descoperit, din analiza documentelor si situatiilor privind activitatea societatii, ca aceasta firma a emis facturi fiscale catre diferite persoane juridice, reprezentand comercializarea unor cantitati de fier vechi si alte deseuri, in valoare totala de 1,507 miliarde lei vechi, fara a inregistra aceste documente in evidentele financiar-contabile, producand astfel un prejudiciu bugetului de stat in valoare de 1,266 miliarde de lei, reprezentand contravaloarea marfurilor, fara TVA. Comisarii financiari au confiscat suma de 1,266 miliarde ROL si au intocmit un dosar penal care a fost inaintat Parchetului de pe langa Judecatoria Medgidia. De asemenea, au fost intocmite masuri asiguratorii pentru suma confiscata, inclusiv pentru TVA si impozitul pe profit datorate statului.

Cele mai citite

Anunțul zilei în Bundesliga! Xabi Alonso și-a decis viitorul: „Acesta este locul potrivit pentru mine”

Antrenorul spaniol Xabi Alonso a confirmat vineri, într-o conferință de presă, că va continua pe banca formației germane Bayer Leverkusen şi în sezonul viitor,...

Anunțul zilei în Bundesliga! Xabi Alonso și-a decis viitorul: „Acesta este locul potrivit pentru mine”

Antrenorul spaniol Xabi Alonso a confirmat vineri, într-o conferință de presă, că va continua pe banca formației germane Bayer Leverkusen şi în sezonul viitor,...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă