10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialEpiscopul Laszlo Tokes continua actiunile de protest la Oradea

Episcopul Laszlo Tokes continua actiunile de protest la Oradea

Episcopul reformat de Piatra Craiului, Laszlo Tokes, continua actiunile de protest impotriva atribuirii de catre Consiliul Local Oradea a fostului teren de sport al Liceului “Lorantffy Zsuzsanna” Bisericii Ortodoxe “Sfanta Treime” din oras. Ieri dimineata s-a consumat un alt episod al scandalului.
In jurul orei 08.30, cateva persoane au incercat, pentru a doua oara in decursul acestei saptamani, sa taie cu un flex poarta de acces spre fosta baza sportiva. La fata locului s-a deplasat si un echipaj al politiei, la solicitarea preotului ortodox Florin Puscas.
“Preotul de la Biserica “Sfanta Treime” ne-a sesizat ca un grup de oameni incearca sa taie cu un flex poarta de acces spre terenul aflat in proprietatea bisericii. Un echipaj s-a prezentat la fata locului, insa cei care au vrut sa taie poarta au reusit sa fuga. Politistii au ramas la fata locului si continua sa supravegheze zona pentru a evita incidentele care ar putea aparea”, a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului Bihor, subinspectorul Alina Popa. Totodata, in zona s-au deplasat si reprezentanti ai Inspectoratului Judetean de Jandarmi.
Tot ieri, Laszlo Tokes s-a deplasat la fostul teren de sport, impreuna cu reprezentanti ai Eparhiei Reformate de pe langa Piatra Craiului si ai Uniunii Civice Maghiare. Acestia au arborat deasupra portii o pancarta pe care era scris “Protest impotriva discriminarii religioase”.
“Cu sprijinul suspectabil de coruptie politica al Consiliului Local Oradea si cu complicitatea tacita a UDMR, partid care monopolizeaza reprezentarea comunitatii maghiare, Biserica Ortodoxa Romana isi poate consemna din nou o achizitie ilegala de teren. Parohia Ortodoxa “Sfanta Treime” a trecut in luarea in posesie a terenului de sport al Liceului “Lorantffy Zsuzsanna”, demarand lucrarile de amplasare al unui monument ortdodox roman. Eparhia noastra protesteaza fata de discriminarea etnica si confesionala aparent dreapta, insa dusa cu mijloace ilegale”, a declarat episcopul.
“Vorbim de discriminare etnica si religioasa. Cand terenul a fost folosit de copiii romani a fost bine, dar dupa ce a fost folosit de copii maghiari, Consiliul Local l-a dat Bisericii Ortodoxe”, a afirmat, la randul sau, fostul deputat Szilagyi Zsolt, membru al UCM.
Potrivit lui Tokes, Eparhia Reformata de pe langa Piatra Craiului a depus plangere la Politia Municipiului Oradea impotriva Bisericii “Sfanta Treime” pe care o acuza de abuz si a trimis un memoriu presedintelui Romaniei, Traian Basescu, caruia ii cere sa intervina pentru rezolvarea acestui caz. Mai mult, unele surse din cadrul fortelor de ordine au afirmat ca episcopul intentioneaza sa organizeze luni un protest in fata sediului Prefecturii.
Scandalul legat de fostul baza sportiva care a apartinut reformatilor si a intrat ulterior in posesia ortodocsilor a ajuns si la prefectul judetului, Ilie Bolojan, caruia Tokes i-a solicitat o intrevedere. Reprezentantul Guvernului in teritoriu a declarat ca i-a pus in vedere episcopului faptul ca terenul a fost atribuit in mod legal Bisericii Ortodoxe. El a adaugat ca acest conflict nu este unul interetnic sau interreligios, asa cum continua sa sustina Tokes.
“Aici nu este o problema intre religii, biserici sau etnii. Este pur si simplu o neintelegere intre doi vecini care nu se pot intelege asupra unui teren. Singura solutie de rezolvare poate veni din partea Consiliului Local Oradea care poate sa dea Bisericii Ortodoxe Romane un alt teren pentru constructia terenului si fostul teren de sport sa ii revina scolii”, a declarat prefectul. El sustine, totodata, ca nu este normal ca o unitate de invatamant sa nu aiba teren de sport, insa nici nu poate cineva sa intre peste proprietatea cuiva in mod abuziv. De asemenea, Bolojan a afirmat ca Tokes, prin actiunile pe care le intreprinde, nu face altceva decat sa provoace scandal.
Membrii filialei din judet a UDMR sustin si ei ca in acest caz nu poate fi vorba despre discriminare. Acelasi lucru este sustinut si de reprezentantii Episcopiei Ortodoxe Romane, care au afirmat ca pana la urma conflictul este intre municipalitate si Tokes.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă