14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialEnergia nucleara, tratata cu pliante si brosuri

Energia nucleara, tratata cu pliante si brosuri

Caravana Greenpeace a sosit, ieri, in Portul Turistic Tomis, cu scopul de a constientiza locuitorii orasului si turistii despre pericolele energiei nucleare. Actiunea face parte din campania “Energy Revolution Tour 2005”, care a debutat, la inceputul lunii, in Europa de Vest. Organizatorii au intampinat probleme din cauza… vremii: nava “Ana”, cu care au facut deplasarea pe cursul Dunarii, nu a putut intra in port, din pricina conditiilor meteo nefavorabile.

Protest de… duminica

Desfasurarea de forte de la Constanta nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor cetatenilor interesati. Dupa “invazia” Canalului Dunare-Marea Neagra, in dreptul localitatii Cernavoda, actiunea de informare si constientizare s-a realizat ca intr-o veritabila zi de vacanta. Cu toate acestea, toti cei care au trecut prin zona au primit brosuri, pliante si autocolante, in care se prezentau miturile energiei electrice in Romania si schimbarile climaterice care afecteaza ecosistemul mondial in ultima vreme. Constantenii au putut sa afle ca jumatate din valul de caldura din anii precedenti este cauzat de schimbarile climaterice si ca oamenii de stiinta din Anglia sustin ca, in doar cateva decenii, verile caniculare vor fi ceva normal. Singurul lucru care amintea de protestele de altadata ale Greenpeace, cand activistii se legau cu lanturi de obiectivele vizate, era o duba a Jandarmeriei, din care trei oameni in uniforma supravegheau, calm, manifestarea.

Pro si contra

In ceea ce priveste Centrala Nuclearelectrica de la Cernavoda, Anamaria Bogdan, coordonatorul Greenpeace in Romania, spune ca organizatia pe care o reprezinta doreste oprirea investitiilor care sunt in derulare. “Dorim sa nu se mai caute investitori pentru continuarea lucrarilor la Unitatea numarul 3”, spune Anamaria Bogdan. Aceasta a precizat ca durata de viata a unui reactor este de 30 de ani, in timp ce deseurile nucleare sunt active pentru 100 de ani. Precizam ca Societatea Nationala Nuclearelectrica, cea care administreaza CNE, afirma ca tehnologia nucleara adoptata de Romania pentru producerea electricitatii (de tip CANDU) este una dintre cele mai sigure tehnologii din lume, fiind de provenienta canadiana si confirmata pe plan mondial prin functionarea de-a lungul anilor a celor 38 de unitati nucleare de acest tip. SNN afirma ca energia nucleara are cel mai scazut cost de productie, intre 21 si 48 USD/MWh, fata de tehnologiile bazate pe carbune, gaze sau pe forta eoliana, fiind si cel mai putin poluanta, cu numai 5 grame de CO2/KWh.

Punct final

Caravana Greenpeace se opreste in Constanta, desi in programul initial erau trecute, astazi, si localitatile Mangalia si Costinesti. Organizatorii sustin ca hotararea a fost luata ca urmare a conditiilor meteo, care impiedica deplasarea vasului pe mare. In ceea ce priveste amenda de 70 de euro pe care Greenpeace a trebuit sa o plateasca, pentru ca barcile sale au patruns pe Canalul Dunare-Marea Neagra fara autorizatie, aceasta a fost platita pe loc.

Opriti lucrarile la Canalul Bastroe!

Activistii Greenpeace militeaza si pentru Delta Dunarii. Ei au afisat un banner cu textul: “Salvati Delta Dunarii”, la sfarsitul saptamanii trecute, in localitatea Ismail, pe partea ucraineana a Deltei Dunarii. Textul a fost afisat in limbile tarilor prin care trece Dunarea. Bannerul a fost inmanat reprezentantilor Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii din Ucraina si va fi atarnat in orasul Vilkov (Ucraina). Reprezentantii ecologistilor spun ca prin aceasta actiune doresc sa isi exprime sprijinul fata de eforturile celor doua administratii ale Deltei Dunarii, romana si ucraineana, de a salva Delta de planurile de canalizare a Canalului Bastroe, prin care se intentioneaza a se face legatura intre Bratul Chilia si Marea Neagra. Numeroase organizatii nonguvernamentale nationale si internationale au protestat impotriva violarii a 10 acorduri internationale de catre Ucraina.

Ireversibil!

“Construirea Canalului Bastroe in mijlocul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii va afecta in mod ireversibil ecosistemul Deltei”, spun reprezentantii Greenpeace. Nu numai distrugerile provocate de dragari sunt o problema, ci si schimbarile hidrologice din Delta. “Cresterea capacitatii Bratului Chilia inseamna mai putina apa pentru Bratele Sulina si Sf. Gheorghe”, spune Jurrien Westerhof, coordonator de campanii in cadrul Greenpeace CEE. “Aceasta ar insemna schimbari ireversibile ale ecosistemului. Speram ca guvernul ucrainean isi va asuma responsabilitatea si va gasi o solutie acceptabila pentru toate partile. Vom continua sa monitorizam foarte atent situatia”.

Proiect periculos

“Dupa Revolutia Portocalie, avem un nou guvern si o alta situatie. Noul presedinte a declarat ca dezvoltarea rezervatiilor naturale este una din principalele sarcini ale guvernului. Este pacat ca lucrarile pe Bastroe au reinceput si consideram ca cea mai potrivita decizie este stoparea lor. Proiectul este periculos din punct de vedere ecologic, nu ofera nici o perspectiva economica si speram ca guvernul va lua decizia corecta”, a declarat Oleksandr Voloshkevych, guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Un bărbat a fost arestat după ce a amenințat că se aruncă în aer la consulatul Iranului la Paris

Poliția franceză a arestat un bărbat care a amenințat că se va arunca în aer la consulatul Iranului din Paris, dar la percheziție s-a...

Prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul Liviu Carmely și proiecția filmului „Povestea unui pierde-vară” la ICR Tel Aviv

Institutul Cultural Român a organizat și găzduit, în data de 18 aprilie, prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul israelian de origine română Liviu...
Ultima oră
Pe aceeași temă