23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialElevii de la Grupul Scolar "Dimitrie Gusti" vor invata in doua sedii

Elevii de la Grupul Scolar "Dimitrie Gusti” vor invata in doua sedii

Luni, 12 septembrie, incepe anul scolar 2005-2006, motiv de bucurie pentru elevi de a se reintalni, de a-si cunoaste noii colegi si chiar unii profesori. Fata de anii trecuti, cel putin in Capitala, noul an scolar va incepe in conditii mai bune. Dovada stau insesi autorizatiile sanitare de functionare, pe care le-au obtinut majoritatea unitatilor de invatamant. Practic, doar 22 de unitati scolare vor incepe anul scolar fara o asemenea autorizatie, anume trei in sectorul 1, doua in sectorul 2, noua in sectorul 5 si opt in sectorul 6.
Elevilor de la Grupul Scolar Industrial "Dimitrie Gusti” din Sectorul 5 noul an scolar nu le aduce un local nou, multi dintre ei fiind obligati in continuare sa invete in aceleasi conditii proaste. Despre autorizatie sanitara nici nu poate fi vorba. Si cum acest grup scolar este in planul de reabilitare, in sensul ca este programata construirea unui sediu nou, in cel prezent nu s-a mai investit nimic. De altfel, era total ilogic sa se arunce banii pe fereastra. Corpul B, chiar daca nu prezinta pericol, cladirea desi construita in 1924 fiind solida, tot nu intruneste conditiile pentru a primi autorizatie. Salile de clasa sunt foarte mici, cu geamuri plasate total nepotrivit – in aceasta cladire a functionat Fabrica de lacate Fischer, peretii i s-au cam scorojit, treptele scarilor sunt mancate de timp, mobilierul este vechi de zeci de ani etc. In acest corp, in cele 15 sali de clasa, vor invata mai bine de jumatate din cei 3300 de elevi, iar ceilalti in sediul Scolii Generale nr. 115, in schimbul doi. Viitorul sediu este in stadiul de proiect si sapaturile pentru fundatie ar putea incepe cel mai devreme la sfarsitul acestei toamne. Evident, daca timpul va permite si pamantul nu va fi inghetat.
La Gradinita cu program saptamanal nr. 270, de pe Strada Amurgului, anul scolar va incepe ceva mai tarziu. Incepute in luna iulie, lucrarile de renovare si modernizare nu sunt inca gata, desi s-a lucrat intens si lucrarile au fost dintre cele mai diverse. Copiii care vor veni aici, probabil ca de la 1 octombrie, nu-si vor mai recunoaste gradinita, care imbraca haine complet noi – s-au schimbat instalatiile electrice si de incalzire, s-au decopertat peretii pana la caramida si s-au retencuit, s-a montat tamplarie de aluminiu cu geamuri termopan, in sali s-a montat parchet natural, holul de la intrare va fi placat cu granit, grupurile sanitare s-au refacut complet – gresie, faianta si obiecte sanitare noi etc.
"S-a lucrat intens, dar a fost vorba de foarte multe lucrari. Este bine ca a venit si randul nostru si gradinita va arata excelent. Din pacate, continuam sa avem probleme cu cei care urineaza in dreptul gardului gradinitei noastre. Nu stiu ce solutie s-ar putea lua, dar trebuie facut ceva. Credem ca vom deschide gradinita la inceputul lunii octombrie”, ne-a spus dna Dumitra Dobra, directoarea care-si incheie mandatul si, pentru ca este in prag de pensie, regreta ca renovarea nu s-a facut mai de mult.
Agitatie era ieri si la Scoala Generala nr. 124, unde se puneau la punct ultimele mici amanunte. Peste tot mirosea a vopsea proaspata si a curat si toate salile de clasa erau gata sa-i primeasca pe elevi. Pe langa personalul scolii, la micile activitati au mai pus umarul parinti si elevi. Daca parintii se ocupau de treburi de adulti, elevii ajutau la aranjarea manualelor, care trebuiau duse din sala de sport, unde s-au depozitat, in salile de clasa.
"Suntem singura scoala din zona care nu a intrat in reparatii generale si speram ca anul viitor sa intram si noi in program si cladirea sa fie modernizata. Suntem gata pentru anul scolar si a muncit toata lumea, inclusiv parintii, care ne-au sprijinit consistent si au venit voluntar sa lucreze. Ne-au venit si noii profesori repartizati, deci totul este pus la punct”, ne-a spus dl Gheorghe Mihaila, directorul Scolii Generale nr. 124.

Cele mai citite

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...
Ultima oră
Pe aceeași temă