9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialElena Udrea a reaprins scandalul cailor din Letea

Elena Udrea a reaprins scandalul cailor din Letea

Scandalul privind caii sălbăticiţi de la Letea a reizbucnit în forţă după implicarea ministrului Elena Udrea în această afacere. La începutul acestei săptămâni, reprezentanţii asociaţiei Vier Pfoten au readus în preajma Pădurii Letea 41 de cai din lotul confiscat de această asociaţie în urmă cu trei luni, în timp ce animalele erau duse la un abator din Braşov. Localnicii din Letea au creat un scandal foarte mare  în momentul debarcării cailor în sat, acuzându-i pe cei de la asociaţia de protecţie a animalelor că le-ar fi confiscat ­caii şi că astfel le strică afacerea. Doar jandarmii au împiedicat un conflict violent între cei care protejează caii sălbăticiţi şi pretinşii proprietari din sat ai acestor animale.

Sub protecţia forţelor de ordine, reprezentanţii Vien Pfoten au dat caii jos din camion şi i-au introdus într-un ţarc, dar scandalul este departe de a fi aplanat. Sătenii din Letea ameninţă că vor lua caii din ţarc şi îi vor vinde, pretinzând că deţin acte de proprietate pentru respectivele animale. Cei de la Vier Pfoten spun că 19 cai ar fi fost cumpăraţi de asociaţie. Primăria C.A. Rosetti spune însă că în registrul agricol animalele au alt proprietar, care ar pretinde că nu le-a vândut.

Veterinarii acuză

Marinela Tertiş, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Tulcea, supune că „asociaţia de protecţie a animalelor a ocupat abuziv ţarcul veterinarilor din Letea şi ţine  animalele acolo, deşi ţarcul este destinat unor activităţi ale veterinarilor din Deltă”. Zilele trecute, ţarcul res­pectiv a fost vizitat de ­Elena Udrea. Ministrul a semnat în acel ţarc un protocol de colaborare cu asociaţia Vier Pfoten pentru introducerea cailor respectivi în circuitul turistic.

Dumitrel Pocora, primarul comunei C.A. Rosetti, care i-a spus ministrului Udrea că pune la dispoziţa asociaţiei Vier Pfoten ţarcul, care nu-i aparţine, nu mai recunoaşte promisiunea făcută Elenei Udrea şi a cerut asociaţiei Vier Pfoten să caute alt teren pentru găzduirea animalelor sălbăticite. ­Vasile Gudu, prefect al judeţului Tulcea, spune că „autorităţile din Tulcea nu şi-au dat acordul privind readucerea cailor la Letea, iar conflictul dintre localnici şi cei care protejează caii şi care vor să-i introducă în circuitul turistic poate degenera. Caii au fost aduşi fără acordul veterinarilor şi al ARBDD într-o zonă protejată ecologic. După scandalul din primăvară, Vier Pfoten nu a mai colaborat cu autorităţile locale pentru ­rezolvarea problemei cailor de la Letea, cum a promis”.

Proiect controversat

Autorităţile din judeţul Tulcea mai susţin că protectorii cailor le-ar fi ocolit, pentru că au solicitat să se respecte legea în privinţa protejării biodiversităţii din Deltă, nu doar a cailor sălbăticiţi. Deşi autorităţile locale s-au împotrivit încheierii unui protocol de colaborare între Ministerul Turismului şi Vier Pfoten pentru  utilizarea cailor pentru promovarea turismului în Deltă, Elena Udrea le-a ignorat. Din acest motiv, Udrea este acuzată că ar fi ajutat asociaţia să scape de povara întreţinerii a 41 de cai într-o fermă din judeţul Brăila. Autorităţile locale mai spun că ministrul Udrea contribuie astfel la resuscitarea unui  proiect european controversat, de câteva milioane de euro, privind protejarea acestor cai şi introducerea lor în circuitul turistic, iniţiat de asociaţia Vier Pfoten. 

Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...
Ultima oră
Pe aceeași temă