Dus rece pentru economia judetului

Economia Constantei cunoaste o perioada de regres. Potrivit datelor furnizate de Directia Judeteana de Statistica, in luna aprilie, fata de martie, s-au extras cantitati mai mici de titei si gaze naturale, s-au produs mai putina faina de grau si ...

Share

Cristian Hagi 0 comentarii

25.06.2005 - 00:00
Economia Constantei cunoaste o perioada de regres. Potrivit datelor furnizate de Directia Judeteana de Statistica, in luna aprilie, fata de martie, s-au extras cantitati mai mici de titei si gaze naturale, s-au produs mai putina faina de grau si secara, mai putin vin si mobilier, dar si mai putina energie electrica si termica. Pe sectoare mari ale industriei, in perioada ianuarie-aprilie 2005 productia scade cu 12,0% in industria extractiva si creste cu 11,1% in industria prelucratoare. Cifra de afaceri din industrie scade cu 3,2%. Singurele domenii industriale unde s-au inregistrat cresteri au fost reparatiile de nave si confectiile textile.
Datele arata ca in industrie productia a scazut, in luna aprilie 2005, cu 7,5% fata de martie, fiind totusi cu 36,0% mai mare fata de aprilie 2004, astfel ca in primele patru luni ale anului 2005 se inregistreaza o crestere cu 7,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Salariul mediu, 10 milioane

Datele statistice arata mult mai rau cand vine vorba de balanta dintre exporturi si importuri. Agentii economici din judetul Constanta au exportat, in primele patru luni ale anului, marfuri in valoare de 261,9 milioane euro, dar au importat marfuri in valoare de 382,9 milioane euro. La ambele categorii predomina produsele din grupa "combustibili, uleiuri minerale" - cu 57,3% produse petroliere la export si cu 59,1% la import (petrol si, in cantitati mai mici, produse petroliere). De asemenea, la export ponderi importante mai detin navele maritime (12,7%) si materiile prime: fonta, fierul si otelul (12,7%), iar la import, produsele din grupa "masini, aparate, echipamente electrice, aparate audio-video" (18,7%). Fata de perioada ianuarie-aprilie 2004, exportul a scazut cu 4,3%, iar importul a crescut cu 23,6%.
Constantenii au avut de suferit si de pe urma inflatiei. In aprilie 2005, preturile de consum sunt cu 3,5% mai mari decat in decembrie 2004. Cel mai mult s-au scumpit gazele naturale, cu 26,9%.

Citește totul despre:

Comentarii