11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialDosarele rezistentei anticomuniste transferate la Tribunalul Militar Timisoara

Dosarele rezistentei anticomuniste transferate la Tribunalul Militar Timisoara

Aproape 50.000 de dosare preluate de la fosta Securitate se afla in custodia Tribunalului Militar Timisoara. Printre acestea nu se afla nici un dosar de urmarire informativa, ci doar dosare penale solutionate, timp de aproape 90 de ani, de Curtea Martiala si Tribunalul Militar.
Toate aceste documente pot fi consultate de catre cei interesati in baza unei autorizatii eliberate de catre Directia Instantelor Militare din Bucuresti. Presedintele Tribunalului Militar, colonelul magistrat Petre Mitiu, a afirmat ca la etajul superior al cladirii, in spatii special amenajate, sunt depozitate aproape 50.000 de dosare preluate de la fosta Securitate.
“Nu sunt dosare de urmarire informativa, ca si cele preluate de Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii, ci penale, cu infractiuni de drept comun savarsite de militari si alte categorii de populatie, solutionate de Curtea Martiala si Tribunalul Militar Timisoara, de la infiintare, din 1907, pana la Revolutia din 1989. Au fost preluate in doua transe, in 1991 si 1994, de la toate cele zece sectii SRI aflate in zona noastra de responsabilitate juridica, la ei ramanand doar dosarele care interesau siguranta nationala, cum au fost cele de spionaj”, a afirmat Mitiu.
Potrivit sursei citate, in fondul arhivistic de o mare importanta istorica gazduit de Tribunalul Militar sunt cuprinse dosarele rezistentei anticomuniste din Muntii Banatului, cu judecarile sumare ale partizanilor, cele ale rezistentei la colectivizare, ale tentativelor de trecere a frontierei de stat, rebeliunea legionara, dosarele preotilor acuzati de tinerea de slujbe pentru chiaburi, mai exact Ð o parte dintre abuzurile statului comunist. Acest aspect a fost intarit si de persoana care se ocupa de integritatea celor aproape 50.000 de dosare preluate de la Securitate, arhivarul Nicolae Cerb.
“Sunt 16.831 de fonduri penale, fiecare cu cel putin trei dosare: unul de ancheta, unul de judecata si unul de penitenciar. In unele cazuri, exista si asa-numitele dosare de control. Toate dosarele aflate in custodia noastra sunt microfilmate, aceasta operatiune fiind initiata inca de la inceputul anilor '70”, a afirmat Cerb.
Toti cei care doresc sa consulte anumite dosare dintre cele depozitate la Tribunalul Militar trebuie sa depuna o cerere in acest sens la Directia Intantelor Militare din Bucuresti si nu la CNSAS. Asemenea demersuri sunt facute, in special, de persoane care doresc sa solicite reabilitarea sau sa promoveze recursuri in anulare impotriva anumitor sentinte nedrepte.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă