8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialDoi tineri care au furat trei busturi din Parcul Copou din Iaşi,...

Doi tineri care au furat trei busturi din Parcul Copou din Iaşi, condamnaţi la închisoare

Doi tineri care au furat trei busturi din Parcul Copou din Iaşi au fost condamnaţi, marţi, la şase ani şi opt luni de închisoare fiecare, de judecătorii ieşeni, iar alţi doi tineri care au ajutat la transportul busturilor au fost condamnaţi la câte doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare, scrie Mediafax.

Magistraţii Judecătoriei Iaşi i-au condamnat, marţi, pe Dumitru Falotă şi Dumitru Creţu la câte şase ani şi opt luni de închisoare, cei doi fiind acuzaţi că la începutul lunii martie au furat trei busturi din bronz din Parcul Copou.

Alţi doi tineri, care au participat la transportul busturilor în vederea dezmembrării acestora, au fost condamnaţi la câte doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare.

Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Iaşi.

Patru tineri din Iaşi au furat trei busturi din bronz din Parcul Copou, le-au dezmembrat cu ciocanul şi toporul, apoi le-au vândut la două puncte de colectare a fierului vechi din municipiu.

Busturile furate îi reprezentau pe Ciprian Porumbescu, Barbu Ştefănescu Delavrancea şi Nicolae Gane, acestea fiind aşezate pe socluri din ciment, pe o alee din Parcul Copou din Iaşi, la câteva zeci de metri distanţă de bustul lui Mihai Eminescu.

Potrivit poliţiştilor ieşeni, busturile din bronz au fost sustrase, în perioada 1-7 martie, unul câte unul, în timpul nopţii.

Fiecare dintre busturi cântăreşte peste 60 de kilograme. Busturile au fost luate de pe socluri de către Dumitru Creţu şi Constantin Falotă după care, ajutaţi, de alţi doi tineri, le-au transportat cu taxiul, la domiciliul unuia dintre ei, pentru a le dezmembra. Cei patru tineri au vârste cuprinse între 18 de ani şi 36 de ani.

După ce au dezmembrat busturile, tinerii s-au prezentat la două puncte de colectare a fierului vechi din Iaşi, pentru a le valorifica.

Ei au obţinut pe fragmentele din bronz respective suma de 3.000 de lei.

Tinerii au spus că au cheltuit banii pe jocuri video, ţigări şi dulciuri.

Dispariţia busturilor din Parcul Copou a fost sesizată la câteva zile de la furtul primului bust.

Conducerea Poliţiei Locale Iaşi, instituţie aflată în subordinea Primăriei ieşene, a afirmat că nu are suficient personal pentru paza tuturor parcurilor din Iaşi.

În 16 aprilie, şeful Poliţiei Locale, Alexandru Hordilă, a fost demis, primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, susţinând că unul dintre motivele înlocuirii acestuia, este legat de furtul busturilor din Parcul Copou.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă