6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialDoi marinari romani infunda puscaria nigeriana

Doi marinari romani infunda puscaria nigeriana

Marinarii romani arestati in Nigeria vor mai sta cel putin inca o luna in inchisoare. Primele termene de judecata fixate, 30 mai si 9 iunie, au fost amanate iar urmatoarea infatisare va avea loc pe 14 iulie. Pana atunci Radu Mazilu si Valerica Dragnea, din Constanta, respectiv Navodari, raman arestati in inchisoarea Kirkiri din Lagos, una dintre cele mai dure din lume. De altfel, un raport publicat de Crucea Rosie la mijlocul saptamanii arata ca marinarii nu au nici macar apa sau hrana care sa le acopere ratia de supravietuire. Despre conditiile minime de igiena nici nu poate fi vorba…Romanii sunt arestati impreuna cu noua marinari rusi. Problemele au inceput in 2003, cand petrolierul “African Pride”, sub pavilion rusesc, a fost retinut de autoritatile portuare nigeriene iar echipajul a fost arestat, fiind acuzat ca nu detinea autorizatie de lucru in zona. Avea la bord 11.300 tone de titei.
Adrian Mihalcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor, spune ca autorizatia trebuia obtinuta de armator, nicidecum de marinari. Acestia au plecat pe vas cu functia de fitter, adica reparator nava. Nava, de dimensiuni mici, era folosita pentru a incarca petrol de pe platformele marine, cu care aproviziona apoi vasele mai mari. Marinarii romani sunt victime ale razboiului dintre politiile din Nigeria. Petrolierul “African Pride” a plecat deja din apele teritoriale nigeriene cu echipajul care ramasese la bord, fara ca Politia Militara sa intervina, de aceea Politia Terestra a decis sa se razbune pe romanii si rusii incarcerati. Se stie ca Africa – Nigeria in special – este o zona cu probleme pentru marinari. Este o zona bogata in petrol si resurse de pescuit, dar cu oameni saraci. Armatorii care opereaza in zona trebuie sa dea spaga in stanga si in dreapta pentru a obtine avizele necesare. Probabil ca cei care detin “African Pride” nu au mai platit unde trebuie si au preferat sa plece cu vasul din port, lasand in inchisoare 11 membri ai echipajului.

Situatie disperata

Familiile celor doi marinari romani sunt intr-o situatie disperta. Au trecut doi ani de cand sotii lor sunt inchisi. “Au apelat si la noi de mai multe ori pentru a le veni in ajutor”, spune liderul sindicalist al marinarilor. Pentru ca nu mai aveau bani, femeile au fost nevoite sa se angajeze. Una dintre ele lucreaza acum intr-un bar iar cealalta face curatenie intr-o farmacie. Ele au copii pe care nu au cu cine sa-i lase acasa iar sotii, plecati pe mare sa castige mai bine, nu au mai trimis nici un ban de doi ani.

Sa intervina Basescu!

“Nu cred ca pe 14 iulie se va da un verdict in acest caz. In primul rand nu este un proces juridic, ci un abuz. Procesul a fost inceput dupa doi ani la presiunile organismelor internationale”, spune Adrian Mihalcioiu. Acesta a adaugat ca singura solutie pentru salvarea marinarilor este interventia statului roman, in caz contrar se poate intampla orice. Singurul semnal din partea autoritatilor romane a fost o vizita la inchisoarea Kirkiri a reprezentantilor Consulatului din Nigeria.
Pentru a fi eficienta, interventia trebuie sa-i apartina lui Traian Basescu, presedintele Romaniei, care sa faca presiuni pe langa marile state europene si nord-atlantice. Mihalcioiu spune ca autoritatile romane trebuie sa mearga in Nigeria si sa faca tot posibilul pentru a-i aduce acasa pe marinarii nevinovati. Sotiile rusilor incarcerati cu romanii au incercat sa ajunga in Nigeria, dar nu au primit viza de intrare pentru ca autoritatile africane nu vor sa se stie conditiile inumane in care sunt inchisi marinarii. Nu se stie cat vor mai putea rezista. Fara apa si mancare, romanii si rusii sunt practic condamnati la moarte.

Romanii risca inchisoarea pe viata

Intr-o conferinta de presa sustinuta pe 15 iunie inspectorul general de Politie din Nigeria, Tafa Balogun, a prezentat mass-media 37 de straini si 53 de nigerieni acuzati de afaceri ilegale de bunkeraj si vandalizare de conducte petroliere. Printre ei, cei doi romani, dar si membri ai echipajelor de pe alte sapte vase, printre care 18 rusi, doi georgieni, un senegalez si un marinar din Burkina Fasso. Balogun i-a descris pe suspecti ca pe niste “sabotori economici” si a declarat ca “regreta ca un numar de nigerieni au conspirat cu strainii pentru a distruge economia nationala”. Seful politiei a adaugat ca suspectii vor fi prezentati in fata Inaltei Curti Federale din Nigeria, unde vor fi judecati pentru capetele de acuzare stipulate la Sectiunea 7, punctele a si b, din Codul ofenselor diverse nigerian. Suspectii, inclusiv romanii, risca pedeapsa cu inchisoarea pe viata daca vor fi gasiti vinovati. “Razboiul impotriva acestor ilegalisti trebuie sa fie unul permanent. Razboiul va continua pana cand ultima batalie va fi castigata. Fie ca toti cetatenii Nigeriei care traiesc respectand legea sa se uneasca in cruciada impotriva acestor ticalosi!”, a declarat Tafa Balogun.

Vasul “invizibil”

Pe 7 ianuarie 2005 Curtea Martiala din Nigeria i-a gasit vinovati pe doi amirali in cazul disparitiei petrolierului “African Pride”. Francis Agbiti si Samuel Kolawole au fost trecuti in rezerva. Vasul fusese arestat in octombrie 2003, dar a disparut in august 2004.
Marina nigeriana spune ca fusese data in custodia politiei, care neaga acest lucru. Inca nu se stie cu exactitate unde se afla “Mandria africana”. Se presupune insa ca navigheaza din nou pe oceanele lumii, dar sub un alt nume. Disparitia vasului este “o rusine pentru Nigeria”, a declarat seful comisiei parlamentare care investigheaza cazul. Nu este singura disparitie de acest fel din Nigeria. Se pare ca o spaga bine plasata scapa armatorii de problemele legale. De platit platesc marinarii obisnuiti, cum este cazul celor doi constanteni.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă