Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Dobrogea eoliană, 4 miliarde de euro în bătaia vântului

Singurul domeniu care nu pare să fie afectat serios de criză în Dobrogea este energia eoliană. Investiţiile continuă, iar, pe zi ce trece, noi companii îşi anunţă intenţia de a lansa proiecte în acest domeniu. Deşi, ...

Share

Darius Martinescu 0 comentarii

03.02.2011 - 22:25

Singurul domeniu care nu pare să fie afectat serios de criză în Dobrogea este energia eoliană. Investiţiile continuă, iar, pe zi ce trece, noi companii îşi anunţă intenţia de a lansa proiecte în acest domeniu. Deşi, după cum susţin specialiştii Transelectrica, numai o parte din cererile pentru avizare şi racordare solicitate până în prezent instituţiei de către diverse companii mari sau SRL-uri vor fi transpuse în realitate, volumul investiţiilor aflate deja în derulare este imens. Numai dacă adunăm cele două megaproiecte derulate în judeţul Constanţa de CEZ (1,1 miliarde euro) şi Iberdola (2,2 miliarde euro) rezultă un „deviz" de peste 3 miliarde de euro, la care se adaugă peste 20 de alte investiţii mai mici, de ordinul zecilor şi sutelor de milioane de euro, derulate la malul mării şi în judeţul Tulcea. Rezultă o valoare totală a investiţiei aproape de „pragul" de 4 miliarde euro, cea mai mare sumă de bani pe care un domeniu a putut să o atragă în ultimii 20 de ani în Dobrogea. Cei mai mari investitori sunt Eolica Dobrogea, Blue Line Energy, Eviva Nalbant, Electricom, Green Energy, Sablo Al Energie Eoliană SRL, Wind Power, Blue Planet Investments şi Grupul CEZ.

Transelectrica, complet depăşită

Cererile de racordare din partea investitorilor depăşesc în prezent de aproape patru ori capacitatea Sistemului Energetic Naţional (SEN) de preluare a energiei eoliene. Mai exact, eolienele pot produce 11.000 MW, în timp ce, potrivit Transelectrica, SEN poate prelua o cantitate de aproximativ 3.000 MW putere instalată. În aceste condiţii, pentru următoarea perioadă, compania de stat a elaborat un plan de investiţii, de circa 100 milioane de euro, în dezvoltarea liniilor de transport, pentru ca acestea să poată ţină pasul cu dinamica dezvoltării parcurilor eoliene. Compania are însă probleme mari de finanţare. În primul rând, trebuie extinsă reţeaua de distribuţie astfel încât să acopere preluarea în sistem a energiei eoliene, extindere al cărei cost se ridică la circa 250 milioane euro. În plus, Transelectrica are nevoie de modernizare, unele echipamente utilizate având o vechime de peste 40 de ani.

Curent pentru toată România

Potrivit specialiştilor, Dobrogea, cu cei 4.000 MW pe care i-ar putea produce ar bloca complet SEN. În acelaşi timp, această regiune ar putea furniza 50% din consumul de energie la nivel naţional. Spre comparaţie, centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă, cu cele două reactoare, furnizează 1400 MW, respectiv sub o cincime din necesarul de consum al României. Cele două surse de energie, însumate, ar asigura astfel două treimi din necesarul ţării noastre. De altfel, regiunea Dobrogei a fost catalogată de către experţii europeni în energie alternativă drept zona cu cel mai mare potenţial eolian terestru din sud-estul Europei. Cu toate acestea, anul trecut, în România au fost instalate turbine care totalizau 14 MW, respectiv 0,02% din producţia naţională, în condiţiile în care potenţialul eolian al României poate depăşi 14.000 MW.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...