Dirijorul care a fermecat America

Un artist clujean a devenit celebru în Statele Unite ale Americii. Este vorba de dirijorul Emil Aluaş, absolvent al Conservatorului clujean. El este unul dintre elevii celebrilor Petre Sbârcea şi Erich Bergel, iar apoi, în ...

Share

Claudiu Padurean 0 comentarii

13.09.2011 - 22:07

Un artist clujean a devenit celebru în Statele Unite ale Americii. Este vorba de dirijorul Emil Aluaş, absolvent al Conservatorului clujean. El este unul dintre elevii celebrilor Petre Sbârcea şi Erich Bergel, iar apoi, în timpul comunismului, a studiat arta dirijatului la Universitatea din Budapesta, în cadrul unui program de studii postuniversitare.

De la sfârşitul anului 1986, el a plecat în Statele Unite ale Americii. "Voi rămâne pentru totdeauna recunoscător Americii, care m-a primit foarte bine, atât pe mine, cât şi pe familia mea", spune Emil Aluaş. El a fost primit foarte bine în mediul artistic românesc.

Printre cei cu care care a legat relaţii de prietenie se numără regretatul scriitor Ioan Petru Culianu, asasinat de Securitate în timpul regimului comunist, dar şi celebra soprană Virginia Zeani.

Apreciat de americani

Din anul 1987, Emil Aluaş a devenit dirijor asistent al Orchestrei de Cameră Indianapolis (Indiana). În paralel, el a fost invitat să dirijeze şi Orchestra Universităţii de Stat Indiana - Bloomington, una dintre cele mai bune din America.

De asemenea, el a fost dirijor invitat al Universităţii de Stat Minneapolis (Minnesota) şi director artistic la Universitatea de Stat Nebraska - Lincoln, două instituţii cu o bună reputaţie. În calitate de profesor invitat, a predat cursuri de dirijat la Universitatea Lehigh din Bethlehem în Statele Unite ale Americii. Din anul 1990, el s-a întors în ţară, ca dirijor al Filarmonicii Satu Mare.

După o perioadă scurtă, el s-a întors în SUA, apoi a revenit la Cluj. În prezent, el îşi împarte viaţa între Cluj şi oraşul Novi, Michigan. Periodic, el merge în SUA pentru a dirija. Însă la Cluj face voluntariat, cu Fundaţia Pro West, implicată în acţiuni precum ecologizarea Grădinii Botanice ori a Salinei Turda.

CARIERĂ

A lăsat Academia

Emil Aluaş a predat, o scurtă perioadă de timp, la Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj. Însă a demisionat, pentru că a fost dezamăgit de modul în care a involuat şcoala muzicală clujeană. "Moştenirea" muzicală a lui Emil Aluaş este dusă mai departe de fiica sa, Anca, ce a devenit artist liric.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...