Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Directorii CAS vor incheia contracte de management

Conform modificarilor aduse OUG 150/2002 prin Ordonanta de Urgenta nr. 107, publicata in M.O. nr. 645/21 iulie 2005, directorii generali ai caselor judetene de asigurari de sanatate, CAS a Armatei, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale, ...

Share

Rl online 0 comentarii

27.07.2005 - 00:00
Conform modificarilor aduse OUG 150/2002 prin Ordonanta de Urgenta nr. 107, publicata in M.O. nr. 645/21 iulie 2005, directorii generali ai caselor judetene de asigurari de sanatate, CAS a Armatei, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale, Autoritatii Judecatoresti si CAS a Transporturilor, Comunicatiilor si Turismului, vor incheia contracte de management, iar activitatea lor va fi evaluata anual in functie de performante.

Postul de director general al CNAS va fi ocupat prin concurs, pe o perioada de patru ani, iar numirea titularului se va face prin ordin al presedintelui CNAS, si nu al ministrului Sanatatii, ca in vechea reglementare. Actul normativ mai precizeaza ca CNAS poate stabili relatii contractuale directe cu furnizorii de servicii medicale de dializa. Alte prevederi se refera la dreptul asiguratului de a-si alege liber casa de asigurari, fara conditionari legate de domiciliu sau de angajator. De asemenea, se impune o mai mare rigoare in achitarea contributiilor datorate fondului, prevazandu-se diminuarea automata a pachetului de servicii medicale de baza in cazul neplatii timp de trei luni. Angajatorii vor trebui sa declare obligatiile de plata pe care le au pentru fiecare angajat in parte, astfel incat casele de asigurari de sanatate sa aiba evidenta nominala a situatiei platitorilor. Pentru pensionari, scutirea de contributie va fi valabila doar pentru veniturile obtinute din pensie, in contributia persoanelor cu profesii liberale sau activitati independente nu va mai putea fi sub valoarea incasata pentru salariul de baza minim brut pe tara. Persoanele care au produs prejudicii altora vor fi obligate sa suporte cheltuielile medicale pentru cei prejudiciati (in cazul accidentelor rutiere vinovatii vor plati integral costurile medicale ale victimelor). De asemenea, lucratorii aflati in strainatate care isi pastreaza domiciliul sau resedinta din tara vor plati contributia pe perioada absentelor cel putin la nivelul de 6,5% dintr-un salariu de baza minim brut pe tara. Astfel, atat ei, cat si familiile lor vor beneficia de intregul pachet de asigurari de sanatate.
Asigurari facultative de sanatate vor putea fi incheiate cu cetatenii romani cu domiciliul in strainatate, de membrii misiunilor diplomatice acreditate in Romania si de apatrizi.

Citește totul despre:

Comentarii