15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialDiplome date "pe sub mana" la Ziua Minerului

Diplome date “pe sub mana” la Ziua Minerului

Manifestarile pregatite, anul acesta, pentru “Ziua Minerului” din Valea Jiului, din data de 6 august, s-au desfasurat fara prezenta celor carora le erau dedicate, adica fara ortaci. Au fost prezenti, in schimb, o gramada de politicieni locali, care si-au adus aminte dintr-o data ca exista exploatari miniere, mineri sau drame ale ortacilor si au depus coroane de flori.
La finalul zilei, in timp ce participantii urmareau spectacolul artistic, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, prezent la manifestare, se retragea in liniste la Cabana Rusu ca sa vada “si ceva frumos”.

Coroane de flori cu o tripla semnificatie

Ziua de 6 august are o tripla semnificatie in memoria minerilor din Valea Jiului: august 1929, cand o greva a ortacilor din zona s-a sfarsit tragic, iar 24 de persoane au fost impuscate; greva minerilor din august 1977, primul protest anticomunist din Romania, dar si infiintarea Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, care a implinit 15 ani. De data mai recenta, adica din 2001, 6 august mai are o semnificatie, tragica: accidentul de munca de la Exploatarea Miniera Vulcan, in care au murit 14 ortaci.
Desi toate aceste momente sunt legate strans de mineri, nici unul dintre acestia nu a participat la manifestarile de sambata, care au debutat in orasul Vulcan, cu depuneri de coroane la monumentul dedicat grevei minerilor din 1977, iar apoi s-au mutat la Lupeni, locul de unde a pornit greva din 1929. Aici politicienii locali si judeteni s-au ingramadit sa fie vazuti, filmati si fotografiati cand “cinstesc memoria celor care au cazut la datorie”, pe langa reprezentantii LSMVJ si ai Companiei Nationale a Huilei sau a reprezentantului Ministerului Economiei si Comertului, Ionel Mantog.
Momentul Lupeni a fost cu adevarat emotionant. Astfel, dupa ce s-a tras sirena, care in 1929 chema ortacii, fanfarele au intonat imnul minerilor, atat de aproape de sufletul truditorilor din adancul pamantului, dar probabil atat de departe de inima unora dintre cei prezenti, pe fata carora nu se putea observa nici o emotie.
In jurul orei 16.00, la Petrosani si-a facut aparitia si ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, venit direct de la Brad, iar ritualul depunerilor de coroane s-a repetat pentru acesta. In plus, demnitarul a fost dus sa viziteze si Termocentrala Paroseni, aflata intr-un amplu proces de modernizare.

Diplome “pe sub mana”

Cu ocazia “Zilei Minerului”, fosti si actuali lideri ai ortacilor din Valea Jiului au primit diplome si plachete aniversare. Printre acestia s-a numarat si “Luceafarul huilei”, Miron Cozma, care, insa, din cauza intredictiei, nu si-a putut ridica personal diploma pentru “meritele deosebite” la dezvoltarea mineritului, astfel ca distinctia ii va fi dusa de fratele sau.
Decernarea diplomelor era prevazuta pentru sambata, la ora 15.00, dar, in ultimul moment totul s-a schimbat. Astfel, la ceas de taina, liderii s-au intalnit, vineri seara, si si-au impartit diplomele departe de ochii presei si fara sa mai anunte “premiantii”, printre care s-a spus ca sunt chiar si fostii locotenenti ai lui Cozma din timpul mineriadelor.

Program artistic pentru mineri si cabana de lux pentru oficiali

Minerii au simtit ca este ziua lor doar seara, cand a inceput spectacolul de muzica populara, cel de muzica dance si cand focurile de artificii au luminat cerul noptii. Fara festivismul de pana atunci, ortacii s-au bucurat cu adevarat de semnificatia zilei de 6 august, in ciuda ploii care a cazut aproape necontenit.
In acest timp, ministrul Economiei si Comertului, impreuna cu cateva persoane din “suita” sa si in frunte cu directorul general al Companiei Nationale a Huilei Petrosani, Daniel Surulescu, s-au retras in liniste la Cabana Rusu. Si asta, pentru ca demnitarul, satul probabil de exploatari miniere si monumente, vroia sa vada “si ceva frumos in Valea Jiului”.

Cele mai citite

Spălătoriile auto, automatele de cafea și sucuri vor trebui să elibereze bon fiscal. Amenzi de peste 8.000 de lei

Automatele de cafea, sucuri sau sandvișuri, precum și spălătoriile auto vor trebui să elibereze bon fiscal, anunță Autoritatea Națională de Administrare Fiscală. După data...

Marian Cristian Minae, al doilea suspect în cazul uciderii omului de afaceri Adrian Krainer, va fi adus în țară

Marian Cristian Minae, al doilea suspect în cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner, a acceptat să fie adus în ţară din Irlanda, iar...

Ciolacu reafirmă că alianța PSD-PNL îl are pe Cătălin Cîrstoiu candidat la Primăria generală a Capitalei

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că în prezent Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria generală a Capitalei, potrivit spotmedia.ro. El a subliniat că...
Ultima oră
Pe aceeași temă