19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialDezvoltarea Clujului, blocata din cauza crizei de terenuri

Dezvoltarea Clujului, blocata din cauza crizei de terenuri

Primaria si Consiliul Judetean, cele doua institutii locale care pot favoriza si negocia investitii in municipiul Cluj-Napoca au ajuns intr-o situatie dorita si nedorita in acelasi timp – nu mai au terenuri la dispozitie pentru a le pune la dispozitia firmelor care le asalteaza cu propuneri de investitii de ordinul milioanelor de euro. In aceasta situatie a ajuns in prezent Timisoara, unde investitiile straine masive au “secat” orasul de posibile alte locatii pentru dezvoltare.
Aceasta, in conditiile in care posibilii investitori care bat zilnic la portile celor doua institutii clujene ar dori parteneriate public-private sau, pur si simplu, sa intre in zone cu regim economic special asa cum sunt parcurile industriale. Cel mai bun exemplu pentru a ilustra acesta situatie este dilema cu care se confrunta Consiliul Judetean: are de ales intre o investitie de 200 de milioane de dolari a unei firme indiene de compact-discuri si cea de 150 de milioane de euro a firmei franceze “Montupet” pentru o fabrica de subansamble de aluminiu pentru automobile.
Terenul este, insa, unul singur: cele 12 hectare din Parcul Industrial II. In plus, cererea investitorilor straini pentru intrarea in cele doua parcuri industriale din Cluj-Napoca a ajuns la 72 de hectare. Directorul societatii “Tetarom”, care administreaza parcurile, Viorel Gavrea, a declarat ca a mai ramas doar un hectar jumatate in Parcul de Inalta Tehnologie de la Hoia.
“Incercam sa oferim terenuri in alte zone cu potential din judet pentru a nu lasa sa plece in alta parte investitiile de zeci de milioane de euro care ne asalteaza. Cu toate acestea, toate firmele straine vor o singura locatie, Cluj-Napoca”, a spus Gavrea.
Solutia la care a apelat conducerea Consiliului Judetean a fost cea a schimburilor de terenuri pentru a mari suprafata parcurilor industriale. O alta solutie posibila este aceea de a mijloci discutii intre firmele investitoare si proprietarii unor hale nefolosite, precum cele de la “Tehnofrig” sau Combinatul de Utilaj Greu (CUG).
CJ are, insa, terenuri si in zone bine situate in municipiul resedinta a judetului, precum cel pe care se afla stadionul “Ion Moina” sau cel din jurul bazei hoteliere si de agrement “Univers T” in interiorul Parcului de Est. Ambele zone se preteaza constructiei unor mall-uri. ONG-urile de mediu si-au anuntat deja opozitia si disponibilitatea de a lupta pentru a impiedica orice constructie de acest gen in locatia respectiva.
Si Primaria Cluj-Napoca se confrunta cu aceleasi probleme legate de suprafete de pamant care sa poata fi oferite investitorilor. Viceprimarul Adrian Popa se plange chiar pentru faptul ca multe din locatiile din oras au fost acaparate de Consiliul Judetean in timpul anilor de conflict cu fostul primar Gheorghe Funar.
Municipalitatea a ajuns, astfel, sa ofere terenuri in zone verzi. Asa este cazul Clinicii de Arsi a profesorului Toma Mugea in zona Detunata sau a complexului comercial planuit pentru parcul “Calvaria”. “Un investitor cauta cel putin 7-9 mii de metri patrati intr-o singura bucata, iar noi nu prea mai avem asa ceva. Pentru mall-uri este nevoie de aproximativ 2, 5 hectare”, a spus Popa.
Cu toate acestea, Primaria clujeana are 7 locatii cu suprafete suficient de intinse in preajma orasului. Este vorba despre pasunea din zona Lomb de 204 hectare si cea din Someseni de 203 hectare, terenul de 0,9 hectare in zona “Expo Transilvania”, un teren pe Calea Turzii de 3,3 hectare, un altul in zona Parcului de Est de 2 hectare, 5 hectare in zona fostului sediu al Vamii Cluj si aceeasi suprafata intre cartierele Grigorescu si Manastur. Pentru o parte dintre acestea exista planuri, iar pentru altele chiar contractori, cum ar fi supermarketul “Cora” intre cartierele Grigorescu si Manastur. In plus, municipalitatea planuieste vanzarea sau schimbul pentru bucati din padurile de la Baisoara si Gilau, odata parcelate. Iese din calcul deocamdata varianta achizitionarii de terenuri.
In schimb, primarul orasului, Emil Boc, se bazeaza pe strategia parteneriatelor public-private in lipsa de fonduri pentru introducerea utilitatilor pe terenuri. Metoda a dat roade pentru cateva dintre terenurile destinate constructiei de locuinte. Viceprimarul Adrian Popa considera, insa, ca scutirea la unele impozite ii poate determina pe unii investitori sa caute suprafete de pamant si pe piata privata.
Toate previziunile arata, insa, ca in cativa ani si terenurile declarate disponibile acum vor fi ocupate. Din aceasta perspectiva, infiintarea zonei metropolitane cu infrastructura care ar putea fi realizata in cadrul ei pe o arie intinsa in jurul municipiului ar fi solutia salvatoare prin includerea in zona de interes a orasului a unor suprafete de teren mult mai mari.
Presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara, admite si el ca orasul si judetul se afla din punct de vedere al investitiilor la un moment de raspantie, iar continuarea trendului ascendent pe termen mediu si lung necesita gasirea rapida a unor solutii. Sustinator infocat al infiintarii zonei metropolitane, Nicoara se bazeaza pe acest proiect pentru viitor.
Ultimele statistici ale Oficiului National al Registrului Comertului, date publicitatii la finalul lunii mai, pozitionau judetul Cluj pe locul trei in tara atat ca numar de investitori straini, cat si ca nivel al capitalului social al firmelor respective. Pe primele doua locuri se aflau Bucurestiul, cu zona Ilfov, si Timisul.

Cele mai citite

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă