9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialDelta Dunarii, invadata de turisti

Delta Dunarii, invadata de turisti

Dupa ce in perioada mai-iulie unitatile hoteliere si pensiunile agroturistice din Delta Dunarii au avut probleme din cauza ca foarte multe grupuri de turisti si-au anulat excursiile, acum gradul de ocupare a unitatilor de cazare din judetul Tulcea este de suta la suta. “Speram ca vremea sa tina cu noi cat mai mult, pentru ca timp de doua luni am fost obligati sa ne imprumutam de la prieteni pentru a returna aconturile date de turistii care si-au anulat vacantele din Delta, in urma calamitatilor”, spune Catalin Ionut, administratorul unei pensiuni agroturistice din localitatea Sfantu Gheorghe.
Daca nu vreti sa stati in cort, in municipiul Tulcea aveti la dispozitie cateva pontoane-dormitor acostate pe faleza, pentru o noapte un turist scotand din buzunar 7 euro. Dezavantajul este insa faptul ca aceste pontoane nu au toalete, turistii fiind nevoiti sa apeleze la vespasienele instalate pe faleza.
Daca mergeti insa in Delta, puteti gasi si cazare mai ieftina. In localitatile de pe Bratul Chilia al Dunarii, cele mai putin vizitate de turisti, zone aproape izolate, puteti dormi la un localnic contra unei sume de 20-30 de lei pe noapte. La Sfantu Gheorghe, ca si la Sulina, in schimb tarifele cresc si pot ajunge la 60 de lei, la fel ca intr-o pensiune agroturistica. Pentru o noapte de cazare la un hotel, pe de alta parte, turistii trebuie sa scoata din buzunar intre 19 si 40 de euro de persoana, cel mai mic pret fiind perceput de “Casa Albastra” din municipiul Tulcea.

Ciorba de peste sau zacusca de morun?

Intrebarea nu poate sa va fie adresata decat de ospatarii Hotelului Delta, caci aceasta este singura unitate de cazare din judet in care se prepara zacusca de morun. O specialitate ce poate sa inlocuiasca cu succes traditionala ciorba de peste gatita pe malul Dunarii fie de un pescar, fie chiar de turist. “Pentru a prepara zacusca de morun este nevoie de ceapa, ardei, morcov, castraveti murati, cimbru si vin alb care se soteaza in ulei de masline. Apoi se adauga rosiile taiate cuburi, felii de usturoi, se condimenteaza si se adauga din nou vin. Pestele se prajeste pe jumatate, apoi se asaza in zacusca si se lasa la cuptor 5-10 minute”, spune Nicole Bucsu, bucatarul-sef al restaurantului Delta, multiplu medaliat cu argint si bronz la concursuri internationale de gastronomie.
Si de nu va permiteti 32 de lei pentru o portie de zacusca de morun si mergeti in Delta, puteti merge sa participati la unul din programele oferite de pensiunile agroturistice sau hotelurile care va dau si posibilitatea de a manca o ciorba de peste seara, in fata unui foc de tabara si ascultand un ansamblu folcloric lipovean sau romanesc.

Cele mai citite

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă