13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialDe la portelan la politica sau ascensiunea lui Cosmin Covaciu

De la portelan la politica sau ascensiunea lui Cosmin Covaciu

Prefectul de Alba, Cosmin Covaciu, este un personaj controversat. El s-a transformat peste noapte (adica in doi ani) dintr-un om de afaceri de succes, neimplicat politic, intr-un lider al filialei din judet a PNL. Rapiditatea cu care a “ars” etapele evolutiei in partid, i-a nemultumit pe unii dintre colegii sai mai vechi, care au pus acest lucru pe seama afacerilor importante in domeniul portelanului, conduse de mama sa.
Mai mult decat atat, s-a spus chiar ca mama prefectului este cea care conduce judetul, dar si ca Cosmin Covaciu este “marul discordiei” in cadrul Aliantei “D.A.”, aflandu-se la originea celor mai multe dintre scandalurile de culise dintre lideri. De asemenea, despre acesta se spune ca se afla “in spatele” unor afaceri de presa, prin intermediul unor prieteni de-ai sai. In calitatea sa de sef al Prefecturii, el nu a ezitat sa stranga cu usa unii primari cu probleme penale pentru a-i aduce in partid.
Cosmin Covaciu a acceptat un dialog aproape sincer despre toate acestea cu reporterii “Romaniei libere”.
Reporter: Care e cea mai mare realizare si cea mai importanta nerealizare din mandatul dv. de pana acum?
Cosmin Covaciu: Asta-i intrebarea pe care o puneam eu de obicei cand eram la fabrica si-i intrebam pe oamenii pe care doream sa-i angajez. Cea mai mare realizare? E greu de spus. Nu mi-am cuantificat realizarile. Nerealizarile? Pana acum nu am reusit sa implementam SMURD-ul, inca mai avem doua luni pana ne acreditam cu ISO, sunt niste proiecte pe care ma asteptam sa le finalizam pana in luna iunie si datorita probabil mie, ca nu am fost suficient de incisiv, datorita implicarii altora, nu am reusit sa le finalizam. Dar pot sa spun ca in general sunt multumit de mine. Cea mai mare realizare e corpul de control, faptul ca am gasit in Prefectura oameni care sa nu faca compromisuri. Am reusit sa inventariem o multime de probleme in diferite domenii in care nimeni nu a avut curaj sa se bage… Tin minte si acum cum m-am distrat cand doamna directoare de la Garda de Mediu mi-a spus ca: “Stiti, noi am mai fost si anii trecuti la primarii si dupa ce mergeam la primele doua primarii ne suna domnul prefect sa ne vedem de treaba” si ca sa nu o trimit daca am de gand sa o sun, ca se face de ras in fata angajatilor.
R: Inca de la inceput, numirea dv. in functia de prefect a creat unele nemultumiri in partid. Vi s-a reprosat ca nu ati parcurs toate etapele, ba chiar ca a contat mai mult faptul ca aveti foarte multi bani decat ca aveti merite politice. Cum comentati?
C. C.: Corect! O sa va raspund! In 2003, nu am vrut sa fac politica, desi am avut mai multe discutii cu oamenii din PNL. Trebuie sa recunosc ca singura oferta concreta am primit-o de la PNL inca din '98, dar pentru mine nu a fost o prioritate. Aveam multe alte probleme de rezolvat in interiorul companiei si nu a fost o prioritate sa ma dedic vietii politice. In 2003, am decis sa intru in politica si pentru asta trebuie sa-i multumesc unuia dintre fostii prefecti, Ioan Rus, care a trimis un control de 10 oameni la noi pentru ca nu am vrut sa sponsorizam. (rade – n.r.) Acum voi sa nu scrieti ca prefectul Cosmin Covaciu ii multumeste domnului Rus ca l-a bagat in politica… Te rog, n-o pune titlu… Dar, dansul a trimis un control de 10 oameni care au venit la ora sapte si am decis ca daca asta inseamna politica atunci ceva trebuie facut urgent si schimbat modul in care administratia priveste proprietatea privata si contribuabilul de rand, pentru ca pana la urma eram un simplu cetatean. A urmat 2003 cand am intrat in partid. Aici am gasit niste oameni inimosi, dar cel mai important e ca am gasit un presedinte, Teodor Atanasiu, care spre deosebire de alti politicieni se tine de cuvant.
R: Dansului vi s-a datorat ascensiunea in PNL?
C. C: Pe dl. Atansiu nu l-am cunoscut pana in 2003. O singura data, am dat mana cu el, la o nunta. Atat. Dupa aceea ne-am intalnit zi de zi. Nemultumiti sunt peste tot, dar ei nu trebuiau sa uite ca eu, in 2003-2004, indiferent daca am fi castigat sau nu, mi-am pus la bataie 5-6 zile din saptamana, cate 4-5 ore cel putin, ca sa fiu in teritoriu alaturi de presedinte. Nu trebuie sa uite faptul ca am contribuit si financiar masiv de fiecare data cand a fost nevoie la campania partidului…
R: Cat? Puteti face o estimare?
C. C.: As prefera sa nu spun suma. Pentru ca au fost diverse sponsorizari in diverse momente. Cred ca nu exista camin cultural sau manastire care sa nu fi primit sponsorizari.
R.: A dat cineva mai mult decat dv.?
C. C.: N-as vrea sa ma compar in asta. Sa stiti ca, in general, in viata nu imi pun problema daca ei au donat mai mult sau mai mult decat altii. Eu donez la nivelul la care pot si am donat la nivelul la care am putut. Sigur ca au fost nemultumiti, sigur ca au fost persoane care si-au dorit acest post. Domnul presedinte a avut incredere in mine.
R.: La venirea dv. in Prefectura au fost anumite tensiuni, printre care am aminti si relatia cu subprefectul…
C. C.: Nu cu subprefectul. Cu el nu pot sa spun ca am avut probleme…
R.: De multe ori cand dv. plecati undeva, Prefectura ramanea in mainile consilierilor dv. Si il “sareati” pe subprefect…
C. C.: Nici el nu ma anunta. Noi am stabilit de comun acord ca nu trebuie sa ne anuntam neaparat. Eu asa am fost obisnuit si din fabrica. Fiecare trebuie sa stie ce are de facut. Eu nu am fost obisnuit sa-i spun cuiva ca trebuie sa imi ia locul. Nu a fost nimic intentionat si cred ca intre timp s-a obisnuit si el. Nici eu nu-i cer lui sa-mi spuna unde este. Niciodata nu l-am intrebat: “Bai unde esti? De ce nu esti in birou?”. Fiecare are niste sarcini, si drepturi si obligatii.
R.: Cum caracterizati relatia cu subprefectul Clement Negrut, acum?
C. C: Eu nu ma plang de ea. Sigur ca asa cum astept de la mine mai mult, asa astept si de la el. Si i-am spus-o si lui, ca probabil si eu si el am fi putut face mai mult.
R.: Am inteles, insa, ca dumneavoastra ati fost la originea plecarii din Prefectura a secretarului general al institutiei, Adriana Ursa.
C. C. (rade si face o pauza lunga de gandire): Sa spunem ca nu am fost multumit de activitatea secretarului. In momentul in care am venit aici am cerut o analiza a secretarilor din teritoriu. Secretarul general are obligatia sa verifice daca secretarii sunt sau nu evaluati. Clar a fost o delasare din partea dansei (…)
R.: Directorul dv. de cabinet, domnul Nicolae Todea, este vazut in mod constant la sediul companiei dv., unde a lucrat si poate si acum mai lucreaza…
C. C.: El are o firma de consultanta si asa l-am si cunoscut mai bine. El a lucrat ceva vreme inainte cu mama mea la “Apulum”, dupa care, prin 2002, am avut nevoie de niste audituri si am apelat la firma dansului, eu ocupandu-ma in special de partea de audit. Am discutat cu el pe diverse teme si daca acum mai lucreaza sau nu, nu stiu sa va spun. Stiu ca era o companie la care dansul avea actiuni sau era partener.
R.: Discutia este aceea ca el ar primi de la sediul firmei dumneavoastra indicatii cu privire la activitatea din Prefectura… Adica cine conduce, de fapt, Prefectura?
C. C.: Aaaaaaaaa… (rade zgomotos) pai sotia conduce. La Prefectura nevestele conduc, ce dracu… Asta-i chestie care chiar as vrea sa o spun. Daca sunt cativa oameni pe care ii respect, unul dintre ei este mama mea, tatal meu, fratele meu, si inca doi-trei, sotia mea sigur, sunt oameni pe care ii respect profesional. Revenind la mama mea, inevitabil dupa ce ai fost zece ani director si ai condus cu mana de fier o companie cu 1.500 de angajati, deci a fost o femeie foarte activa, se considera ca iti conduci apropiatii. Eu, personal, ma intalnesc cu ea de doua, maxim trei ori pe saptamana cate o juma' de ora, timp in care discutam despre problemele de la fabrica si despre cele care sunt in companie si o mai sprijin cu cunostintele mele legate de diverse probleme de dezvoltare la care am participat si eu anterior. Cred ca despre Prefectura mai mult afla din presa, de la “Romania libera”, mai ales despre ceea ce nu fac.
R.: Presa v-a reprosat modul in care ii atrageti pe unii dintre primarii cu probleme penale spre PNL. Ofera PNL protectie unor asemenea personaje?
C. C.: Nu.
R.: Atunci care e explicatia? De ce au venit?
C. C.: Trebuie sa-i intrebati pe ei.
R.: De ce ii primiti? Va intrebam pe dumneavoastra…
C.C.: De ce? Pentru ca pana sunt sub cercetare nu sunt acuzati penal. E dreptul lor sa opteze si deocamdata nu ne-am opus sa fie membri PNL. Nu cred ca poate fi dat macar un exemplu in care Prefectura a facut diferenta ca un primar este PNL sau altceva.
R.: Sa trecem la relatia cu Consiliul Judetean, condus in primul rand de PD. Au fost unele mici sincope…
C. C.: Mici? (rade cu subinteles)
R.: Care e principala nemultumire legata de colaborarea cu aceasta institutie?
C.C.: Deci, in principiu, noi am incercat sa avem o colaborare buna cu dansii. Din pacate, in repetate randuri am constatat ca dansii au alta pozitie si cred ca asta e principala problema.
R.: Cauzata de ce anume?
C. C.: Pai, sa luam exemplul impartirii sumelor legate de Lunca Larga. Declaratia domnului Dumitrel (Ion Dumitrel, presedintele CJ Alba, vicepresedinte al PD Alba – n.r.) a fost data ori in lipsa de informare sau din rea-vointa…
R.: Dv. ce credeti?
C. C.: Nu pot sa stiu lucrul acesta. Deci conform legii intai trebuie aprobat un raport al Comitetului Judetean de Situatii de Urgenta si abia dupa aceea se poate face o impartire. La raport lucrau mai multe institutii si dansul stia ca pana nu se facea sedinta nu se puteau aloca banii. De asemenea, dansul stia foarte bine ca nu depindea de semnatura prefectului. Deci clar se dovedeste faptul ca exista o problema de atitudine intre Consiliul Judetean si Prefectura, dar eu am invatat de-a lungul timpului ca daca ai dreptatea de partea ta, in final se va demonstra ca lucrurile pot sa mearga in directia cea buna.
R.: Problema de atitudine se poate extinde si la nivelul Aliantei?
C. C.: Nu m-as putea plange, de exemplu, de atitudinea domnului Mircea Hava (primarul municipiului Alba Iulia si presedinte al PD Alba Ð n.r.). Intotdeauna am avut un nivel de discutie cu dansul care mi-a permis o comunicare. Si de obicei cu dansul am tinut legatura din partea PD-ului la nivel de Alianta, la fel cum nu ma pot plange de domnul subprefect, cu care, din nou, am o comunicare buna.
R.: Unul dintre prietenii dv. a cumparat recent un ziar, “Monitorul de Alba”. Se spune ca sunteti in spatele acestei afaceri.
C. C.: Da. Si?
R.: Nu e nici o problema. Dar se mai spune ca s-au facut presiuni asupra unui alt proprietar de ziar ca sa vanda.
C. C.: Da. Si?
R.: Doriti sa patronati un trust de presa?
C. C.: In primul rand, daca persoana despre care vorbiti este Dan Beldeanu (noul patron al “Monitorului de Alba” – n.r.), noi doi am fost colegi de facultate. Doi: actionar la firma nu sunt eu. Asta e o chestie foarte clara. Trei: nu am facut presiuni la nimeni niciodata ca sa imi faca vreun favor. Deci am spus foarte clar, motivul pentru care am intrat in politica a fost faptul ca s-au facut presiuni asupra mea…
R.: Deci intelegeti cumva situatia asta…
C. C: …Si ma feresc ca dracu de tamaie sa fac presiuni asupra oricui.
R.: Dincolo de faptul ca nu sunteti actionar, sunteti sau nu in spatele ziarului? Sunteti prieten cu patronul ziarului?
C. C.: Nu. Nu decid ce se intampla in ziarul acela, deci nu. Nu ascund ca imi este prieten proprietarul, dar asta nu inseamna ca el nu poate sa-si faca ziar, televiziune sau sa-si cumpere cai ferate in judetul acesta.
R.: Asta n-o stiam, cu caile ferate…
C. C.: Nici eu n-o stiam, dar poate ca-si cumpara… (rade din nou – n.r.)
R.: Sa revenim… Sunteti unul dintre politicienii tineri din Alba. Considerati ca aveti suficienta experienta politica pentru a candida pentru Parlament?
C. C.: Nu as avea nici o problema sa intru in aceasta lupta. Cred ca cei care vor trebui sa decida sunt in final alegatorii si cred ca sondajele de opinie vor arata daca mi-am facut sau nu bine treaba. Nu va ascund ca mi-am platit singur un studiu in judetul Alba ca sa cuantific cat de bine este privita Institutia Prefectului…
R.: Si care sunt rezultatele?
C. C.: Ca nivel de incredere suntem pe a treia pozitie dupa Biserica si Primarie si la mare distanta sunt institutiile statului. Sondajul nu este pentru public, este un sondaj pe care eu o sa-l repet o data la sase luni.
R.: Deci practic sunteti dispus sa intrati in lupta asta politica.
C. C.: Sigur ca da…
R.: Cand presedintele Teodor Atanasiu este plecat, cine conduce PNL Alba? Dv. sau vicepresedintele CJ Alba, Dan Simedru?
C. C: Domnul Cretu (Simion Cretu, directorul ADR VII Centru Ð n.r.). Printr-o decizie a domnului Atanasiu, dl. Cretu conduce sedintele de Birou Executiv.
R.: O ultima intrebare: ce va enerveaza cel mai mult la ziaristi?
C. C.: Cred ca cel mai tare ma enerveaza la ziaristi atunci cand scriu un articol si nu cer si parerea celui despre care vorbesc in acel articol. Cred ca un ziar profesionist ar trebui sa contina ambele pareri intr-un material.
R.: Atat?
C. C.: Da.

Cele mai citite

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...

Ministrul Transporturilor: „Contractul pentru încă un lot din secțiunea montană a Autostrăzii A8 intră în licitație”

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis joi spre validare la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice documentaţia pentru contractul necesar construcţiei lotului...
Ultima oră
Pe aceeași temă