6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialDaniel Buda si Alin Tise, favoriti pentru sefia PD Cluj

Daniel Buda si Alin Tise, favoriti pentru sefia PD Cluj

Politicienii din cea de-a treia generatie lansata pe piata politica de PD Cluj se pregatesc pentru preluarea puterii in interiorul filialei si in cel al organizatiei municipale. Favoritii sunt deputatul Daniel Buda pentru sefia organizatiei judetene si consilierul local Alin Tise, finul primarului Emil Boc, pentru cea a PD Cluj-Napoca.
Ar fi vorba despre schimbarea schimbarii in partid. Prima generatie de politicieni care au condus filiala clujeana a democratilor il are ca exponent principal pe fostul senator Iuliu Pacurariu, in prezent consilier al ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. Ex-parlamentarul a fost pe rand consilier judetean, deputat, senator si candidat la Primaria municipiului resedinta de judet.
Pacurariu face politica in PD inca de pe vremea FSN si a fost unul dintre membrii echipei lui Petre Roman. Fidelitatea fata de partid a fost, insa, mai puternica decat prietenia cu fostul premier, astfel ca fostul senator a refuzat sa il urmeze pe Roman in Forta Democrata din Romania, partidul “liliputan” infiintat de fostul lider al FSN-PD.

Daniel Buda, inlocuitorul lui Boc in fruntea filialei

Dupa esecul electoral suferit de Iuliu Pacurariu in alegerile locale din luna iunie 2000, a venit vremea generatiei reprezentate de primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, si Mihail Hardau, prefectul judetului. Primul controleaza organizatia judeteana a PD, iar reprezentantul Guvernului in teritoriu pe cea municipala. Insa, si ei parasesc posturile din filiala PD.
Emil Boc a fost ales presedinte al PD la nivel national, functie incompatibila, potrivit statutului partidului, cu cea de lider la nivel judetean, iar Mihail Hardau opteaza pentru o cariera in administratie. Din anul 2006, prefectii nu vor mai avea voie sa ocupe functii de conducere in partidele politice. Astfel ca cel mai probabil succesor al lui Boc la sefia filialei pare sa fie deputatul Daniel Buda, singurul politician de calibru mare de care dispune PD Cluj in acest moment si care nu ocupa o pozitie in administratie.
La nivelul organizatiei municipale, succesorul lui Mihail Hardau pare sa fie tanarul politician Alin Tise, liderul consilierul locali ai PD si care, in ciuda experientei relativ reduse in politica, a dat dovada de o fermitate neasteptata intr-o serie de probleme delicate, cum ar fi, de pilda, cea referitoare la vanzarea spatiilor comerciale.

Primarii, favoriti pe posturi de vicepresedinti

De asemenea, in conducerea filialei clujene a democratilor, pe posturi de vicepresedinte ori de secretar executiv, ar putea fi cooptati cei mai de seama reprezentanti ai partidului din administratia locala. Este vorba de primarul din Turda, Tudor Stefanie, de cel din Huedin, Nicolae Chis, ori de consilierul judetean Mircea Morosan, presedintele Casei de Asigurari de Sanatate. Un alt nume vehiculat in acest context este cel al directorului Directiei de Sanatate Publica, consilierul local Florin Stamatian.
In fine, din conducerea PD ar putea face parte Iuliu Pacurariu, Rares Niculescu si Rares Rusu, toti trei consilieri ai ministrului Vasile Blaga de la Administratie si Interne. Lor li s-ar adauga si ministrul Mircea Miclea, care, desi este membru PD de doar cateva luni, a devenit deja unul dintre principalii purtatori de imagine pentru democratii clujeni.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă