6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCurtea Constitutionala - acuzata de doi magistrati ca a incalcat dreptul la...

Curtea Constitutionala – acuzata de doi magistrati ca a incalcat dreptul la un proces echitabil

Cei doi judecatori care au depus, saptamana trecuta, la Curtea Constitutionala un memoriu prin care isi manifestau sprijinul pentru pachetul de legi privind Justitia si proprietatea, dau Statul Roman in judecata la CEDO. Magistratii Horatius Dumbrava, de la Curtea de Apel Targu-Mures, si Adrian Neacsu, de la Tribunalul Vrancea, considera ca sesizarile privind neconstitutionalitatea anumitor articole din normele respective facute de partidele de Opozitie si un grup de magistrati de la Inalta Curte de Casatie si Justitiei ar fi trebuit respinse.
Acesta a fost motivul pentru care cei doi judecatori au formulat o cerere de interventie in proces, insa Curtea Constitutionala nu s-a pronuntat asupra solicitarii lor. Dumbrava si Neacsu sustin ca magistratii de la Curtea Constitutionala le-au incalcat dreptul la un proces echitabil si ca prin demersul lor acestia au incalcat inclusiv prevederile Conventiei Europene a Drepturilor Omului.
“Nesolutionarea cererii noastre a incalcat, consideram noi, dreptul fundamental prevazut de art. 6 paragraful 1 din Conventie, sub aspectul accesului la Justitie: ni s-a refuzat, nejustificat, solutionarea in mod echitabil a cererii formulate corect din punct de vedere procedural”, au mentionat cei doi magistrati intr-un comunicat dat ieri publicitatii.
In document se mai arata ca CEDO este singura instanta care poate sa le faca dreptate. “Nici un judecator nu este mai reprezentativ fata de altul, fiecare magistrat este component al puterii judecatoresti, astfel ca fiecare in parte are dreptul sa fie consultat si sa isi spuna parerea in chestiuni care intereseaza organizarea si functionarea Justitiei”, au adaugat cei doi magistrati.
Horatius Dumbrava si Adrian Neacsu acuza magistratii din cadrul ICCJ care au depus sesizarea de neconstitutionalitate ca nu au solicitat opinia tuturor judecatorilor din Romania inainte de a face acest demers.
Cererea de interventie depusa de cei doi magistrati a fost insotita de un memoriu semnat de 129 de judecatori de la mai multe instante din tara. In document se afirma ca este necesara continuarea reformei Justitiei si adoptarea unor masuri reale in acest sens, printre care se numara “ocuparea functiilor de conducere din instante si parchete pe criterii obiective, permanetizarea activitatii Consiliului Superior al Magistraturii si renuntarea la privilegiile magistratilor in raport cu ceilalti cetateni”.
Potrivit anumitor surse, in urma depunerii memoriului la Curtea Constitutionala magistratul Adrian Neacsu de la Tribunalul Vrancea s-ar fi ales cu actiune disciplinara in CSM promovata de presedintele Tribunalului Vrancea, care il acuza de judecator de incalcarea Codului Deontologic.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă