13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCurier legislativ

Curier legislativ

Instruirea salariatilor in situatii de urgenta
Inspectoratul General pentru situatii de Urgenta, prin inspectoratele judetene, al municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta, va urmari punerea in aplicare a prevederilor Ordinului pentru aprobarea Dispozitiilor generale privind instruirea salariatilor in domeniul situatiilor de urgenta, publicat in M. Of. 599/12 iulie 2005. Dispozitiile generale, anexa a ordinului, stabilesc principiile, modalitatile, cerintele si conditiile necesare in vederea organizarii si desfasurarii activitatii de instruire in domeniul situatiilor de urgenta a persoanelor angajate in munca. Instruirea salariatilor in domeniul situatiilor de urgenta se realizeaza prin instructaje si prin participarea la cursuri, aplicatii, exercitii si antrenamente, in functie de tipurile de risc specifice. Instruirea salariatilor in domeniul situatiilor de urgenta este obligatorie si trebuie sa aiba un caracter permanent si sustinut in timpul desfasurarii procesului de productie si la locul de munca.

Achizitionarea de calculatoare
Ministerul Educatiei si Cercetarii a emis Ordinul privind aprobarea listei nominale suplimentare a beneficiarilor Legii 269/2004, pentru anul 2005, rezultata in urma analizarii contestatiilor depuse de catre solicitanti. Venitul maxim brut lunar pe membru de familie pentru care se acorda ajutorul financiar beneficiarilor prevazuti in lista suplimentara din anexa este inferior sumei de 406.250 lei prevazute in Ordinul ministrului Educatiei si Cercetarii 4234/2005, publicat in M. Of. 567 si 567 bis din 1 iulie 2005. Potrivit prevederilor art. 4 din Normele metodologice pentru aplicarea Legii 269/2004, la stabilirea venitului maxim brut s-au exceptat veniturile realizate din alocatiile de stat, alocatiile suplimentare pentru familiile cu multi copii, bursele de studii si bursele sociale.

Registrul ajutoarelor de stat
In scopul realizarii unei evidente integrate a ajutoarelor de stat si al asigurarii transparentei initierii si acordarii acestora, in vederea protectiei concurentei si a intereselor consumatorilor, Consiliul Concurentei va infiinta si organiza Registrul ajutoarelor de stat. Sunt supuse inregistrarii toate ajutoarele de stat autorizate de Consiliul Concurentei, ajutoarele de stat exceptate de la obligatia notificarii potrivit art. 20 din Legea nr. 143/1999 privind ajutorul de stat, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ajutoarele cu caracter social si cele pentru inlaturarea efectelor cauzate de dezastre naturale sau de evenimente exceptionale reglementate de art. 2 alin. (2) din aceeasi lege. Regulamentul ajutoarelor de stat publicat in M. Of. nr. 564 din 1 iulie 2005 va intra in vigoare la 1 august 2005.

Gratuitate la metrou pentru persoanele cu handicap grav si pentru asistentii personali sau insotitorii acestora
In M. Of. nr. 566 din 1 iulie 2005 au fost date publicitatii Normele metodologice privind modalitatea de acordare a gratuitatii de transport cu metroul si cuantumul acestei gratuitati pentru persoanele cu handicap accentuat si grav si pentru asistentii personali sau insotitorii acestora. Beneficiarii OUG nr. 102/1999 pot folosi cartela magnetica numai insotita de actul de identitate si, dupa caz, de legitimatia de persoana cu handicap vizata la zi.

Extinderea fondului forestier
Prin Ordinul nr. 511 dat de ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, publicat in M. Of. nr. 596 din 11 iulie 2005, a fost aprobat Programul de extindere a fondului forestier national pe anul in curs. Regia Nationala a Padurilor – Romsilva va asigura pentru anul 2005, prin cumparare de terenuri, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, majorarea fondului forestier proprietate publica a statului.

Criterii de clasificare a unitatilor administrativ-teritoriale
Prin Hotararea Guvernului nr. 642, aparuta in M. Of. nr. 603 din 13 iulie 2005, au fost aprobate Criteriile de clasificare a unitatilor administrativ-teritoriale, institutiilor publice si operatorilor economici din punctul de vedere al protectiei civile, in functie de tipurile de riscuri specifice. Pe baza acestor criterii, precum si a procedurii stabilite in anexa de la acelasi act normativ, inspectoratele judetene si al municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta stabilesc incadrarea localitatilor, institutiilor publice si operatorilor economici in clasificarea din punct de vedere al protectiei civile, in functie de tipurile de riscuri specifice.

Denumiri comune internationale ale medicamentelor din Nomenclatorul de uz uman
Prin Hotararea de Guvern nr. 627, publicata in M. Of. nr. 621 din 18 iulie 2005, a fost modificata lista ce cuprinde denumirile comune internationale ale medicamentelor din Nomenclatorul medicamentelor de uz uman, de care beneficiaza asiguratii in tratamentul ambulatoriu, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala. Pentru persoanele prevazute in legi speciale, care beneficiaza de gratuitate suportata din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate in conditiile legii, procentul de compensare a medicamentelor corespunzatoare denumirilor comune internationale prevazute in sublistele A, B si C este de 100% din pretul de referinta. Medicii prescriu medicamentele din sublista A, B sau C sub forma denumirii comune internationale, cu exceptia cazurilor justificate medical in fisa medicala a pacientului.

Cele mai citite

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...
Ultima oră
Pe aceeași temă