13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialCum se îmbogăţesc ilegal medicii

Cum se îmbogăţesc ilegal medicii

O simplă aspirină, un antibiotic sau tratamente scumpe pentru boli grave.

Din toate acestea medicii constănţeni scot bani frumoşi. Recent mediatizatul scandal al medicului psihiatru al Clinicii de Psihiatrie Palazu Mare, care a fost descoperit de Garda Financiară Constanţa că a muncit, scriptic, 23 de ore din 24, că a eliberat zeci de reţete pe numele aceloraşi pacienţi şi astfel a produs, cu complicitatea unei farmacii, prejudicii de sute de mii de lei readuce în atenţia opiniei publice gravele probleme din sistemul sanitar.

Practic, nici una dintre instituţiile statului cu răspunderi în domeniu nu poate controla câtuşi de puţin afacerea cu reţete false. Medicii specialişti nu sunt singurii implicaţi în acest sistem de fraudă. 

Reţete pentru decedaţi

Nu mai departe, ultimul control de anvergură efectuat în prima parte a acestui an de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate la medicii de familie constănţeni a demonstrat că unii doctori nu se dau în lături de la nimic pentru a câştiga bani: 71 de medici au prescris reţete incorecte sau pe numele unor persoane decedate. În primele trei luni ale anului la nivelul judeţului Constanţa au fost eliberate un număr total de 81 de reţete prescrise pentru decedaţi, reţete care totalizează un prejudiciu de 56.650 de lei, de peste o sută de ori mai mult decât în cazul unor judeţe din vestul şi estul ţării.

De altfel, această sumă reprezintă aproape o treime din valoarea prejudiciului calculat în perioada de referinţă la nivel naţional, estimat la peste 160.000 de lei. Şi asta în condiţiile în care au fost luate la puricat doar reţetele eliberate în primele trei luni ale anului. Raportat la 12 luni rezultatul controlalelor arată că numai medicii de familie constănţeni au prejudiciat statul cu 200.000 de lei, în condiţiile în care medicamentele eliberate fictiv de către aceştia sunt de obicei, cele mai ieftine de pe piaţă. De altfel, chiar şi comisarii financiari s-au arătat surprinşi de valoarea prejudiciului pe care îl pot produce medicii.

Prejudiciu de ordinul milioanelor de lei

Din primele rezultate ale controlului de la Constanţa a rezultat că reţetele dubioase eliberate de medicii specialişti au valori cuprinse între 800 şi 40.000 de lei, situaţie în care se poate prezuma că valoarea prejudiciului produs statului este în fiecare an de ordinul milioanelor de lei. Şi ce este cel mai rău, aşa cum am menţionat mai sus, instituţiile statului nu sunt capabile să controleze fenomenul.

Potrivit Casei de Asigurări de Sănătate Constanţa, în prezent la nivelul judeţului nu există o situaţie clară a numărului de reţete eliberate de medici. Practic, după cum suspectează şi comisarii financiari, dacă medicul este în legătură cu farmacia, se pot elibera reţete chiar şi fără ca medicamentul prescris să existe efectiv în farmacie. În baza de date a Colegiului Medicilor Constanţa sunt înscrişi aproape 2.000 de medici, fiecare dintre aceştia putând, teoretic, să elibereze reţete fără acoperire. 

Cele mai citite

Ministrul Finanțelor va prelungi plafonarea RCA până la 30 iunie

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că va prelungi plafonarea tarifelor pentru asigurările RCA (de răspundere civilă auto), plafonare care urma să ia sfârșit...

Pui vopsit, pentru a părea proaspăt. Avertismentul șefului ANPC. FOTO

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertizează, în această dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui, pentru a o face să...

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...
Ultima oră
Pe aceeași temă