12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCum să faci cicloturism: la mare, pe două roţi

Cum să faci cicloturism: la mare, pe două roţi

Turiştii care vor să scape de aglomeraţia staţiunilor, dar şi să descopere locuri inedite din întreaga Dobroge, pot apela la o plimbare cu bicicleta.

Bară la bară pe Autostrada Soarelui. Caniculă, poluare, nervi, cu toate acestea începe  sejurul fiecărui român atunci când vine la mare. Pentru cei pasionaţi de mişcare în aer liber şi natură, există o variantă mult mai confortabilă şi plăcută în acelaşi timp. Unii cred că este o nebunie să pleci cu bicicleta la mare, alţii, dimpotrivă, spun că merită să încerci măcar o dată. E drept că, cel puţin pe litoral, este o adevărată aventură să mergi cu bicicleta pe drumurile publice, însă, dacă sunteţi în concediu şi vreţi să scăpaţi măcar pentru câteva ore de forfota din staţiuni, puteţi închiria o bicicletă şi să faceţi un tur prin localităţile învecinate.

Litoralul, la… pedală

Cei care frecventau litoralul românesc înainte de 1989 îşi amintesc cu siguranţă de bicicletele duble, în fapt două biciclete normale sudate între ele. Deşi erau urâte, se defectau des şi trebuia să ai mare grijă în curbe, „dublele” erau preferate de mulţi turişti. Centrele de închiriere erau la tot pasul pe litoral, însă nu aveai voie să pleci prea departe cu bicicletele statului. Acum situaţia s-a schimbat considerabil, în sensul că oferta s-a diversificat, vechile „duble” au fost înlocuite de bicicletele în tandem, mult mai performante, însă în condiţiile aglomeraţiei de pe litoral este din ce în ce mai greu să te simţi bine pedalând. Tocmai de aceea, cicliştii profesionişti sau amatori preferă zonele mai puţin aglomerate, respectiv obiectivele de interes turistic sau istoric de care litoralul nu duce lipsă. De alt­fel, dacă nu aveţi probleme de sănătate, într-o singură zi puteţi vizita zona muntoasă a judeţului, faceţi un popas la Cheia şi vă întoarceţi seara la hotel. Cei care s-au cazat în sudul litoralului pot vizita rezervaţia de la Limanu, Peştera Dacilor şi alte obiective de interes. Un alt traseu include zona veche a municipiului Constanţa, Piaţa Ovidiu, însă este destul de greu de ajuns acolo în condiţiile traficului supraaglomerat. Din păcate pentru vizitatorii rivierei româneşti, staţiunile nu dispun de facilităţi pentru deplasarea în condiţii de siguranţă a bicicliştilor. Tocmai de aceea specialiştii recomandă zonele mai puţin circulate.

I’Velo, plimbări gratuite

Cum toţi proprietarii centrelor de închiriere biciclete se plâng că anul acesta nu le merg afacerile din cauza lipsei de bani, singurul astfel de obiectiv care nu duce lipsă de clienţi este  I’Velo Mamaia.

Centrul va oferă 150 de biciclete noi, cu care vă puteţi plimba gratuit. Bicicletele I’Velo pot fi închiriate zilnic între 10.00 şi 22.00. Închirierea se va face pe baza unui act de identitate, iar perioada maximă pentru o plimbare este de două ore. I’Velo este primul proiect naţional de bike-sharing gratuit din România, demarat sub patronajul Ministerului Mediului şi Pădurilor. Oricum, şi de această dată bulgarii ne-au luat-o înainte, pentru că o mulţime de hoteluri din ţara vecină oferă gratis sau contra cost biciclete pentru activităţi de cicloturism. 

Turul Mării Negre

Cu 38 de euro pe zi puteţi face parte dintr-un grup de ciclişti care vor străbate litoralul pe două roţi. În preţ sunt incluse asistenţa tehnică, asistenţă medicală, hărţi, instructaj de specialitate, masă pescărească şi o zi în care veţi putea vedea plajele sălbatice, falezele abrupte şi zonele puţin cunoscute ale litoralului românesc.

Străinii vin cu „bicla” de acasă

Turiştii străini care se cazează pe litoral preferă să-şi transporte cu autoturismul sau rulota propriile biciclete, cu care se plimbă apoi pe litoral, sau pur şi simplu îşi cumpără una nouă de pe litoral. Preţurile încep de la 300-400 de lei, în cazul produselor chinezeşti, şi ajung până la 2.500 lei, în cazul bicicletelor performante tandem. Acestea din urmă sunt preferatele străinilor, în principal datorită avantajelor oferite de poziţionarea celor două locuri comparativ cu bicicletele normale.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă