13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialCum au pus pe jar trei braconieri o armată de oameni

Cum au pus pe jar trei braconieri o armată de oameni

femeie a sunat la 112, miercuri seară, pentru a anunța că trei persoane ar fi căzut în lacul Siutghiol. Locuia într-unul din blocurile din zonă și i-a văzut pe bărbați pe lacul înghețat, la o distanță apreciabilă de țărm. Evenimentul venea la numai câteva săptămâni de la prăbușirea elicopterului SMURD în același lac. Apelul a fost tratat cu maximă urgență, mai ales că afară erau circa minus zece grade Celsius, iar durata de supraviețuire în apa rece a lacului era de numai câteva minute.“

Acțiunea de căutare-salvare a fost demarată imediat după primirea unui apel la 112 prin care o femeie anunța că trei bărbați au căzut în lacul Siutghiol. Operațiunea a fost coordonată de Centrul Național de Coordonare Integrată a Intervențiilor de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, fiind implicate efective și mijloace de la Ins­pectoratul pentru Situații de Urgență Constanța, Poliția de Frontieră, Serviciul Județean de Ambulanță și de la Ministerul Apărării Naționale“, au precizat reprezentanții ISU Dobrogea.

La fața locului au ajuns două elicoptere, care să îi caute pe dispăruți. Este vorba despre un elicopter Puma Naval, care aparţine Ministerului Apărării Naţionale, și unul care aparține unei firme private. La fața locului au ajuns patru autospeciale ale Serviciului Județean de Ambulanță Constanța, iar pe lac au fost trimise mai multe bărci de salvare. În paralel cu acțiunile de căutare, structurile Ministerului Afacerilor Interne au desfășurat și alte activități conexe în urma cărora au fost identificați cei trei bărbați care s-au aflat pe lac.

Desfășurarea tuturor acțiunilor derulate după primirea apelului de la 112 a fost comunicată permanent Centrului Național de Coordonare Integrată a Intervențiilor și viceprim-ministrului pentru securitate națională, Gabriel Oprea. În total, circa 150 de persoane au participat la acțiunea de salvare, în condiții extrem de dificile: ger puternic și vânt tăios.

Au fugit de salvatori

Atunci când toată lumea se aștepta la ce e mai rău, cei trei bărbați au fost găsiți vii și nevătămați, pe partea cealaltă a lacului, în dreptul localității Ovidiu. „Era vorba despre o persoană descoperită de Poliţie, care a fost acolo la braconaj şi a spus că a fost cu alte două persoane. Toţi trei au recunoscut că au fost acolo, dar că au plecat când au văzut că vin maşini de intervenţie.

Operaţiunea de salvare a fost încheiată, pentru că s-au identificat persoanele respective. Persoanele respective au fugit şi nu au mai anunţat pe nimeni, iar noi am continuat pentru că nu aveam siguranţa că cele trei persoane sunt în siguranţă. După ce primul a fost găsit de poliţie şi apoi ceilalţi doi, s-a renunţat la salvare“, a explicat secretarul de stat Raed Arafat, la Realitatea TV.

În aceste zile, o bună parte din lacul Siutghiol este înghețat, prilej numai bun pentru braconieri să pescuiască la copcă.

Decizia de sistare a misiunii a fost luată de șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al judeţului Constanța, în calitate de șef al intervenției. Raed Arafat a mai spus că alarma de la 112 nu poate fi considerată alarmă falsă, deoarece “doamna care a anunţat a făcut-o cu bună credinţă“. Potrivit unor surse neoficiale, cei trei indivizi care au pus pe jar o întreagă armată de salvatori sunt Cornel Cilioaică, Adrian Florea şi Vasile Valeriu Liseanu. Primul dintre ei este și unul dintre cei care a ajuns printre primii, înaintea celor de la ISU, la epava elicopterului SMURD căzut, luna trecută, în lacul Siutghiol.  

Cele mai citite

Se schimbă legea creditelor. Dobânzile nu pot fi mai mult decât dublul sumei împrumutate

Legea care plafonează dobânzile practicate de instituțiile financiare nonbancare și limitează creanțele pe care le solicită recuperatorii a fost votată azi în plenul Camerei...

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023, iar cifra de afaceri a ajuns la 1,6 miliarde de lei,...

Facturi mai mici la gaze și electricitatea de la 1 aprilie. Ministrul energiei anunță noi scheme de plafonare

Ministerul Energiei se pregăteşte săptămâna aceasta de o optimizare a schemei de compensare/plafonare prin care facturile la energie şi gaze s-ar mai putea ieftini,...
Ultima oră
Pe aceeași temă