Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Cronica Bucurestilor (1512-1947)

O Cronica a Bucurestilor, intocmita din document si sentiment de Gheorghe Parusi, cuprinde in cele peste 300 de pagini, din care un caiet foto color si doua caiete de fotografii alb-negru, cateva secole de viata pe malurile Dambovicioarei. ...

Share

Magda Antoniu 0 comentarii

26.07.2005 - 00:00
O Cronica a Bucurestilor, intocmita din document si sentiment de Gheorghe Parusi, cuprinde in cele peste 300 de pagini, din care un caiet foto color si doua caiete de fotografii alb-negru, cateva secole de viata pe malurile Dambovicioarei.

Sunt prezentate case, biserici, familia, portul, ceremonia, limba, petrecerea, precum si ecoul evenimentelor tarii in existenta localnicilor. Autorul marturiseste ca a construit din note si observatii, articole si documente Ð datorate unor autori ce se deosebesc mereu prin educatie si capacitati de perceptie si interpretare Ð o posibila cronica a orasului de la 1512 pana la 1947. Daca prima parte a volumului constituie Cronica documentara, partea a doua, intitulata Cronica sentimentala, este o suita de amintiri. Textele, ordonate de data aceasta alfabetic, dupa numele autorilor, permit doar o datare aproximativa si au tonalitatea nostalgica specifica evocarilor. Termenii arhaici si regionali sunt explicati de Gheorghe Parusi intr-un glosar aflat la sfarsitul cartii. Fondul iconografic a fost stabilit pe baza a numeroase carti si publicatii editate in tara si strainatate. I s-au adaugat fotografiile realizate de autor in deceniile 7, 8 si 9 ale secolului trecut. Cateva zeci de fotografii, carti postale, gravuri si texte din reviste satirice aparute intre anii 1860 si 1880 provin de la Serviciul Colectii Speciale ale Bibliotecii Nationale si de la Biblioteca Academiei.
Incantatoare sunt amintirile despre casele in care au locuit, despre strazi, mahalale si vremurile copilariei in Bucuresti ce poarta semnaturile unor personalitati Ð Tudor Arghezi, Constantin Bacalbasa, Ion Alexandru Basarabescu, Ioachim Botez, Serban Cioculescu, Constantin C. Giurescu, Paul Emil Miclescu, George Potra, Iuliu I. Rosca, A.P. Samson, Constantin Severeanu, Barbu Solacolu, Henri Stahl, Radu Seinescu, Henri Zweifel.
Autorul volumului, Gheorghe Parusi, absolvent al Filologiei in cadrul Universitatii Bucuresti in 1962, a fost profesor, secretar de redactie, apoi bibliotecar la Biblioteca Academiei intre 1972 si 1999, ocupandu-se de catalogarea cartilor si publicand articole de specialitate. Indragostit de Capitala, i-a cercetat decenii de-a randul atat documentele, cat si locurile pitoresti, strazile, cladirile, monumentele, fiind martor al demolarilor natange din "epoca de aur". Cartea a aparut datorita editurii "compania", in conditii grafice deosebite.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...