8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialCriza de gimnaste la "scoala campioanelor"

Criza de gimnaste la “scoala campioanelor”

De la an la an, numarul fetitelor care se inscriu in cele doua clase cu specific de gimnastica de la Colegiului National Sportiv “Cetate” Deva a scazut vertiginos.
In urma cu cativa ani, la poarta scolii era aglomeratie mare. Acum, insa, putine copile mai vor sa-i calce pe urme Nadiei Comaneci.

Aceasta situatie ii ingrijoreaza pe antrenorii de gimnastica si afecteaza serios procesul de selectie al acestei discipline sportive care este pentru Romania o adevarata mina de aur.
Concret, dupa prima selectie care a avut loc la inceputul lunii iunie, doar 30 din cele 50 de locuri care vor compune clasele intai pentru anul scolar 2005-2006 au fost ocupate.
Desi in 4 septembrie va mai avea loc o actiune de selectie pentru micutele gimnaste, iar in perioada de vacanta lista de inscrieri a fost deschisa in permanenta, conducatorii institutiei scolare sunt sceptici in ceea ce priveste ocuparea in totalitate a locurilor ramase vacante.
Asta, in conditiile in care la inceputul anilor '80, antrenorii de gimnastica de la centrul din Deva faceau cu greu fata afluentei de fetite venite din toate colturile tarii in speranta ca vor calca pe urmele Nadiei Comaneci.

Motive obiective

Desi admit ca scaderea numarulului copiilor care sunt interesati sa imbratiseze o cariera in gimnastica este o problema, acest fapt nu a surprins conducerea institutiei de invatamant.
“Nu numai scoala noastra se confrunta cu aceasta problema. In ultimii ani, toate institutiile scolare din tara au fost nevoite sa isi restructureze planul de scolarizare. In cazul nostru, conform datelor remise de Directia Judeteana de Statistica Hunedoara, situatia nu se va stabiliza prea curand. Acesta stare ne ingrijoreaza si in acelasi timp ne depaseste”, a declarat directorul adjunct al Colegiului National Sportiv “Cetate”, Adrian Liga.
“Scoala noastra este una vocativa. Copiii care doresc sa invete la noi trebuie sa aiba aptitudini pentru sport si, in special special pentru gimnastica. Ei sunt inscrisi numai dupa ce vor fi supusi unei selectii riguroase”, a mai spus Liga. El este de parere ca un alt motiv pentru care scoala campioanelor nu mai are cautare este si nivelul de trai foarte scazut din Romania.
“Desi sumele percepute pentru cazare si masa sunt modice, putine familii din judetele limitrofe Hunedoarei se incumeta sa isi inscrie fetitele la scoala noastra. Sunt si cazuri in care dupa un an scolar parintii isi muta odraslele de la noi, la o alta unitate scolara, cat mai aproape de casa, deoarece au pot sa ii mai sustina financiar”, a adaugat directorul.

Inca o incercare

Duminica, 4 septembrie, Colegiul National Sportiv “Cetate” Deva va organiza o selectie pentru copiii prescolari, in vederea inscrierii acestora in clasa intai la disciplina gimnastica.
Copiii vor fi insotiti obligatoriu de parinti, care trebuie sa prezinte certificatul de nastere si fisa medicala a minorilor, plus o adeverinta de la medicul de familie care sa certifice ca sunt apti pentru efort fizic si, bineinteles, echipament sportiv. Testarea copiilor va incepe la ora 8.30.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă