15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCredit de 500.000 de euro pentru relansarea "Vitrometan" SA

Credit de 500.000 de euro pentru relansarea “Vitrometan” SA

Doua adunari generale a actionarilor sunt programate sa aiba loc in data de 26 iulie la SC “Vitrometan” SA Medias (judetul Sibiu). Astfel, in prima AGA va fi supusa aprobarii actionarilor revocarea din functie a actualului administrator si director general Daniela Roxana Andron.

De asemenea, va fi efectuata descarcarea de gestiune pentru activitatea prestata de aceasta si desemnarea unui alt manager general al firmei producatoare de cristaluri si obiecte de sticlarie. In cadrul unei a doua adunari, cu caracter extraordinar, actionarii firmei sunt chemati sa aprobe proiectul actionarului majoritar german Horst Bauling de creditare din resursele proprii ale firmei cu suma de 500.000 de euro.
Banii, potrivit investitorului strain care face propunerea, sunt absolut necesari pentru continuarea programului de investitii in tehnologie moderna de lucru si pentru redresarea economica a fabricii. Horst Bauling este pregatit sa transfere in conturile de dezvoltare ale “Vitrometan” intreaga suma de 500.000 de euro (proveniti din conturile societatii germane “Deru Glasswarenvertrieb GmbH” Germania, una din celelalte companii din industria sticlei controlate de familia Bauling), dar a solicitat depunerea drept garantie din partea societatii romane a mai multor active ale firmei. Intre acestea se afla terenul pe care se afla construite halele de productie, cuptoarele, depozitele si atelierele tehnice ale “Vitrometan”, si chiar parcul amenajat in incinta societatii.
Deciziile ce vor fi luate in cadrul adunarilor generale de marti vor atarna greu in planurile de viitor ale firmei, aflata acum intr-o situatie economica precara. De cateva saptamani, in cadrul companiei producatoare de cristaluri au avut loc concedieri de personal, masuri de reducere a personalului de lucru, aparute pe fondul inrautatirii generalizate la nivel national a mediului economic ca urmare a scumpirilor repetate ale preturilor la resursele naturale intre care gazul metan (element de stricta necesitate si mare consum in industria sticlei) si energie electrica.
Majorarea sumelor la facturile pentru consumul de gaz metan constituie, de altfel, una dintre nemultumirile perpetue ale investitorului german Horst Bauling, cel care a solicitat in repetate randuri Ministerului Economiei si Comertului elaborarea unei strategii de protectie a producatorilor romani din industria sticlei. Sectorul depinde de consumul de gaz metan, iar orice scumpire a acestei resurse produce in lant cresterea costurilor de productie si a preturilor pentru produsele finite.
Lipsa de strategie la nivel ministerial a impiedicat deocamdata identificarea unor solutii pentru rezolvarea starii de fapt, iar societatile din domeniu se confrunta cu greutati din aceasta cauza. In ceea ce il priveste pe patronul strain de la “Vitrometan”, in rarele sale aparitii publice, acesta s-a aratat mereu preocupat de situatia economica din Romania si de posibilele perspective de inchidere a activitatii societatii.
Deocamdata insa, o decizie radicala in acest sens nu a fost promovata si este putin probabil ca un asemenea lucru sa se intample in perioada urmatoare, mai ales ca investitorul german se arata dispus sa mai faca inca o “injectie” de capital pentru redresarea si dezvoltarea activitatilor de productie ale fabricii din Medias, una dintre cele mai mari companii private ramasa in activitate in industria sibiana dupa anii 1990.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Bulgaria: Captură de heroină de aproape 8,5 milioane euro într-un camion ce venea din Iran către Europa de Vest

Heroina era ascunsă în 618 pachete în interiorul celor 156 de saltele de dormit declarate oficial şi transportate în camion. Oficialii au evaluat captura...
Ultima oră
Pe aceeași temă