Corp de garda in costume de epoca

- Proiectul face parte din planul municipalitatii de transformare a Cetatii Alba Iulia intr-un punct turistic de mare interes.Administratia locala din municipiul Alba Iulia continua si in 2009 demersurile pentru transformarea Cetatii ...

Share

Dorin Timonea 0 comentarii

29.12.2008 - 00:00
- Proiectul face parte din planul municipalitatii de transformare a Cetatii Alba Iulia intr-un punct turistic de mare interes.

Administratia locala din municipiul Alba Iulia continua si in 2009 demersurile pentru transformarea Cetatii Vauban intr-o atractie turistica. In parteneriat cu societatea care deruleaza de cativa ani lucrari importante de revitalizare a spatiilor din incinta Cetatii, Primaria si Consiliul local Alba Iulia au avizat un proiect de colaborare in valoare de 16 milioane lei (16 miliarde lei vechi). 9,43 milioane lei ar urma sa fie alocati de la bugetul local, iar restul de 6,57 milioane lei vor fi cheltuiti de firma "Grup Corint" SA. Proiectul de parteneriat continua Traseul celor Trei Fortificatii si restaurarea Portilor I, III si IV ale Cetatii. In primele trei luni ale anului 2009, ar urma sa fie organizat un corp de garda in costume de epoca pe traseul portilor, ca element de atractie pentru turisti. Apoi, partenerii vor organizarea unui punct de informatii turistice ca centru de plecare pe traseele din incinta monumentului, stabilirea traseelor din interiorul Cetatii, dezvoltarea panotajelor pe drumurile principale din afara municipiului care sa semnalizeze obiectivul si dezvoltarea panotajelor din interiorul municipiului Alba Iulia, care sa indice accesul care punctul de informatii turistice. In a doua parte a anului, ar urma sa aiba loc infiintarea unei fundatii culturale care sa aiba drept scop promovarea imaginii Cetatii Vauban, participarea la targuri de turism si stabilirea unei strategii pe termen lung pentru dezvoltarea turismului pe plan local. Cel mai inedit element al proiectului il reprezinta "garda traseului portilor". Initiatorii preconizeaza un ritual zilnic de schimbare a garzii, la cele trei porti ale Cetatii. "Prezenta permanenta a ostenilor garzii va da viata portilor si va constitui in acelasi timp un element esential de reclama", a declarat Daniel Sabau, initiatorul proiectului de parteneriat public-privat.

ATRACTIE

Sediul garzii va fi in incinta Portii a III-a ansamblu monumental a carui restaurare va fi finalizata in curand prin inaugurarea podului mobil, refacut dupa proiectul vechi de aproape 300 de ani. "Aflata la sfarsitul unui proces lung de restaurare, Poarta a III-a va constitui punctual principal de atractie al turistilor in Cetate. Monumentalitatea formelor arhitecturale, multimea componentelor artistice din piatra, ineditul pod ridicator si prezenta garzii vor constitui un ansamblu deosebit", a mai spus Daniel Sabau. Membrii garzii vor fi imbracati cu haine specifice regimentelor de granita austriece din anii 1732, formate din romanii banateni si ardeleni.

Citește totul despre:

Comentarii