13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialContractul de ucenicie

Contractul de ucenicie

Raspunsul la intrebarea doamnei Otilia Predescu din Bucuresti, referitor la ucenicia la locul de munca si la inregistrarea contractelor individuale de munca ale ucenicilor, se gaseste chiar in Legea privind ucenicia la locul de munca, publicata in M.O. nr. 907 din 11.10.2005.
Conform actului normativ amintit, contractul de ucenicie la locul de munca se incheie obligatoriu in forma scrisa si se inregistreaza in termen de 20 de zile la inspectoratul teritorial de munca judetean, respectiv al municipiului Bucuresti. Obligatia de incheiere a contractului de ucenicie la locul de munca revine angajatorului. Contractul de ucenicie, pe langa elementele obligatorii ale contractului de munca, cuprinde urmatoarele clauze cu privire la calificarea, respectiv competentele pe care urmeaza sa le dobandeasca ucenicul; numele maistrului de ucenicie si calificarea acestuia; locul in care se desfasoara activitatea de formare profesionala; repartizarea programului de pregatire practica si a celui de pregatire teoretica; durata necesara obtinerii calificarii sau competentelor; avantajele in natura acordate ucenicului. Drepturile si oligatiile angajatorului si ale ucenicului se stabilesc prin contractul de ucenicie la locul de munca, ce se completeaza cu prevederile din cuprinsul contractului colectiv de munca aplicabil si prin regulamentele interne, dupa caz.

Instantele judecatoresti specializate in procese funciare sunt functionale

Referitor la intrebarea cititorului nostru I. Gheorghe referitoare la functionarea tribunalelor pentru litigiile funciare, din raspunsul primit de la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale am retinut urmatoarele:
“Conform art. 2 alin. (2) din titlul XIII – Accelerarea judecatilor in materia restituirii proprietatilor funciare, procesele funciare se vor solutiona de catre complete specializate din cadrul instantelor judecatoresti deja existente. Mentionam ca, potrivit dispozitiilor art. 5 din Legea nr. 304/2005 privind organizarea judiciara, Ministerul Justitiei asigura buna organizare si administrare a justitiei ca serviciu public, Ministerul Agriculturii nu are competente in acest sens. De asemenea, Titlul XVI al Legii nr. 247/2005 modifica si completeaza Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara cu referire la completele specializate mai sus amintite. Din coroborarea dispozitiilor la care ne-am referit anterior rezulta ca instantele judecatoresti cu complete specializate in solutionarea proceselor funciare exista si sunt functionale.”

Minorii au fost identificati

Domnul Ionescu Virgil din Bucuresti ni s-a adresat cu rugamintea de a interveni la Sectia 7 Politie ca sa i se trimita o copie dupa procesul verbal intocmit de politistul Traistaru si semnat de dansul in legatura cu un furt efectuat de niste minori in curtea dumnealui, intrucat pana in prezent la petitiile efectuate nu a primit nici un raspuns. Pentru rezolvarea acestei probleme ne-am adresat Ministerului Administratiei si Internelor, respectiv Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, care ne-a transmis urmatorul raspuns:
“Reclamatia adresata Sectiei 7 Politie la care se refera petentul a fost inregistrata sub nr. 1.206.562/12.08.2005, iar in urma verficarilor efectuate minorii au fost identificati si audiati, acestia mentionand ca nu au sustras piese din garaj, cum afirma domnul Ionescu Virgil, ci au aruncat cu pietre in curtea acestuia. Aceste aspecte au fost consemnate intr-un proces-verbal de catre agentul de politie care s-a deplasat la fata locului, iar masurile luate au fost comunicate petentului atat verbal, cat si in scris cu adresa nr. 1.206.562/7.09.2005, in sensul ca cei in cauza au fost atentionati cu privire la comportamentul pe care l-au avut fata de el si la respectarea normelor de convietuire sociala. Toate acestea au fost comunicate semnatarului petitiilor”.

Detasarea judecatorilor si procurorilor

Raspunsul la intrebarea dumneavoastra, stimata doamna Marina Logofatu din Slatina, se gaseste in Regulamentul privind transferul si detasarea judecatorilor si procurorilor, publicat in MO nr. 984 din 7 nov. din 2005.
Detasarea judecatorilor la alte instante si a procurorilor la alte parchete se dispune de sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii, cu acordul scris al acestora, la cererea conducatorului instantei sau al parchetului la care se doreste detasarea. Cererea de detasare va fi depusa la Consiliul Superior al Magistraturii, insotita de acordul scris al judecatorului sau al procurorului a carui detasare se solicita si de punctul de vedere al conducatorului instantei la care se doreste detasarea. Detasarea judecatorului sau procurorului poate inceta anterior datei pentru care a fost dispusa prin hotararea sectiei corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii, la cererea celui care a solicitat detasarea ori la cererea judecatorului sau a procurorului detasat, cu acodul scris al celui care a solicitat detasarea.

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă