Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Contraatacul poliţiştilor de frontieră

2011 este anul traficanţilor de ţigări la malul mării. Numai ultima captură a poliţiştilor de frontieră şi a vameşilor constănţeni de la începutul acestei săptămâni totalizează cât întreaga cantitate de ...

Share

Darius Martinescu 0 comentarii

16.02.2011 - 21:39

2011 este anul traficanţilor de ţigări la malul mării. Numai ultima captură a poliţiştilor de frontieră şi a vameşilor constănţeni de la începutul acestei săptămâni totalizează cât întreaga cantitate de ţigări confiscată pe tot parcursul anului trecut.

Fără a avea o legătură directă cu operaţiunile anticorupţie în rândul instituţiilor vamale şi structurilor poliţiei de frontieră, operaţiunile acestor instituţii desfăşurate de la începutul anului şi până în prezent la malul mării au dus la descoperirea a două transporturi importante de ţigări.

Luna şi containerul

Ultima descoperire datează din 14 februarie, atunci când oamenii legii au descoperit la bordul unei nave acostate în Portul Constanţa 12,4 milioane de ţigarete de contrabandă, în valoare de peste 6 milioane lei. La bordul unei nave turceşti a fost descoperit un autotractor cu o semiremorcă şi aproximativ 1.250 cutii, conţinând fiecare 10.000 ţigarete marca „Marble". Din declaraţiile comandantului navei şi din documentele prezentate a reieşit că ţigările provin din Georgia şi urmau să fie preluate de o societate comercială din Brăila şi depuse în regim de antrepozit vamal din zona liberă Constanţa. Întreaga cantitate de ţigări, evaluată la 6.235.760 lei, a fost reţinută şi predată pe bază de proces-verbal unui comisionar vamal, sub suspiciunea de a fi contrafăcute, iar autotrenul cu semiremorca a fost indisponibilizat, în vederea continuării cercetărilor.

„Ţigările contrafăcute nu respectă normele privind comercializarea în UE. Acestea sunt vândute la preţ de dumpimg comparativ cu cele originale", a precizat comisarul-şef Adrian Burcea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Constanţa. Interesant este că, spre deosebire de precedentele capturi, de această dată containerul nu era descărcat de pe vapor şi preluat de tir, ci autotrenul se afla deja la bordul navei, fiind pregătit să plece imediat după descărcare.

Ianuarie, capturi de peste 10 milioane lei

Prima lună a acestui an a adus cea mai importantă captură de ţigări. Este vorba despre două containere ce totalizează peste 24 milioane de ţigări. Valoarea mărfii este de 10.440.000 lei. Însumate, capturile de până acum totalizează peste 36 milioane de ţigări. Spre comparaţie, potrivit bilanţului instituţiei pe anul trecut, pe întreg parcursul lui 2010 s-au întreprins măsuri ce s-au concretizat în descoperirea a 1.167 baxuri cu ţigări, adică mai puţin decât ultima captură din această lună.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IJPF, creşterea considerabilă a cantităţilor descoperite se datorează faptului că inspectoratul a preluat atribuţiile fostei Direcţii Operative Porturi Maritime, care până anul trecut a fost responsabilă cu controlul şi securizarea porturilor. Potrivit analizelor efectuate de specialiştii Poliţiei de Frontieră, transporturile mari de ţigări nu sunt destinate pieţei interne, zona liberă din Portul Constanţa fiind doar un punct de tranzit.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...