Constructia salii de sport din Lancram, reluata dupa un an de scandaluri si proteste

Testamentul poetului Lucian Blaga nu a invins, pana la urma, programele guvernamentale. Desi in urma cu o luna, ministrul Culturii si Cultelor, Mona Musca, a solicitat, oficial, demolarea salii de sport din Lancram (judetul Alba), construita in ...

Share

Dorin Timonea 0 comentarii

04.06.2005 - 00:00
Testamentul poetului Lucian Blaga nu a invins, pana la urma, programele guvernamentale. Desi in urma cu o luna, ministrul Culturii si Cultelor, Mona Musca, a solicitat, oficial, demolarea salii de sport din Lancram (judetul Alba), construita in apropierea mormantului filozofului, in ultimele zile au fost reluate lucrarile de finalizare a investitiei.
Muncitorii firmei care a castigat licitatia, organizata de Compania Nationala de Investitii privind constructia obiectivului, au reusit sa ridice peretii imobilului. Aceasta, dupa ce mai bine de un an sala de sport din Lancram a ramas la stadiul unui schelet metalic care strajuia mormantul poetului.
Scandalul a fost declansat de protestul a peste 250 de intelectuali romani care au reclamat ca prin ridicarea acestei cladiri nu mai este respectat testamentul lui Lucian Blaga. Poetul a dorit sa fie inmormantat in curtea bisericii intr-o zona cu vizibilitate la Rapa Rosie, cunoscut monument al naturii din apropierea municipiului Sebes. Oamenii de cultura au sustinut ca, prin ridicarea salii de sport, se incalca dorinta poetului, in conditiile in care Rapa Rosie nu mai poate fi vazuta de langa locul unde isi doarme somnul vesnic marele filozof.
"Construirea unei sali de sport in imediata vecinatate a mormantului poetului, cu incalcarea tuturor normelor care protejeaza un monument istoric, este un act de trivialitate morala, pe care fostul ministru al Culturii (Razvan Theodorescu - n. r.) l-a tolerat inexplicabil. In momentul in care am preluat functia de ministru m-am trezit intr-o situatie greu de gestionat. Costurile constructiei fusesera de 4 miliarde lei din bani publici. Demontarea costa alte 3 miliarde, in total 7 miliarde din banii contribuabililor. Convinsa fiind ca singurul lucru nenegociabil intr-o societate este respectarea legii, m-am adresat celor in drept sa solutioneze problema, Comisia Regionala a Monumentelor Istorice. Comisia a constatat ce era deja stiut, amplasarea ilegala a salii de sport si nulitatea autorizatiei de construire, emise fara avizul Ministerului Culturii. Astfel, comisia a refuzat emiterea unui aviz retroactiv", a declarat, la mijlocul lunii mai 2005, Mona Musca.
Ulterior, demnitarul a transmis o scrisoare Primariei Sebes, Prefecturii Alba si Consiliului Judetean prin care a solicitat demolarea salii de sport. Consiliul Local Sebes a refuzat, insa, sa puna in aplicare dorinta ministrului Culturii, pe motiv ca terenul pe care se construieste imobilul a fost transmis in administrarea Companiei Nationale de Investitii.
Ca urmare a refuzului administratiei locale de a demola cladirea si, probabil, a unei decizii similare luate la nivelul Companiei Nationale de Investitii, lucrarile la sala de sport din Lancram au fost reluate.

Citește totul despre:

Comentarii