Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Constanta, orasul contrastelor economice

Municipiul Constanta este "rupt" din punct de vedere al dezvoltarii economice. Zona costiera este bogata, ofera servicii, comert si turism, dar tot aici exista bani negri care nu se vad in economia reala. In schimb, zona industriala a murit. Cu ...

Share

Cristian Hagi 0 comentarii

07.06.2005 - 00:00
Municipiul Constanta este "rupt" din punct de vedere al dezvoltarii economice. Zona costiera este bogata, ofera servicii, comert si turism, dar tot aici exista bani negri care nu se vad in economia reala. In schimb, zona industriala a murit. Cu exceptia produselor de panificatie si a uleiului, orasul nostru nu mai produce nimic, spune presedintele Patronatului Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Iulian Groposila, acelasi care, luna trecuta, anuntase ca integrarea in Uniunea Europeana va avea efect de tsunami asupra economiei romanesti.

Turismul, singura sansa

"Noi nu vom putea trai bine in aceste conditii, pentru ca avem turism numai doua luni pe an", spune Groposila, care vede totusi o solutie: reechilibrarea economica a orasului prin crearea de locuri de munca in zona industriala. O alta sansa este Portul Constanta, despre care seful PIMM spune ca este data de Dumnezeu, intrebandu-se retoric ce s-ar fi intamplat daca Marea Neagra ar fi fost situata in... Covasna, nu in Constanta. Solutia reala a salvarii economice este crearea unui numar cat mai mare de IMM-uri, care se pot plia rapid pe cerintele unei economii in schimbare. In Italia, de exemplu, peste 95% din intreprinderi sunt IMM-uri care au sub 10 angajati.

La coada vacii

Reprezentantii PIMM Constanta spun acum ca integrarea in Uniunea Europena are si amenintari, dar si oportunitati. In domenii precum procesarea alimentara, conditiile actuale sunt dezastruoase. Retehnologizarea pentru a atinge standardele de calitate presupune, de exemplu, achizitia de mulgatori automate, caci vacile nu vor mai putea fi mulse cu mana, spune Groposila. Un astfel de aparat costa aproximativ 1.000 de euro. Implementarea unui management al calitatii este obligatorie pentru supravietuirea pe piata comuna. Oportunitatile sunt date de fondurile alocate Romaniei. Dupa integrare, Romania va avea la dispozitie fonduri de dezvoltare in valoare de aproximativ 3 miliarde de dolari.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...