15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialConstanţa: Mai mulţi bărbaţi au făcut test HIV după ce o prostituată...

Constanţa: Mai mulţi bărbaţi au făcut test HIV după ce o prostituată a fost depistată pozitiv

Mai mulţi bărbaţi au solicitat, în ultimele zile, să fie testaţi HIV/SIDA, după ce o fată de 13 ani, obligată să se prostitueze, în Constanţa, a fost depistată cu HIV, unul dintre teste ieşind “reactiv”, ceea ce presupune investigaţii suplimentare, transmite corespondentul Mediafax.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa, mai mulţi bărbaţi au venit, în ultimele zile, la un centru al Fundaţiei Baylor Marea Neagră pentru a fi testaţi HIV, iar în unele cazuri, la consilierea care se face obligatoriu după testare, unii dintre ei ar fi declarat că ar fi avut raporturi sexuale neprotejate cu o minoră.

Pentru unul dintre aceşti pacienţi testul a fost “reactiv”, dar asta nu înseamnă că persoana respectivă este infectată cu virusul HIV.

“Faptul că la testarea rapidă rezultatul a ieşit reactiv nu înseamnă obligatoriu că persoana în cauză este infectată cu virusul HIV. Trebuie făcute alte două testări – testul Elisa sau testul Western-Blot, acesta din urmă fiind sigur în proporţie de 98 la sută”, a declarat directorul DSP Constanţa, Constantin Dina.

El a precizat că în cursul zilei de vineri vor ajunge la DSP Constanţa datele de identificare ale minorei, urmând să fie declanşată o anchetă epidemiologică şi să se stabilească, printre altele, şi cu câte persoane a avut aceasta contacte sexuale neprotejate sau dacă minora îl cunoaşte pe vreunul dintre aceşti parteneri.

“În cazul în care minora cunoaşte unul sau mai mulţi dintre parteneri vom lua legătura cu aceştia şi le vom recomanda efectuarea testării. Nu-i putem obliga să facă testarea dacă ei nu vor. Noi nu putem decât să le aducem la cunoştinţă riscurile la care se expun, pe ei şi pe cei apropiaţi, şi să recomandăm efectuarea testării”, a mai declarat Constantin Dina.

Săptămâna trecută, poliţiştii constănţeni au reţinut doi bărbaţi pentru proxenetism, după ce s-a stabilit că aceştia au exploatat sexual mai multe fete, printre care şi o fată în vârstă de 13 ani.

Potrivit anchetatorilor, fata a fost sechestrată într-un apartament din Constanţa şi a fost obligată să se prostitueze în folosul celor doi, în perioada mai – iulie 2012.

Minora a reuşit să scape şi a mers să anunţe autorităţile. De asemenea, fata de 13 ani a fost dusă de către tatăl ei pentru a fi testată pentru prezenţa HIV-SIDA, rezultatul fiind pozitiv.

Cei doi bărbaţi au fost prezentaţi Tribunalului Constanţa cu propunere de arestare preventivă pentru proxenetism, lipsire de liberate şi loviri sau alte violenţe, în formă continuată, primind mandate de câte 29 de zile de arest preventiv.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa, Constantin Dina, declara că toţi posibilii parteneri pe care i-ar fi avut fata sunt în pericol de a fi infectaţi cu virusul HIV şi a solicitat Poliţiei datele fetei.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Constanţa, Carmen Şerbănescu, preciza că datele de identificare ale minorei nu pot fi făcute publice decât în urma unui ordin judecătoresc.

Constantin Dina mai spunea că deocamdată nu se poate preciza cu câte persoane ar fi întreţinut minora raporturi sexuale, acest fapt putând să fie stabilit în urma anchetei Poliţiei.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Eșecul lui Nicușor Dan: Capitala îngheață, Promisiunile se Topesc

Avaria care a lăsat jumătate din Capitală fără apă caldă este simbolul eșecului sub administrația lui Nicușor Dan. Începând din 2020 cu promisiuni de...

Ludovic Orban sare la gâtul lui Iulian Dumitrescu, preşedintele PNL Prahova: “Nesimțire sfidătoare!”

Iulian Dumitrescu, președintele PNL Prahova, inculpat pentru corupție și cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, continuă să surprindă....
Ultima oră
Pe aceeași temă