13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialConstanta, judetul criminalilor

Constanta, judetul criminalilor

Ucigasi cu sange rece, oameni care si-au privit victima cum si-a dat ultima suflare sunt cautati si in prezent de politistii constanteni. Vorbim de una dintre cele mai terifiante crime, cea de la Lipnita. Pe 3 octombrie, un batran de 84 de ani a fost gasit mort in locuinta sa. Oamenii legii spun ca Nicolae Dumitrescu a murit in chinuri groaznice dupa ce criminalul i-a zdrobit capul. Ucigasul a asezat trupul neinsufletit in pat, acolo unde batranul se odihnea de obicei, incercand sa creeze iluzia ca acesta ar fi murit din cauze naturale. Totusi, lucrurile din incapere erau ravasite, insa aparent nu lipsea nimic. Intr-un borcan ascuns dupa un dulap a fost gasita suma de 6.600 de lei, probabil economiile pensionarului. Rezultatele expertizei medico-legale au aratat ca batranul a murit in chinuri groaznice: peste 20 de coaste rupte si leziuni severe in zona capului. Oamenii legii cred ca mobilul crimei a fost jaful si il cauta si la aceasta ora pe agresor.

Dublu asasinat la Corbu
In vara anului trecut, alti doi batrani au murit in chinuri groaznice. Un banal incendiu la o locuinta din Corbu a scos la iveala o crima odioasa. Bunicii unui avocat din Constanta au fost omorati, apoi criminalii au dat foc casei pentru a-si ascunde fapta. In locuinta victimelor oamenii legii au gasit circa 15.000 de lei, bani pe care acestea ii obtinusera din vanzarea unui teren. Cel mai probabil, agresorii stiau de existenta acestei sume de bani, dar in disperarea de a-si acoperi urmele nu i-au mai cautat. Batranul avea gatul taiat si prezenta mai multe plagi produse prin injunghiere. La randul ei, sotia acestuia avea gatul taiat si urme de injunghiere in zona umarului si a pieptului. Procurorii au muncit zi si noapte pentru descoperirea autorilor, iar la scurt timp doi suspecti au fost dusi in fata instantei, cu propunerea de arestare preventiva. In timpul audierilor, Lucian Lica si Gradinaru Florin au recunoscut ca ei sunt cei care i-au jefuit, omorat cu bestialitate pe cei doi batrani si le-au incendiat casa.

Criminali cu constiinta
Procurorii constanteni au fost nevoiti sa claseze anul trecut doua dosare de omor deosebit de grav. Asta, dupa ce principalii suspecti au fost gasiti spanzurati. Cel mai terifiant caz a fost la Cumpana, acolo unde doi soti au fost gasiti morti in locuinta lor. Anchetatorii au ajuns la concluzia ca barbatul si-a ucis sotia, apoi s-a sinucis. Cel mai probabil, barbatul a incercat sa ii taie gatul, dar nu a reusit decat sa o chinuiasca. Apoi a incercat sa o stranguleze, insa nu si-a putut duce intentia la bun sfarsit. In final, femeia a fost sufocata cu perna. Ulterior, barbatul s-a spanzurat de o grinda. A lasat in urma un bilet in care a cerut iertare fetitei si mamei sale si si-a rugat fiica sa fie ascultatoare. Un alt caz a avut loc in Satul de Vacanta. Acolo unde un barbat a fost gasit tot spanzurat, dupa ce si-ar fi ucis cu sange rece un coleg. Oamenii legii au gasit in baraca acestuia ramasitele partial carbonizate ale unui barbat. Ulterior, victima a fost identificata drept Adrian Cristea, in varsta de 19 ani, din Murfatlar. Anchetatorii au constatat ca tanarul a fost injunghiat. Victima era moarta de o luna la data la care ucigasul a decis sa isi puna capat zilelor.

Inchisoare pe viata
2009 a fost anul in care judecatorii au pus punct celui mai amplu dosar pe care procurorii constanteni l-au instrumentat: triplul asasinat de la Mangalia din 2004. Adina Florea, prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta, spune ca pentru solutionarea acestui caz a fost nevoie de resurse umane si financiare colosale. Sute de politisti, procurori criminalisti, investigatori sub acoperire au incercat sa desluseasca misterul odioasei crime. Au plecat de la nimic si au ajuns in mai putin de sase luni sa reconstituie firul evenimentelor si sa ii descopere pe criminali. Shyti Blenis si stefan Niculescu au fost acuzati ca i-au ucis cu sange rece in 2004 pe sotii Ion si pe fiica acestora de 8 ani, Amalia, apoi le-au ingropat cadavrele in mai multe paduri din Constanta. Chiar si dupa ce au fosr retinuti si ulterior arestati, suspectii nu au vorbit despre cum au pus la cale totul si care a fost mobilul crimei. Singurul martor a fost un albanez, prieten cu Blenis, care a fost acuzat de avocatii apararii ca ar fi luat si el parte la triplul asasinat. De altfel, la scurt timp dupa ce a fost audiat de anchetatori, Todri Albioni a cerut permisiunea sa paraseasca Romania pe motiv ca era persecutat si sa isi schimbe declaratiile. In cei cinci ani de procese, Blenis a facut plangeri penale impotriva tuturor politistilor si procurorilor care s-au ocupat de caz, pe motiv ca au masluit ancheta. Totusi, judecatorii au stabilit ca oamenii legii si-au facut datoria corespunzator. La sfarsitul anului trecut, Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ca cei doi suspecti sa isi petreaca restul zilelor dupa gratii. Prin aceasta decizie au fost confirmate practic sentintele date de judecatorii constanteni, care i-au condamnat pe cei doi la inchisoare pe viata.

Infractiunile, in scadere
Potrivit Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta, in anul 2009 s-au inregistrat cu doua omoruri mai putin fata de 2008. De asemenea, au scazut tentativele de omor, infractiunile de loviri sau vatamari cauzatoare de moarte mai putin fata de 2008, dar si numarul violurilor (11 cauzuri mai putin). Au inregistrat o crestere spectaculoasa talhariile (33 de cazuri), dar si ultrajul (4 cazuri).
Din cele 2.517 persoane cercetate de politisti in cursul anului 2009 pentru infractiuni judiciare, 1.098 au fost surprinse in flagrant, iar 173 au fost cercetate in stare de retinere sau arest preventiv.

Cele mai citite

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă