15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialConservatorii propun numirea unui guvernator pentru Muntii Apuseni

Conservatorii propun numirea unui guvernator pentru Muntii Apuseni

Muntii Apuseni vor avea guvernator, asemenea Deltei Dunarii, daca Parlamentul va aproba un proiect de lege initiat de deputatul de Alba Nicolae Popa (PC) si de catre cel de Timis, Valeriu Tabara (PD). Proiectul va fi supus dezbaterii in sesiunea din toamna.
Cei doi deputati au motivat necesitatea adoptarii unei asemenea legi prin faptul ca in ultimul timp s-a constatat o scadere a vietii economice si sociale in zona montana, depopularea unor localitati, aplicarea defectuoasa a Legii Motilor, promulgata in 1995, si poluarea accentuata. “Prin acest proiect de lege solicitam infiintarea Autoritatii Guvernamentale pentru zona Muntilor Apuseni, institutie publica de specialitate, cu personalitate juridica, aflata in subordinea Guvernului”, a declarat Nicolae Popa.
Daca va fi aprobata, noua structura va avea ca misiune implementarea unei strategii de dezvoltare economica si sociala a zonei Muntilor Apuseni din judetele Arad, Bihor, Hunedoara, Cluj si Alba si va avea sediul la Alba Iulia. Proiectul legislativ prevede infiintarea unei functii de guvernator, asimilat functiei de secretar de stat si numit direct de catre primul-ministru, care va avea si rolul de presedinte al Comisiei Interministeriale pentru Muntii Apuseni.
Finantarea cheltuielilor curente ale Autoritatii ar trebui asigurate de la bugetul de stat. In dotarea noii institutii se vor afla doua autoturisme, pentru care exista propunerea de a se aloca 600 de litri de carburanti lunar. Noua structura ar intra in functiune de la 1 ianuarie 2006 si ar putea avea 8 angajati (plus guvernatorul).
“Asa cum Delta Dunarii reprezinta un spatiu specific al Romaniei, care are un guvernator pentru conservarea faunei, speciilor de plante si a monumentelor naturii, tot asa si zona Muntilor Apuseni are dreptul sa aiba un guvernator care sa faca reparatiile de rigoare, pentru a indrepta ceea ce s-a distrus pana in acest moment”, se arata in documentul semnat de Valeriu Tabara si Nicolae Popa.
Deocamdata nu exista un calcul exact al costurilor care se vor face cu infiintarea Autoritatii Guvernamentale si nici cu ce se va ocupa exact, sau care vor fi relatiile cu autoritatile locale si judetene.

Cele mai citite

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...
Ultima oră
Pe aceeași temă